Bruk av hijab i helsevesenet er svært problematisk

Jeg støtter religionsfriheten, men mener at utøvelse av religiøse aktiviteter skal ha sine begrensninger.

Jeg er lege og psykiater. Jeg tror at en av de viktigste faktorene som er avgjørende for en vellykket behandling er å skape en behandlingsallianse med pasienten. Uten en trygg og god behandlingsrelasjon kommer man seg ikke langt som behandler. For at en slik allianse mellom behandler og pasient skal utvikle seg, må pasienten oppleve at behandleren har en profesjonell nøytralitet.

Behandlingsrelasjonen er dynamisk, men asymmetrisk
Det er nemlig slik at en behandler og en pasient ikke er likestilte under et behandlingsforløp. En behandler sitter med en god del makt til å definere behandlingsrammene, behandlingslengden og behandlingsformen. Overdrivelse av egen religiøsitet (om det er islam, kristendom, buddhisme eller new age), vil komplisere behandlingsrelasjonen mellom pasient og behandler. I noen tilfeller kan det føre til at pasienten holder viktige ting skjult for sin behandler på grunn av svikt i behandlingsalliansen.

Hijab forstyrrer den profesjonelle nøytraliteten
En pasient som oppsøker en behandler vil (bevisst og ubevisst) raskt danne seg et bilde av hva slags behandler man har med å gjøre. I det pasienten kontakter sin behandler, starter han/hun å danne seg et bilde av behandleren. Uansett hvor lite selvavslørende behandleren er, vil pasienten få med seg en god del informasjon om sin behandler, som er med på å danne et indre bilde av behandleren hos pasienten. Hvordan behandleren er kledd, sier selvsagt en del om behandleren.

Når en pasient møter en lege/sykepleier/eller annet helsepersonell med hijab, vil dette påvirke pasientens forståelse av behandleren. Det spiller forsåvidt liten rolle om den som bærer hijab er radikal, konservativ eller moderat i sin islamtro. Hijab er tematisert i samfunnet og det diskuteres frem og tilbake om i hvilken grad hijab representerer et symbol for politisk islam. Hijab er uansett et tydelig signal utad som sier: «Se! Jeg er en troende og praktiserende muslimsk kvinne.»

Problemet starter med at vi har mange forskjellige former for islam. Det er sterke uenigheter og sprikende tolkninger internt mellom muslimene selv om hva er den «riktige islam» og i mange land dreper muslimer hverandre i islams navn. Helsepersonell med hijab ønsker kanskje bare å signalisere at «jeg er en troende muslim», men pasienten, i sin fantasi, som et resultat av egne inntrykk og erfaringer, har sitt eget bilde av islam og hvordan en troende muslim er og tenker. Dette betyr at her er det stor fare for at det oppstår en relasjonell avstand mellom behandler og pasient, uansett hvor moderat den muslimske behandleren med hijab er.

Eksempel fra den kliniske praksisen

For å vise hvordan bruk av hijab i praksis kan skape problemer har jeg to eksempler her:

  1. Etnisk norsk kvinne oppsøkte hjelp hos en kollega av meg på grunn av depresjon. Det viste seg etter hvert at hun hadde et utenomekteskapelig forhold med en mann og dette skapte indre konflikter for henne. Denne kvinnen trengte virkelig en behandler som ikke var dømmende og kunne hjelpe henne i en konfliktfylt situasjon. Pasienten hadde ikke turt å snakke med sin fastlege som brukte hijab, ikke fordi legen ikke var mottagelig for det, men fordi pasienten tok for gitt at hun vil bli fordømt av henne.
  1. Mann fra Midtøsten som søkte hjelp hos meg på grunn av angst. Det viste seg at han var homofil, men holdt dette skjult for sin familie. Familien hadde store planer om å arrangere ekteskap med en jente de hadde i kikkerten for denne mannen. Mannen hadde en kvinnelig fastlege med hijab som han ikke hadde sagt ett ord til om sin seksuelle legning.

Pasienten i sentrum
Bruk av hijab er en religiøs praksis som ikke har noe å gjøre i helsevesenet. Først og fremst fordi det kompliserer behandler/pasient relasjonen. I helsevesenet skal pasienten alltid være i sentrum. Utøvelse av religiøse skikker skal på ingen måte komme i veien for behandling av pasienten, som vist i eksemplene ovenfor. Det blir helt feil når hensynet til behandlerens religiøse følelser skal settes foran pasientens rett og krav på, uten betenkning, å kunne benytte seg av et behandlingstilbud.

  

97 kommentarer

natalie

06.01.2017 kl.16:09

Takk gode mann! Dette er helt riktig. Flott innlegg, gledelig å lese =)

Leisha Camden

06.01.2017 kl.16:14

Meget godt skrevet. Skriv gjerne mer, det er slike stemmer vi trenger i samfunnet vårt nå.

AndersInge

06.01.2017 kl.16:25

Har vært hos endel personer innen helse og behandling/psykolog. Tillit betyr alt. Har du ikke tillit til behandler er behandlingen bortkastet. Derfor må Stortinget komme med klare regler for hvor og når forbud.Innen helse bør alle ha nøytrale uniformer.

En psykolog/lege/sykepleier/hjelpepleier med hijab fungerer ikke. Ikke noe jammen/om/men, det fungerer ikke.

Religion er noe en bør holde innen huset 4 vegger.

Europa er i forfall. Islam er viruset.

Europa trenger en vaksine som fungerer. Nå!

Må bli slutt på å være naiv.

Zafar Anum

06.01.2017 kl.16:26

Jeg mener også at tildekkende plag skaper avstand mellom mennesker. Bruk av tildekkende plag kan justifiseres i yrker hvor det trengs beskyttelses mot smitte, stråling, brann, forgiftning, dykking, romfart etc.

Hilde

06.01.2017 kl.16:58

Barn,eldre og demente kan bli redde når de møter kvinner med hijab uten at de tør eller har mulighet til å uttrykke det. Viktig å ta hensyn til det istedet for menneskers religion

Odd Karlsen

06.01.2017 kl.17:00

Ekstremt viktig å skille mellom islam og hijab, det har ingen sammenheng unntatt politisk propaganda.

Alle andre religioner praktiserer son religion som en privatsak. Muslimer skal dytte islam «in-your-face»!

Flott at noen ikke-etnisk norske taler høyt og tydelig i denne saken :)

Henny

06.01.2017 kl.17:03

Spot on!

Man skal alltid være nøytral og profesjonell i sin yrkesutøvelse og utføre arbeidet iht retningslinjene i utdannelsen, dvs at ens personlige verdier, livssyn og tro skal legges igjen hjemme når man går på jobb.

Maktforholdet mellom pasient og behandler er sterkt asymmetrisk, og ingen behandler har rett til å utnytte denne situasjonen.

Gaunil

06.01.2017 kl.17:13

Det er ikke bare i helsvesnet dette plagget er et problem.

Når vi så godt som daglig ser på TV eller leser i aviser om besteliaske handlinger i religionens navn blir man skeptisk. Med dette plagget blir man minnet på disse vanvittige sakene. Derfor er det et problem. Den som ikke reagerer på dette må være ganske så følelsløs.

Når man ser unge jenter som blir kiddnappet , mishandlet og misbrukt. Da blir man både forbannet og fortvilet.

Når noen ikler seg dette plagget for å flagge at man tilhører denne religionen, så forteller vel dette noe om personen.

Om man har et snev av medfølelse så burde man kastet dette plagget på peisen omgående.

Jens

06.01.2017 kl.17:25

Hijab er politisk/fascist islams kvinnelige logo.

KJÆRe UTLENDINGER

06.01.2017 kl.17:30

KJære utlendinger... la disse dyrene bjeffe..

