Samtale med en muslimsk mann

 

Det er i samtale med andre jeg er blitt klokere som menneske. For noen uker siden satt jeg i parken og leste. En eldre herremann satte seg på benken ved siden av meg. Jeg forstod med en gang at han var fra Midtøsten. Han hadde hvitt hår og hadde på seg rene, men enkle klær. Han hadde et fint og symmetrisk ansikt, snille øyne. Han var i slutten av 60-årene. Vi begynte å prate sammen. Jeg opplevde ham som en varm og behagelig person med mye empati og omsorg for medmennesker. Han smilte innimellom, men øynene hans kunne ikke lyve for meg; han var trist. Hans åpenhet i samtalen ga meg motet til å stille flere og flere private spørsmål.

Han fortalte etter hvert at han er muslim. Jeg spurte hvordan han føler seg i Norge som en muslim? Han svarte at han er glad i Norge, føler seg heldig, spesielt er han glad for sine barn som klarer seg bra. Han sa med en trist stemme at ekstremistene ødelegger for oss (muslimer) og la til (her ble han mer vital) hvis han ser at noen muslimer planlegger terror eller angriper nordmenn, nøler han ikke. Han vil kaste seg over terroristen og er villig til å dø for å redde livet til andre. Jeg fikk inntrykk av at dette virkelig var ektefølt. Så sukket han og sa: «min far var en lærd imam i hjemlandet mitt. Han gikk på Universitet og leste teologi.» Han fortalte videre at faren hans var en respektert imam som folk søkte råd hos. «Han hadde blitt sjokkert hvis han hadde sett oss muslimer i dag.», sa mannen om sin far. Mannen fortsatte: «Min far mente at vi kan kun elske Gud når vi elsker det Gud har skapt. Han ville blitt sjokkert av å se hvordan muslimer dreper hverandre og andre i denne tiden».

Jeg spurte ham hva han tenker om oss, muslimer i Norge? Han svarte at muslimene er blitt mye mer religiøse enn det de var i hans yngre dager. Han sa bekymret: «I min tid, var muslimene så mye annet. Nå vil de først og fremst være muslimer, «gode» muslimer. Problemet er at de har ikke peiling på hva en god muslim er. Vi er i ferd med å ødelegge for oss selv».

Etter at han gikk, begynte jeg å tenke over det han sa. Hva har skjedd med muslimene? Hvorfor er den religiøse identiteten blitt så sterk nå? Jeg tenkte at denne vise mannen jeg snakket med hadde et viktig poeng. En del muslimer er i ferd med å ekskludere seg selv fra storsamfunnet i Norge, men jeg tror de fleste av dem ikke er klar over det. De insisterer på religiøse tradisjoner og praksiser som skaper avstand til storsamfunnet, segregering og i verste fall strider mot våre sekulære verdier. Den religiøse identiteten, som enkelte muslimer opphøyer over alt annet, er i ferd med å skade muslimene selv, tror jeg. Den er kommet ut av balanse og har tatt over mye av identiteten til en del muslimer. Ser disse konservative menneskene at de er i ferd med å skade sine egne? 

7 kommentarer

Mikael

13.10.2016 kl.11:24

Veldig bra spørsmål.

Jeg har inntrykk av at det er en trend også i resten av verden at muslimsk identitet er blitt mer dominerende. Og oftere i opposisjon til resten av samfunnet.

Er økt ideologisk inflytelse fra Saudi Arabia en av grunnene?

Frank

13.10.2016 kl.11:28

Alle mennesker er i utgangspunktet snille og vil alle andre vel. Den gamle mannen hadde helt rett i at ekstremistene ødelegger for muslimene i Norge, og andre land.

Her i Norge finnes det krefter som vil avkristne landet. Noe jeg mener blir feil. Muslimer ser dette og vil styrke sin religion. Når det er flere mennesker som sier ja til Islam enn kristendommen vil, etter min mening, muslimene fortelle oss vantro at Norges religion nr. 1 er Islam.

Trond

13.10.2016 kl.11:56

Frank, du har helt rett. Paradokset er at ateister på venstresiden er kraftig motstandere av kristendommen samtidig som de er meget positiv til et sterkt islam, fatt det den som kan.

Frank

13.10.2016 kl.12:44

Trond: Ateister har borgerlig konfirmasjon. Som du sikkert har lagt merke til, ateistene har kopiert tradisjonen, men på sin måte.

Skulle gjerne ha snakket med den gamle mannen Shahram Shaygani snakket med. Skulle ha spurt hvorfor muslimer på død og liv, hele tiden, krever og krever, brøyter seg vei med albuer i Norge. Hvorfor må vi tilpasse oss dem? Se bare på andre religioner. De integreres lett i samfunnet, og de krever ikke på samme måte.

Det er ikke bare ekstremister som ødelegger for muslimer i Norge, også andre muslimer.

Audun Berg

13.10.2016 kl.13:11

Ja en må virkelig undres på hva disse folkene har fått med seg av livsvisdom og annet når en ser hvordan de ødelegger land etter land. Hva er det som er så grunnleggende feil i denne islamlæren. Og hva er det som er så ille med kristendommen egentlig? Her har vi skapt et levelig samfunn for de fleste, men likevel vil muslimene innføre helvetet her også. Utrolig.

Jhan

13.10.2016 kl.16:33

Jeg er ateist, og er overhodet ikke noe mer positiv til islam enn Kristendommen. Begge religioner, i tillegg til jødedommen, har det gamle testamentet felles, og den boka er et sorgens kapittel. Gud sprer død og fordervelse på annenhver side. Religionene bør offisielt ta avstand fra det gamle testamentet, som er helt forskjellig fra historiene om Jesus. Dessverre har jeg ikke noe kunnskap om de andre religionenes tekster, men er fullstendig klar over at religioner brukes i maktkamper verden over, spesielt for å få de ignorante over på sin side. På samme måte som vi i Europa brente "hekser" på bål for lenge siden, driver de med dette den dag i dag i Afrika. De kapper av hender, steiner m.m. i flere deler av verden. Mulig det er tilfeldig hvilken religion disse tilhører, men med utbredelse av internett og reell kunnskap, kommer dette antakeligvis til å bli et mindre problem i framtiden.

Helge Ballestad

13.10.2016 kl.18:50

Den ateistiske verden som er representert med herrene : Stalin, Mao, Hitler for å nevne noen.

Vi har vel tilgode enda at en såkalt kristen eller jøde spenner på seg et bombebelte.

Skriv en ny kommentar

hits