I NORGE TRENGER MAN KUN Å FØLGE NORSKE LOVER!! ALT ANNET SOM DISSE HVITE IDIOT NORDMENN KREVER KAN DE PUTTE LANGT I RUMPA!!

INTEGRERING ER ET BULLSHIT OOORD...

disse nordmenn har ikke noe egen kultur, et fucking billig lån fra USA er kulturen dems

NORGE er så wanna be amerikanere.. VI TRENGER Ikke være wannabes

vi har VÅR EGEN KUTLUR FØLG DEN!

så elgne folk følger lovene kan hvite etniske nordmenn HOLE KJEFT!

og la dem råtne i sin egen rasisme i hjørnet og være sure... JOBB HARDERE UTLENDINGER!!

SLÅ DISSE FOLK I DEMS EGET SPILL ... og det gjør dere.

STÅ PÅ JOBB HARDERE...skap familiene deres og framtiden deres.

WHITE PEOPLE ER SJALU Drittunger uansett som aldri kommer til å takle at andre enn dem gjør det bra og har penger.

DRIT OG DRA MED HVITE FOLK!!!

HIJAB BØR FORBYS PÅ SYKEHUS OG HELSEVESEN!!

Svein Andersen

06.01.2017 kl.17:33

Når jeg er innom norsk helsevesen vil jeg ha meg frabedt å måtte omgåes svartkledde heldekkende neonskilt reklame for islam. Jeg ville ikke ha slikt i min nærhet. Dersom det skjer - skriker jeg ut mitt primal skrik med høy decibel. I tillegg nekter jeg alle slike adgang i min butikk.

Espen

06.01.2017 kl.17:34

Er selv lege og har kollegaer med hijab. Hijab brukes av troende og ikke-troende muslimer, det er derfor ikke signal om noe som helst. Folk må venne seg til at det er folk der ute som ikke spiser brunost og fiskeboller som dem selv. At leger uansett religion har som plikt å hjelpe pasientene sine uansett hva de måtte tro. Du kan risikere å få en katolsk lege som fordømmer homofili og utroskap like sterkt som ei som bærer hijab. Det kan man aldri vite, men hvis man skal skjære alle over en kam så kan man jo lure på om leger skal forbys å bruke smykke med kors også? Kanskje det er helt feil at apoteklogoer er formet som kors?

Folk er forskjellige, ingen plagg sier noe som hvordan du er som person. Det blir debatten på 60-tallet om gutter med langt hår igjen. Beatles er historie, det er også generalisering av mennesker.

Shahram Shaygani

06.01.2017 kl.17:42

Espen:
Jeg synes ikke at du kan så lett sammenligne fiskeboller og brunost med hijab.
Det er klart at det finnes fordømsfulle mennesker uten hijab og det er ikke det som er poenget mitt. Poenget mitt er hva du signaliserer utad til pasientene dine og hvordan dette kan påvirke lege-pasient relasjonen.

Leo

06.01.2017 kl.17:35

For enkel og unyansert analyse. Hva med en utending som har muslim skjegg.... Vi vet jo endel om hvordan skjegget til en del troende muslimer er... Vil ikke det også symboliserer "religiøst".... Eller bør menn skånes for slikt... Kanskje forby muslimske menn med skjegg i å utøve yrket sitt?

Lenahrt

06.01.2017 kl.17:42

Jobber i tannhelsetjenesten og har endel kollegaer (tannleger og sekretærer) som bruker hijab. Det har aldri vært noe problem. Folk er forskjellige og slik er det i denne verden. De allerede fleste nordmenn er relativt oppegående og har sett nok av folk rundt i verden. Tviler på det er et problem slik du vil ha det. Lukter mere som din egen paranoia for plagget 😉

Shahram Shaygani

06.01.2017 kl.17:47

Lenahrt:
Ikke noe problem for deg kanskje, men for noen andre (som jeg viser i mine eksempler kna det bli problematisk). Religiøse utøvelser skal ikke ta for mye plass i helsevesenet, det er poenget mitt her. Religion er en privat sak.

Svein Andersen

06.01.2017 kl.17:45

Frisør Hodne tapte saken sin i retten. Det slår bare tilbake på den muslimdama med islam neonreklameskilt i svart heldekket.

Til Leon - skjegg er vel medføldt hos de fleste menn. Mens kvinner i heldekkende svarte neonskiltreklame for islam neppe kan hevdes å være medfødt. Men jeg forstår problemstillingen din. Forøvrig synes jeg skjegg er meget uhygenisk i mange yrker f eks for kokker, i helsevesenet etc. Derfor må det unngås.

jens

06.01.2017 kl.17:45

Konklusjonen til retten er helt på jordet. Hijab er et plag som symboliserer den fascistiske siden av islam. De som ønsker seg sharia.

Dette er en gjengs oppfattning over hele verden og ingen skal komme å fortelle meg at muslimer i Norge ikke er orientert om dette.

Er det mulig å få i gang en innsamling så saken kan kjøres helt ut.

Trine

06.01.2017 kl.17:58

Bra skrevet! Helt enig. Man må skille mellom privatliv og arbeidsliv, og i arbeidslivet hører ikke religiøse symboler til (med mindre man jobber innen en religiøs institusjon). Man skal være nøytral, og slik skal det være for alle.

Espen

06.01.2017 kl.18:02

Det er ikke enkelt som å bare forby kvinner med hijab og utøve sine yrker og det de er utdannet til... Hvilken signaler vil dette sende da? Er ikke det positivt at minoritetskvinner tar seg høyere utdanning og tar slike yrker? Apropos eksempelne du gir så fikk du et svar fra Leo, hva med om samme homofilpasient (fra feks midtøsten) møtte på en lege med "muslimskjegg" ? Hadde det være bedre? Utifra analogien din bør man kanskje også forby Muslimske menn med skjegg i å utøve yrket? Sorry , men her var det litt lite substans i kronikken uten om at du er kanskje motstander av selve plagget? Jeg tror de allerede fleste har en trygg forhold til sine behandlere og stoler på taushetsplikten de har å forholde deg til.

Shahram Shaygani

06.01.2017 kl.18:10

Espen:
Nils Svendsen svarer godt på det du skriver synes jeg.

Nils Svendsen

06.01.2017 kl.18:05

Det er et uomtvistelig faktum at flere religioner har en meget kritisk holdning til mange aspekter ved den moderne livsstil. Dette gjelder blant annet seksuell adferd, seksuelle minoriteter, alkohol- og rusproblematikk og kvinners likestilling. Det kan ikke herske tvil om at mange pasienter vil føle seg svært lite komfortable og vil reagere med mindre åpenhet om sensitive livsstilsforhold hvis de blir konfrontert av en lege som krever å bruke religiøse symboler, da dette må oppfattes som et klart signal om spesielle religiøse holdninger som kan være i direkte strid med det pasienten skal behandles for. Dette vil kunne få fatale følger for diagnostikk og behandling, da dette påvirker tillitsforholdet og muligheten for pasientene til å åpne seg om svært personlige og intime forhold.

Noen pasienter kan ha traumer og vansker som er direkte knyttet til religiøse symboler eller religionen i seg selv. Andre har sterke legitime meninger og opplevelser som vil oppleve det krenkende å måtte underkaste seg et religiøst symbol som de mener krenker deres menneskeverd eller som de endog har flyktet i fra. Selv om noen velger å bruke hijab frivillig så vet vi det er områder og miljøer i Norge der kvinner og jenter blir tvunget til å gå med hijab. Vi vet at norske jenter blir truet og slått til å gå med hijab. Hvordan skal et sykehus med leger og pleiere i hijab forventes å få tillit fra en slik pasient? Hva med seksuelle minoriteter som det ikke sjeldent uttrykkes at fortjener å dø?

Helsehjelp utøves på et menneske i dens mest sårbare livssituasjon. Helsehjelpen praktiseres i møte med menneskers avmakt og tett på deres fortrolighets- og intimitetssone. Det er fundamentalt at helsepersonalet skal fremstå slik at det fremmer et tillitsforhold. Religiøs uniformering, herunder hijab, bryter med helsetjenestenes grunnleggende plikter ovenfor pasientene.

Line

06.01.2017 kl.18:07

Fastlegen min bruker hijab og jeg synes det er helt greit. Hun er kjempe flink og god lytter.

Muslim Fra Kina

06.01.2017 kl.18:08

Ikke noe forskjell på Islam i Europa og Kina. Alt er det samme.

https://www.youtube.com/watch?v=qndjrr7t9mA

muslim jobber i helse vesnet

06.01.2017 kl.18:23

Å dømme muslimiske kvinne fordi de bærer hijab er altid vært en billig argument for å angripe islam. Hvis pasienter har et problem med å møte en lege med hodeplagg det er fritt valg å bytte. Det var et stort fordel for deg å ha mer antall pasienter . Vi kivnner med hijab skal alltid jobbe med hijab og vi skal skjempe for å praktisere fritt vårt religion. Slutt å bjeffe dumming .

Jonas

06.01.2017 kl.18:27

Har selv litt erfaring fra helsesektoren i Storbritannia, og der jobber x antall tusen kvinner med hijab. Det har aldri vært noe problem, og de har litt lengre erfaring med dem enn oss. Synes kronikk forfatteren lager storm i vannglass for å rettferdiggjøre sitt syn på plagget. Har forøvrig mange i min vennekrets (leger) som bruker hijab og eksemplene du kommer med holder dessverre ikke vann.

Helge Espeland

06.01.2017 kl.18:27

AP og Stoltenberg innførte muligheter for at dommere, politi kan bære relgiøse symboler under utøvelse av sin tjeneste/jobb på vegne av samfunnet. En muslimsk dommer med Koranen ved sin side - ikke godt å vite hva som er viktigst, Koranen eller Norges Lover??

Uheldig når ideologien er viktigere enn forstanden/realitetene. Naiv sosialist-ekstremisme er farlig.

Bli en klok samfunnsrealist du også.

Karoline

06.01.2017 kl.18:30

Synes ikke det er problem med hijab kledde kvinner. Unødvendig negativ fokus må jeg si.

Petter

06.01.2017 kl.18:43

I Norge er det fritt valg vedrørende fastleger... Vil du ikke ha en kvinne, en med hijab, skjegg eller en utlending så kan du fint bytte fastlege.... Ikke noe problem ved d.. hvorfor skal man forby et plagg.... Unødvendig

Anonym

06.01.2017 kl.18:54

Ja hei, jeg leser en god del kommentarer her, så jeg tenker å kommentere litt jeg også.

Først - Som jeg vet, så er ikke Hijab et tegn for facisme, nazisme, et "IS flagg" eller alt det tullet der. Det er et valg man tar å bruke, og man bruker det bare for å beskytte seg mot voltekt og sånne greier der, også å representere Religionen sin.

Hvis du var en pasient hos en kristen doktor/psykiater, og han/hun/Hvem enn det er tok på seg et kors smykke, hadde du ha skreket å ropt da? og hvis du svarte "nei fordi jeg og er kristen og jeg kjenner folket mitt og bla bla blah", hadde du reagert likt hos en Jøde med et smykke/et eller annet som representerte sin egen religion?

pluss, kvinner har kjempet for å være selvstendige, likestilte og ha på hva de vil, så hvorfor lar de ikke ta på seg hva de vil da? en dame i den ene enden kan gå med korte shorts og singelett, mens en annen dame velger å ta på seg hijab og dekke kroppen sin.

Å holde religionen sin "privat" er en ting, men å be en kvinne med å ta av seg hijaben for jobben sin skyld er som å be henne med å gå i klær hun ikke ønsker å gå i/blir veldig ubehagelig i. Er det profesjonellt å ha en kollega i ubehag på grunn av hva du tenker er ikke så profesjonellt?

Jeg har alltid hørt at "kunden har alltid rett" rett noen plasser, men som vi alle vet har de ikke alltid. Det vet vi alle. ikke lyv.

Jeg er 15 år, snart 16, og jeg gjetter at de som kommenterer dette er eldre folk, og jeg vil si til dere; Jeg er skuffet. Folk som har hatt mer erfaringer i livet har tydeligvis ikke like åpne synspunkter som ungdommer som jeg har. Dere bli respektert, ikke sant? Hvordan kan dere bli repseltert om dere oppfører dere som om dere vet ting dere ikke vet, og oppfører dokker som 2 årgamle rasistiske drittunger?

Thorbjørn

06.01.2017 kl.19:13

Det morsomme er at en slik opprop til forbud kommer fra en asylsøker som ønsker å innskrenke friheten til andre minoriteter. Dårlig forsøk på å politisere et plagg for sin egen fordel. Unødvendig med alle slike forbud, d er fritt valg av behandler her i Norge.

Knut

06.01.2017 kl.19:17

Dette er bare trist. Tenk på at vi i opplyste Norge i 2017 fortsatt har religion. Tenk at folk tror det sitter en usynlig kraft som fordømmer stort sett alt hva man gjør, som mener folk skal drepes hvis de er homofile. Man kan ikke spise hvilken mat man vil. Man må kle seg slik og slik. Religion har tatt fler liv enn svartedauen, likevel tilber folk dette? Mange som gjør mye dumt og går glipp av mye godt blir bra skuffet, når de dør og finner ut at hele livet var basert på tull og eventyr. Dette gjelder all overtro.

jens

06.01.2017 kl.19:23

Til annonym.

Den eneste beskyttelsen hijab gir mot å bli voldtatt etter som den sitter på hode er å signaliser at kvinnen er med i en sekt som man ikke bør kødde med. Tildekking ble opprinnelig akseptert av profeten for at hans men skulle se forskjell på muslimske kvinner og slaver/kaffir slik at de ikke skulle ta feil og voldta hver andres koner.

Vet du at profeten var en slaveeier/handler.

Vet du at han jaget flere stammer ut av Medina og stjal alle deres eiendeler. Den siste jødestammen i Medina ville ikke være med å krige mot hans slekt fra Mekka. Som straff ble alle gutter og menn med kjønnshår halshugget i en massakre som drepte ca 900 personer.

Kvinneene og barna ble brukt eller solgt som slaver.

Under feiden med sine gamle naboer fra Mekka døde 6 seks av profetens menn.

Resten av sine 10 siste år brukte han til å gjennomføre 60 millitære angrep.

Dette er muslimenes profet.

Stine Jensen

06.01.2017 kl.19:25

Sånn er det nå i globaliserte og multikulturelle samfunn. Det er ikke et problem med mindre man lager det til et problem. Helt ok med hijab i arbeidslivet, inkludert helsevesenet.

Anonym

06.01.2017 kl.19:36

Til Jens

Først og fremst. Jeg syntes synd på deg, Jens. Det dummeste du kan gjøre nå er å late som om du vet ting du ikke har peiling om.

Jeg er en muslim, men også norsk, men jeg RESPEKTERER andre som ikke er som meg, og PRØVER å forstå flere og.

Muhammed, profeten var aldri en slaveier, han invaderte heller ikke Media eller gjorde noe av det drittet du skrev. Han repsekterte kvinner, og ble behandlet som dritt, men var enda snill mot dem.

Har du lest koranen med dine egne øyne eller lest på en søppel side?

By the way, vil du vite en hemmelighet? Vikingene var norske, og vil du vite hva de gjorde? De drepte alle som sa nei til å være kristen, og voldtokk kvinner. Men er jeg livredd for Norske folk og tror på det verste om dem? Nei.

Gå og les ordentlige ting og drikk litt kakao.

Anonym

06.01.2017 kl.19:47

Skal jeg si en ting til? Og dette er spesielt til deg, Knut.

1. Hva muslimer ikke kan spise er Gris. Hva med vegetarianere da? da har har de det sikkert verre.

2. De fleste fra egentlig hvilken som helst religion er imot homofili og ting som det. Jeg, personlig, tenker alle burde være hvem de vil være og burde bare like hvem de liker.

3. Du vet at det eksisterer å ta et valg ikke sant? å bestemme selv hva man vil ta på seg? Om man vil dekke kroppen, så dekker man kroppen, hvis man ikke vil, så vil man ikke.

4.Jeg ler høyt av "tar flere liv av svartedauden"

5. DET ER FORSKJELLIGE DEFINISJONER AV Å GÅ OG HA GØY. Hos noen så er det å gå på fest å ha gøy, mens hos andre er det å sitte hjemme og lese en bok.

5. You disgust me. Det er sikkert overtro etter hva du tenker, men det eksister også noe som heter "å respektere andres tro". Du tror sikkert ikke på noe, og det går helt fint. 98% av vennene mine tror heller ikke på noe, men de repekterer andre og deres tro, isteden for å komme og tro på at alt er riktig på deres måte.

Du sitter der og bare tror på hva du leser i media, og drar alle under en kam. Du burde åpne deg litt og innse at alle er forskjellige, uansett hvilken bakgrunn og religion de kommer fra.

jens

06.01.2017 kl.19:52

Problemet med mange muslimer er at de faktisk ikke har lest noe annet en om profeten en de snille reklame versene.

Profeten var en slave eier han var en krigsherre og hærfører.

Han "respekterte" kvinner vis det gagnet ham.

Du bør sette deg litt inn i ideologien du er medlem av for jeg tror ikke du har peiling.

Det jeg har nevt for deg tror jeg ikke noen med kunskap om islam kommer til å motstride.

Vikingene var norske de kristnet seg selv og det var det.

Det er uansett en avsporing ettersom det ikke var vikingene som grunnlage for kristendommen. Han heter Jesus. Grunnleggeren av islam heter Muhammed.

GetReal

06.01.2017 kl.19:56

Det er helt opplagt at det må kunne være uniformskrav på arbeidsplasser, enten det er politi, helsevesen eller annet. Da jeg arbeidet på bensinstasjon i min ungdom hadde jeg ikke lov til å ha synlige tatoveringer eller piercinger av arbeidsgiver. Det blir helt feil om en ansatt kan kreve å gå med hijab, caps, flosshatt eller etthvert annet hodeplagg! Dessuten er dobbeltmoralen så stor i disse sakene, norske kvinner må hver dag innrette seg etter lokale lover og normer i muslimske land. Nå må ikke vi være så dum at vi ikke står for våre norske verdier, nemlig at Norge er et åpent samfunn som er imot undertrykkelse av kvinner og dermed imot hijab da det er et svært kvinnediskriminerende plagg!

Ann

06.01.2017 kl.20:25

Til anonym: Du skriver: "By the way, vil du vite en hemmelighet? Vikingene var norske, og vil du vite hva de gjorde? De drepte alle som sa nei til å være kristen, og voldtokk kvinner."

Tror du må sette deg litt mer inn i vikingtida i Norge. Vikingene var ikke kristne. Den religionen som dominerte i den perioden var den Norrøne mytologien (stikkord: Odin, Tor, Frøya, Valhall). Kalles også for den førkristne tida. M.a.o.- vikingene drepte ikke noen som helst pga at de ikke ville bli kristne. Så ditt forsøk på å svartmale de norske vikingene, samt kristendommen i forsøk på rettferdiggjøre problemer i Islam, er patetisk.

Caps Vs Hijab

06.01.2017 kl.20:27

Urettferdig at jeg ikke får lov til å bruke caps og lue i klasserommet. Dette er diskriminering mot alle som ikke er muslimer.

Til Ann

06.01.2017 kl.20:31

Ann@

Alle nasjoner er bygget på erobring og imperialisme. Bare ta en titt på Sverige som erobret samiske landområder. I 2017 skal muslimene erobre Europa. Det er bare historien som gjentar seg. Ønsker du å se på hvordan Sverige erobrer landene til Samer.

1. Norge erobrer samer

2. Muslimer erobrer Norge

3. Dette er guds lov

Før du kommenterer tilbake så må du se på denne videoen først. Denne videoen viser hvordan Sverige erobret land fra samefolket.

https://www.youtube.com/watch?v=KT4ITqOfjQY

Til Ann

06.01.2017 kl.20:36

Ann@

Å tro at forskjellige folkegrupper kan leve side om side er bare tull. Ta en titt på denne videoen. Hvor mange nasjoner oppstår og forsvinner. Alle nasjoner erobrer hverandre. Multikultur er bullshit. Denne videoen viser nasjoner i midtøsten før Islam oppstod. Sivilisasjoner før jødene oppstod. Krig og erobring er det naturlige. Å tro at alle forskjellige mennesker kan leve sammen. Det er bare propaganda. Se på video før du svarer tilbaket okey. Ikke svar uten å ha sett på video.

Norge for Nordmenn.

Vietnam for Vietnamesere.

Sverige for svensker.

Japan for japanesere.

Islamsk kalifat for muslimer.

Se på video så vil du forstå at multikultur er bare bullshit.

https://www.youtube.com/watch?v=4TXzW4nF7fU

¨jens

06.01.2017 kl.20:39

2017 blir nok året du havner på anstalt.

Multikultur is bullshit

06.01.2017 kl.20:40

Multikultur er bullshit. Her er video bevis på at multikultur ikke fungerer i det hele tatt.

https://www.youtube.com/watch?v=4TXzW4nF7fU

jens

06.01.2017 kl.20:46

kompitable kulturer som respekterer hverandre er fuldt ut mulig men alle går ikke i hop.

Samer og nordmenn kan leve fredelig sammen. Det kan eurpoeere og folk fra øst asia også.

jens

06.01.2017 kl.20:52

Profetens nye arabiske kultur sammen med midtøstens klankultur er ikke kompitabelt med noe som står i veien.

Eneste måten å overleve på var og er noen plasser. Submission, betal kaffir skatt eller end opp som slave eller død.

Multikultur is bullshit

06.01.2017 kl.21:01

@jens

Hvis du forsatt ønsker multikultur etter å ha sett denne videoen. Da er det noe galt med hjernen din.

https://www.youtube.com/watch?v=3oe9YFe4Pl8

Ingolf Johnsen

06.01.2017 kl.21:05

Det er mange muslimske kvinner som går med hijab som blir tvunget til det, fordi at de skal vise Islam i samfunnet. Om de nekter,blir de terrorisert, eller banket opp av sine menn, noe som er lov innen Islam. For å hjelpe disse undertrykte kvinner bør vi forby hijab i Norge.

Ragnar Blom

06.01.2017 kl.21:08

I årtier, for ikke å si århundre har folk med skaut hjulpet og behandlet trengende (eks. Nonner). Så plutselig er dette et problem? Uforståelig!

jens

06.01.2017 kl.21:19

så sent som i 1955 1300 år etter at muslimene startet en industriell slave handel ut fra Afrika er det estimert at det fantes ca 450.000 slaver i profetens hjemland og det fortsatte lenge etter det. i dag benyttes folk der fortsatt som slaver hvor de jobbes i hjel for nesten ingen lønn uten mulighet for å reise hjem.

https://www.youtube.com/watch?v=emRVkisdbhc

NAV kollapser

06.01.2017 kl.21:20

Dette er framtiden til Norge om 20 år. NAV kollapser på grunn av muslimsk innvandring. Norge blir et islamsk kalifat. Nordmenn blir slaver og må selge sine barn på gaten.

Denne videoen fra Youtube gir et innblikk i norsk framtid.

https://www.youtube.com/watch?v=wevO6clcEGU

Thomas

06.01.2017 kl.21:22

Det er ikke så mange år siden det var normalt å gå med skaut i Norge. Ser vi på våre egne folkedrakter så er det en del sv bunaden.

Mange eldre bruker fortsatt skaut i forbindelse med gudstjeneste e.l.

Nonner bruker jo også hodeplagg, også som behandlere.

Vi skal være glade for at det bare er snakk om hijab. Burka og Niqab er verre.

Problemet er at hijab kobles til Islam, som av mange igjen kobler til en fundemalistisk, undertrykkende og/eller voldelig religion.

I en sårbar situasjon er det da ikke så heldig med disse symbolene.

I en behandlingssituation så bør ALLE religiøse og politiske symboler være totalt fraværende.

Være seg bekledning, smykker eller gjenstander i rommet.

Som eldre bør man også kunne nekte å ta imot plass på sykehjem med religiøse verdier uten at man mister plassen i køen eller lignende.

Religion er noe man utfører i hjemmet eller kriken/menigheten/tempel/moské Etc.

Det er med religion som med en penis.

Det er helt greit å ha en, og det er helt greit å være stolt av den. Men du behøver ikke vise fram den til alle og det er ikke greit å tvinge den på andre!

Norge kollapser

06.01.2017 kl.21:25

I framtiden vil helsevesenet kollapse på grunn av islamsk innvandring. Denne videoen gir et innblikk i framtiden til Norge.

https://www.youtube.com/watch?v=q1QCJ5PXwJU

Morten Archer

06.01.2017 kl.21:39

1. Det er nødvendigvis ikke noe problem at behandler signaliserer tro. I vår kristne del av verden har vi lang og god erfaring med kristne organisasjoner/klostre som driver sykehus av forskjellig slag. Det avgjørende er ikke om behandler viser sin tro, men at pasienten har tillit til at behandler gir god behandling. Tillit kan bygges på mange måter, men jeg tror det går best hvis man viser den andre personen tillit og så ser hvordan det går.

2. Du skriver at enkelte pasienter kan ha dårlig erfaringer. For det første er dette antagelig så få tilfeller at det kan håndteres med litt smidighet fra begge parter i hvert enkelt tilfelle. For det andre vil blir det problematisk å avgjøre hvor grensen skal gå hvis vi skal lage en regel. Hvis jeg en gang var blitt banket opp av en hedmarking, er det da rimelig at jeg ikke har tillit til alle i helsevesenet som snakker hedmarksdialekt? Eller bør jeg skjønne at den hedmarkingen jeg treffer i helsevesenet er en annen person en han som banket meg opp, og at selv om noen hedmarkinger liker å slåss, så gjør ikke alle det, og at min hedmarkske behandler bare vil meg godt?

3. Hvis man er redd for fordømmelse (av sin homofili) eller ikke liker visse religioner, er det vel bedre at legen viser fram standpunktet sitt (med hijab, kors, el.l.) slik at pasienten ikke får en ubehagelig overraskelse. I helseinstitusjoner der man ikke like lett kan velge behandler så viser jeg til det jeg har skrevet ovenfor om smidighet fra begge parter og å forsøke å vise tillit slik at behandleren kan vise at hun/han faktisk er profesjonell. Verden blir mye enklere å leve i hvis vi viser hverandre litt tillit, og ikke dømmer enkeltpersoner ut fra hvilken gruppe hun/han tilhører.

4 Den kompliseringen av forholdet mellom behandler og pasient du beskriver, skyldes ikke hijaben i seg selv, men i stor grad vår manglende erfaring med at hijabkledde kvinner kan gjøre en utmerket jobb i helsevesenet. Når dette blir vanligere i Norge (som det visstnok er i UK) vil ikke dette være noe problem lenger.

jens

06.01.2017 kl.21:46

Ragnar Blom

Vis du prøver å sammenligne kristne nonner som ofret livet for hvem som helst med pest,tuberkolose,polio, kolera osv med dagens tilhengere av Det Mslimske Brorskap, Hamas og fascist regimene i Saudi og Iran så du om det.

jens

06.01.2017 kl.21:57

Et grunnleggende problem med islam er at troen gjør det veldig vanskelig for dem å ta ett oppgjør med fortiden siden alt som har skjedd og vil skje er Allahs vilje. De lever i den troen at de egentlig ikke har noen kontroll over sine liv derfor heller ingen skyld.

Bleikfis

06.01.2017 kl.22:22

Null problem med hijab på bankansatte, postbud, bussjåfører, konduktører, vaskere, butikkansatte, selgere, rørleggere og ingeniører.

Grensen går ved leger, lærere, sykepleiere, nav-ansatte, barnehagearbeidere, politi og militære.

Superchris

06.01.2017 kl.23:02

"Hijab er tematisert i samfunnet"

Det er vi som er samfunnet. Vi kan jo fremheve det temaet vi vil! Hurra! Jeg heier på et samfunn der hijab - som forøvrig er tilsvarende med bruk av skaut i alle tider og i alle religioner - kan stå for mer "politiske islam". Er ikke en av fordelene med å leve i et opplyst velferdssamfunn at alle har nok verktøy til å heve seg over skremselspropaganda?

Morten Archer

07.01.2017 kl.02:10

Til Jens/Ragnar Blom

Jeg gjør overhode ikke den sammenligningen du antyder. Jeg bare viser med et eksempel at tro er ikke nødvendigvis er til hinder for et godt forhold mellom pasient og behandler.

Chris

07.01.2017 kl.07:32

De som hevder at bruk av hijab på arbeidsplassen ikke er et problem, innser ikke at de det er et problem for sjeldent eller aldri vil si noe om det. Da risikerer man å bli kalt alle stygge navn i svarteboka.

I mine øyne er "moderat islam" og hijabbruk en selvmotsigelse. Var man moderat, ville man ikke krevd å flagge muhammed og allah på jobben.

Janne

07.01.2017 kl.07:42

God artikkel.

Vil bare tilføye at en som flagger sin ikke-tro eller eventuelle antipati mot gudstro/troende kan skape samme tillitsbrist overfor personer med en tro.

Sam

07.01.2017 kl.08:23

Det er trist at folk har så mange fordommer. De med fordommer har ofte lite kunnskap om Islam og har ofte lest nyheter om terrorisme, og det er faktisk det eneste de "TROR" de vet om Islam.

Bli kjent med et menneske før du skaper deg mening om vedkommende.

Det viktigste er å bli møtt med forståelse, trygghet og vennlighet. Det at enkelte har fordommer og lite kunnskap om Islam kan være deres problem. Breivik hadde også en mening og jeg er sikker på at mange er enige med og støtter han, men det betyr ikke at vi skal begynne å innføre Breiviks meninger i forskrifter.

Det er på tide å skaffe seg mer informasjon, bli kjent med folk som er ulik deg selv og være med på å skape toleranse.

Mange kvinner i hijab er høyt utdannet, jobber som leger, politi, advokater osv. De har jobbet hardt og klart å fullføre, jeg har stor respekt for de og er stolt for at de bidrar i samfunnet og er seg selv!

På tide å fokusere på det positive og se at vi lever i et multikulturelt land!

Det kan være interessant å lese en artikkel fra den andre siden enn skribenten her. Sjekk og del gjerne på Facebook, kanskje nettopp DU kan bidra til å bli kvitt rasistiske holdninger:

http://touch.dt.no/dtfolk/meninger/samfunn/hva-vet-du-om-hijab-muslimer-og-kvinner-utenfor-regimet-du-flyktet-fra-anita-farzaneh/s/5-57-341846

Ønsker alle en god helg!

Knut

07.01.2017 kl.08:32

Anonym. Hvor mange liv har religion tatt opp igjennom? Siden du ler av alle som er blitt drept i ulike religioners navn, fremstår du akkurat som alle andre radikale. Du ønsker altså mer krig og ulykke, basert på noe som det ikke finnes bevis for eksisterer? Du feiler totalt i å forstå, eller du misforstår med vilje. Opplysning er en fin ting. Henviser for øvrig til all religion. Vi vet jo i dag at det ikke er en gud som har skapt liv. Norrøn mytologi døde ut. Det samme vil all annen religion i fremtiden. Først da kan vi få fred på jord. Eller finnes det ingen drap, kriger og elendighet utført i en eller annen guds navn? Folk gjør akkurat som de vil for meg, men så lenge man blir indoktrinert fra man er liten, og ting blir formidlet som sannhet, har man da egentlig tatt ett selvstendig valg med hva man tror?

bra skrevet

07.01.2017 kl.09:28

takk til alle som støtter rettigheter til kvinner med hijab . Dere er bare gode mennesker. spisial takk til deg Sam.

Knut håper at du blir frisk snart .

Morten Hallangen

07.01.2017 kl.09:28

Jeg er enig med Shahram. Selv om jeg kjenner mange muslimer, både moderate og praktiserende, så hadde jeg reagert på hijab. Min fastlege er muslim. Uten symboler på dette har jeg ikke problemer med å åpne meg for henne. Hadde hun brukt hijab så hadde jeg blitt langt mer reservert. Det gir et signal...som pasienten tolker på en eller annen måte..positivt eller negativt, men sjeldent nøytralt. Som Shahram ønsker å påpeke er det jo den profesjonelle nøytraliteten som iblant er nødvendig. Ikke så farlig om man skal ha en vaksine, men undetlivsproblematikk og psykisk helse f.eks er mer sensitivt.

Knut

07.01.2017 kl.09:41

Hei bra skrevet. Er man syk fordi man ikke tror på noe overnaturlig? Godt argumentert😘

Martin A. Engeset

07.01.2017 kl.10:13

Hallo Annonym.

Før du rakkar meir ned på andre frå din sjølvgode høge hest, trur eg du skal gå over frå å lesa forfalska historie, til å lesa historie.

1. Vikingane var ikkje kristne. Dei var polyteistar med Odin og Tor som dei fremste av mange gudar. Ei hovedårsak til at vikingtida tok slutt, var nett at kristendomen tok over i åra etter ca. 1035 - langt på veg ein etterverknad av slaget på Stiklestad i 1030.

2. Muslimar har ikkje forbod berre mot svinekjøt - eit forbod ingen veit grunnen til - men og mot sjøldaude dyr, blod og (iflg. Hadit) mot eselkjøt.

3. Muhammed skulle iflg. Koranen ha 20% av alt som vart stole i og etter røvarraid, krig, etc. (100% dersom offeret ga opp utan kamp, iflg. Hadit). DETTE GALDT OG FANGAR SOM VART TEKNE FOR UTPRESSING ELLER SLAVERI. Berre frå den siste av dei tre store stammene i Medina - der han let myrda alle kjønnsmogne gutar og menn (mellom 600 og 900 - truleg ca. 700), vart alle kvinnene og borna tekne til slavar - noko rundt 2ooo. Som du sikkert er klar over: 20% av 2ooo = 400. Så slavefangsten som gjekk til Muhammed var ca. 400 kvinner og born - som han ga bort i bestikkelse eller selde.

4. Muhammed var i dei 10 åra i Medina innvolvert i minst 82 "vepna trefningar" - ca. 1 kvar 6. veke. Dei aller fleste var røvartokt for å stela/røva og ta fangar. Nokre fangar vart slepte fri mot løysepengar, nokre av andre grunnar - resten vart slavar og gjeve bort eller selde.

5.Muhammed hadde sjølv 2 slavinner - den kristne Marie og Rayhana bint Amr. Den siste valdtok han etter å ha myrda eller slavbunde familia hennar, og beheldt henne etterpå som sexslavinne - konkubine.

6. Muhammed valdtok minst 1 kvinne til - den 17 år gamle og nygifte Safiyya bint Huayay. Det skjedde same kvelden som han hadde torturert mannen hennar ihel, avdi Muhammed trudde han visste om verdisaker Muhammed ville stela - båe var fangar frå erobringa av Khaybar. Også Safiyya beheldt han, men som kone. Gjenom livet hadde han i alt 36 kvinner ein veit namnet på, valdtekter ikkje medrekna.

7. Det er minst 2-3 vers i Koranen som tillet valdtekt av slavinner og fanga barn og kvinner (4/24, 8/1, 23/6, 33/50, 70/30), så sant dei ikkje er gravide. I tillegg har ein det meget opne løyvet som ligg innbaka i teksta i vers 8/69, og som gjeld alle dei lovlege formene for steling/røving i Koranen.

8. Og det er mykje meir å finna, så sant ein les med hjerna og kunnskapar, og ikkje berre med augene.

9. Du står fritt til å sjekka desse opplysningane, men eg legg til at det er så mykje inhumanitet og så mykje umoral i Koranen, at det ikkje er grunn for korkje meg eller andre å dikta opp noko som helst.

10. Det verste når det gjeld Koranen, er likevel alle faktafeila og andre feil og sjølvmotseingar. Ver venleg å lesa igjenom td. www.1000mistakes.com før du prøver med den vanlege påstanden frå Islam om at det ikkje er feil i Koranen - mange av både feila og sjølvmotseiingane er alt for lette å sjå, dersom ein ikkje les gjenom sterkt farga briller. Ingen gud gjer feil i si heilage bok (f.x. 4/82, 10/37, 20/52, 41/42), så alle desse feila provar 100% at det ikkje er sant at Koranen er ein gud sine nøyaktige ord.

11. Ikkje vær altfor blærete og sjølvgod fordi du er ung. Årsaka til at eldre kan ha andre meiningar enn dine lettvindte og skråsikre overflatepåstandar, kan vera at livet har lært dei meir enn du har lært enno.

Martin A. Engeset

07.01.2017 kl.10:37

Sam.

Kan du ikkje i alle fall lesa igjenom Koranen, og særleg suraane (kapittela) frå Medina, så du i alle fall har ei peiling på kva du snakkar om, og ikkje berre servera "godviljens populisme"? Koranen inneheld m.a. over 300 punkt som glorifiserar bruk av vald mot, og undertrykking og drap av alle - alle - ikkje-muhammedanarar + like mange punkt som oppmoar til eller gjev ordre om det same. Den inneheld over 900 punkt som nemner ikkje-muhammedanarar, stort sett med negative karakteristikkar, innkludert nokså mange som nok bryt rasismeparagrafar i mange europeiske land. Den inneheld over 950 punkt som nemner muhammedanarar (det korrekte namnet, i og med Koranen inneheld så mange faktafeil, etc., at den ikkje er orda til ein gud slik både boka og Islam påstår) - stort sett i positive ord, og med rett og plikt til å stela /røva frå, undertrykka, slaveta eller drepa alle ikkje-muhammedanarar + rett til å valdta alle slavinner, fanga jenteborn og fanga kvinner som ikkje er gravide. Det er og sagt klart frå at vert du for godvener men ikkje-muhammedanarar, er det prov ovanfor Allah om at du er ein dårleg muhammedanar (noko å tenka på for naive politikarar som påstår at integrering er pantentmedisin også mot den harde kjerna av "truande" - der du td. finn dei potensielle eller reelle terroristane og "krigerane". )

Irene

07.01.2017 kl.11:02

Kvinner som bruker hijab må erkjenne at de velger å dele symboler med islamister, terrorister og sterkt menneskefiendtlige og spesielt kvinnefiendtlige regimer og grupperinger.

De har ingen krav på at de som konfronteres med hijaben skal legge det samme i det som hijabbæreren.

Arthur Benneche

07.01.2017 kl.11:15

Så har vi fått en dom som forventet, politisk korrekt, annet var det ikke å vente. Islamisering av Norge forsetter, venstresiden har bestem det. AP som liker å kalle seg ett statsbærendeparti er for hijab, derfor blir dette nå kalt ett religiøst plagg, en naiv venstrevridd dommer har bestem det. Det var ingen annen begrunnelsen enn at hijab var å anse som ett religiøst plagg, ingen grenser for uvitenheten i Norge.

Bare for å sette dette i en historisk sammenhengen så kan jeg henvise til Ata Turk, som i motsetning til Erdogan(en god venn av Kjell Magne Bondevik), tok Tyrkia fra en muslimsk til en sekulær stat. Han forbød bruken av hijab, burkini, burka, og niqab. Dette fordi de ikke hadde noe med religion å gjøre men var et utrykk for det politiske islam. Dette synet støttes av lærde muslimer og sekulære muslimer som sier at disse plaggene blir brukt til å undertrykke kvinne. Men en norsk dommer, sikkert medlem av Ap, har talt hijab er ett religiøst plagg. Det er skremede å se hvordan det politiske islam vinner frem på bekostning av det sekulære. Stakkars oss Europeere, nyhetene blir sensurert, vårt rettssystem er bilt politisert og våre politikkere tørr ikke stå opp for sin egen befolkning.

Perspolis

07.01.2017 kl.11:56

Takk for godt formulert innlegg. Håper at de som styrer samfunnet sterter å ta dette på alvor.

Tro det eller ei men minst 50 % av disse undertrykkende damene går med hijab ufrivillig og uten valg. Disse ofrene kan starte et godt og normalt liv med hjelp av oss andre. Menn i islam er en hersker og kvinner er et objekt som har ingen stemme. Så kjære politikere som velger å samle stemmer av å bidra med slike undertrykkelse, nok er nok!

Tom

07.01.2017 kl.12:07

Alle Offeltlige tjenester skal være religions nøytral mener jeg, helt klart en skal respektere at en annen person har en annen religion, men man trenger ikke å vise det når en arbeider i offentlige tjenester.

Sandra

07.01.2017 kl.12:34

Hijab får meg alltid til å tenke på islam og koranen. Jeg misliker islam fordi den innholder så mye fordømmelse, straff, trusler og vold. OG - den er ikke tillatt endret. Men hijab i seg selv som et plagg er greit. Men - så representerer plagget den religionen jeg misliker så mye. Dermed tenker jeg negativt om hijaben

Paal

07.01.2017 kl.12:58

Jeg møtte en anestesilege med et stort gullkors i halskroken. Blusen hennes var brettet til side for å framheve korset. Hun skulle vurdere meg og mine smerter for NAV og for behandling. Jeg var ikke der frivillig. Nede i gangen satt en ganske sur og lei sekretær-dame med hijab. Jeg levert klage på begge, basert på min uro-opplevelse som pasient og sekundært min egen personlige holdning til guder som ateist.

Et år senere møtte jeg samme lege som skulle gi meg anestesi da jeg skulle opereres for appendisitt med en farlig generalisert peritonitt. Da jeg kjente henne igjen ble jeg urolig, fordi jeg hadde protestert på hennes korseksponering i jobb tidligere og provosert henne. Hun kjente meg igjen. Jeg var ikke urolig før jeg innså at hun hadde makt over liv og død. For første gang i mitt liv var jeg redd for å bli lagt i narkose. Men jeg vet at anestesileger ikke vokser på trær, og vi var allerede et par dager sent ute med operasjonen av samme grunn.

Hva mener du om en slik holdning? Skulle jeg ikke protestert på hennes kors-eksponering? Skal jeg skamme meg for min angst? Er jeg et dårlig menneske fordi jeg ikke vil/tolererer å bli invadert av åndemanere og okkulte manipulatorer?

Laila Monica Nikolaisen

07.01.2017 kl.14:35

DE MISTENKTE:

Ekser.

Menn jeg har hatt ons med.

Menn jeg har avvist.

Damer til ekser.

Damer til utro menn.

Ledere i NAV.

Kolleger i NAV.

Min sønns familie/slekt og de i Lærdal.

Politiet.

Mann i bil.

Brødre.

Advokater.

NAV brukere.

Nettdebattanter.

Anonym meldere til barnevernet.

Ap (AUF) medlemmer og velgere.

Tidligere venninner.

VG-journalister.

Homofile- lesbiske.

bra skrevet

07.01.2017 kl.17:02

kjære alle motstander . er det feil at kvinner med hijab har valgt å bære den fordi hun syns at dette riktig . er det feil at hun rømte fra et land eller miljø som begrense hennes mulighet til å jobbe og valgte å leve fredlig i et fritt land som Norge .

er det feil at hun vil vise hennes evne til å gi og bidra. Er det feil at hun prinsipielt tro på hijab som viktig plagg og tro på at dette er en del av hennes identitet. Er det feil at hun jobber i sykehus hvor er sårbare mennesker trenger hennes omsorg . Er dette feil

Kim

07.01.2017 kl.17:12

Svar til Paal:

Du er i din fulle rett til å klage på at helsepersonell bærer synlige politiske/religiøse symboler. (Kors behøver ikke indikere en kristen tro, selv om det ofte gjør det.)

Men å tro at denne anestesilegen skulle skade eller drepe deg (ved slurv eller med hensikt) fordi du tidligere har klagd på korset hennes, er i overkant prinsipielt paranoid. Så mye betyr rett og slett verken du eller dine meninger.

07.01.2017 kl.19:38

Ønsker å be alle lese NILS SVENDSEN sitt innlegg av 06.01.2017 kl 1805.

Sier en del ekstra. Ingen skal diskrimineres, men ofte er pasienter i sine mest sårbare øyeblikk når de oppsøker helsevesenet.

jøssenavn

07.01.2017 kl.21:51

men hva med muslimene selv, det er jo ikke bare nordmenn som har behov for å gå til legen, det kan jo være greit for en muslim og snakke med en muslim også, om den har hijab så er vel det greit?

Lissom, hele kommetarfeltet og psykoanalytikeren, som selv er muslim, glemmer jo det, at det finnes mennesker fra andre kulturer som sikkert har godt av å snakke med noen fra egen kultur som har en klesdrakt de kjenner igjen.

Hele den debatten her går jo på hva vi nordmenn vil, dette er dårlig synes jeg, egentlig, så kan hele debatten legges død da vi slev har nonner som suser rundt i hijab, skal vi nekte muslimene, må vi også nekte kristne nonner...og det går jo ikke det

Reidun Carstens

07.01.2017 kl.22:08

Tusen takk til deg Shahram Shaygani.

Kvinner i Norge har ikke behov for å vise sin undertrykkelse via hijab. Som oftest er det menn eller foreldre som tvinger jenter/kvinner i Norge å benytte hodeplagget. Ikke bare det, men burkini også.

Det er jo innlysende hvor stort problemet er når hverken muslimske menn eller kvinner våger å snakke med fastlegen sin som er inntullet i sin " ærbare " hijab.

I Norge er man like ærbar uten hijab. Det er måten man oppfører seg på, som høflighet, ærlighet,hjelpsomhet.

Ellers leser jeg i kommentarfeltet at du muligens vil få flere pasienter Shahram :-)

Undreren

07.01.2017 kl.22:48

Det er religionsfrihet i Norge. Hidjaben er et omstridt hodeplagg, i likhet med andre muslimske påkledningen. Noen mener det er politisk, andre en religiøsuttrykksform . Jeg er imot denne på kledningen i helsevesenet, likeledes som jeg er imot bruk av smykker i form av F.eks kors, ringer eller hva som helst på jobb i helsesektoren. Man bør absolutt framstå nøytralt, og ikke minst av hygieniske årsaker. Det begynner å bli endel år siden ansatte i norsk helsevesen sluttet å bruke hette av hygieniske årsaker. Den E var liten, festet på toppen av hodet, ble vasket for sjelden av økonomiske årsaker, Bl.a dyr å stive. Hva m hidjaben dekker hele hode, er lengere, hvem har kontroll med hygienen her. Ellers er jeg svært enig med Shahram. Hodeplagget skaper fort en barriere mellom helsearbeider og pasient. Hvorfor er det så forbasket viktig for muslimske kvinner å demonstrere sin tro? En uforståelig greie

Ole

07.01.2017 kl.23:18

Kjære lege

Mitt barn blir redd av mørk hud , svart hud, handikap i rullestoler, folk med tattoo og homo. Hva skal vi gjøre med disse. Jeg er redd av mitt barn blir deprimert. Skal vi gjøre forbud mot dem?

Du som lege vet hvor mange av allmennlegene i Oslo er Homo. Som man er jeg redd når de undersøker mitt prostata. Jeg er skremt å bli undersøkt av en mulig homo lege. Hva slags plan har du for dem

Forstår du hvor dette ender. Kjære lege du har selv alvorlig psykiatriske problemer. Det samfunnet som du vil , Hitler forsøkte å skape.

Homosapiens er dømt å ta sitt eget liv så lenge finnes idioter som deg har ikke forstått dette.

Sam

07.01.2017 kl.23:51

Ole, du rundet av hele poenget med denne artikkelen gjennom noen få setninger, Takk!

Siden denne legen selv måtte flykte fra Iran så skal han selv sørge for at enkelte grupper blir forfulgt i Norge. Han glemmer et viktig poeng,nemlig at myndighetene tvinger borgere til å praktisere religion i Iran, mens Norge gir borgerne frihet til å velge. Religionsfriheten er lovfestet rett enhver borger har. Den kommer frem i Grunnloven. På tide å respektere friheten til å velge!

Lizzie Efemie

08.01.2017 kl.00:02

Hijab e et politisk plag som hører hjemme blant fascister, de som bærer det har et apartheidisk syn på livet kalt Shariah loven 😠

Sara meynawi

08.01.2017 kl.01:29

Jobber selv i helsevesenet og har aldri møtt på det du snakker om.her er det faktisk din egen paranoia/fobi mot Islam du snakker om.innvandrer jenter som jobber med hijab er integrerte og bidrar til det norske samfunnet so du burde nok holde slike sinspunkter som du legger ut for deg selv

Sandra

08.01.2017 kl.09:57

Norske kvinner er likestilt med menn og det har vi jobbet for og tar for gitt men hijabbærere viser at de må skjule sin HALS, sine ØRER, sitt HÅR. Fordi de ikke skal friste menn. De har vakkert hår og skjønnhet må altså dekkes. Hodet har ingenting med sex å gjøre men skal dekkes fordi hun blir mindre vakker OG fordi hijaben fratar henne det personlige uttrykket. (a la militæruniformer o.l) Hun får heller ikke tillatelse til å bruke lue for å dekke hodet. Det må være hijab for også å gi beskjed om at "her kommer en muslim" og jeg vil at dere skal se det. Et lite kors er en heelt annen sak. Det er et veldig lite og beskjedent smykke som man ofte ikke får øye på en gang. Og det fratar ikke bæreren sitt utseende for å tilfredstille undertrykkere

Paal

08.01.2017 kl.12:10

Kim skriver: Men å tro at denne anestesilegen skulle skade eller drepe deg (ved slurv eller med hensikt) fordi du tidligere har klagd på korset hennes, er i overkant prinsipielt paranoid. Så mye betyr rett og slett verken du eller dine meninger.

Svar: Det er lov å si hva en selv ville opplevd,, men Kim kan ikke bestemme hva og hvordan andre skal oppleve situasjoner eller forholde seg til dem, og /eller har ingen rett til å latterliggjøre dem som ikke opplever slikt som Kim syns de bør gjøre. Folk med angst får ofte diagnosen "paranoia" en alvorlig psykiatrisk lidelse. Er du psykiater? Hvis ikke, så anbefaler jeg at du ikke bruker slike ord. Mulig det er paranoid scitzofren du egentlig mener? Kvinner kommer ofte innom politiet på vakta og klager på at noen følger etter dem. I ca halvparten av tilfellene stemmer det de sier. Men først blir de mistenkeligggjort og bedt om bevis. Jeg personlig trenger ikke bevis for evt angst, og jeg skal ikke anmelde legen.

Sandra skriver: Et lite kors er en heelt annen sak. Det er et veldig lite og beskjedent smykke som man ofte ikke får øye på en gang.

Svar: om det er aldri så lite, så mener bæreren noe med det. Det er betimelig å spørre bæreren hvorfor hun bærer det, og hva hun vil fortelle andre. Å være kristen er ingen evne, kvalifikasjon eller fag, men en idè de har fått og et konsept de har tatt til seg. Det er viten og ingen konsekvens av det. Men de har en grunn til å fortelle andre at de har fått denne ideen. Kanskje gi inntrykk (falskt eller ekte) at de er mere å stole på eller snillere eller mere verd som mennesker enn de vantro hedningene? Litt som hijab. De mener at de har oppdaget "sannheten" og skal "redde verden". Det ser ikke ut som islam skal redde verden, men heller som en "tiende landeplage" som er sendt for å utslette oss alle og gjøre livet surt for oss alle.

Sam

08.01.2017 kl.12:23

Sandra, hijab er del av identiteten til disse kvinnene. De bærer det ikke fordi de blir "mindre sexy". De bærer den fordi det er en del av dem.

Du er blitt hjernevasket av media og dine følgesvenner. Du sier at kvinner og menn er likestilte, men det du gjør ved å kommentere som du gjør er nettopp det motsatte. Du ønsker ikke at kvinner med hijab skal få noen rettigheter på lik linje med andre mennesker bare fordi de går med hijab!?!!! Blir du kommentert for hvordan du går kledd hver eneste dag? Tenk at du ble det, tenk at du ble kommentert av media i tillegg. Du hadde brutt sammen p få dager!

Kvinner i hijab er sterke kvinner som ikke bryr seg om hva fordomsfulle mennesker som deg og mange andre her tenker om dem. De er kvinner med sterke personligheter, flinke i sitt yrke og hjelpsomme. De kjører bil, de jobber, de deltar i konferanser, deltar og bidrar i sosiale samlinger, akkurat som alle andre mennesker.

Bli kjent med en før du går løs på kvinner som bærer hijab. Jeg utfordrer deg og lover deg at du bli overrasket over hvor fordomsfull du var.

Hjelper ikke å sitte bak en skjerm dagen lang og lære om "de som går med hijab" og tro at de gjør det for å være usexy. Jeg synes de er veldig pene selv med hijab.

SE FORBI DET DU SER,det er først da du vil oppdage verden.

Siri Albertsen

08.01.2017 kl.15:21

Jeg mener at problemet starter med den ensidige og unyanserte informasjonen de vestlige massemediene gir om muslimer.

Paal

08.01.2017 kl.18:39

Sam skriver: .... De er kvinner med sterke personligheter, flinke i sitt yrke og hjelpsomme. De kjører bil, de jobber, de deltar i konferanser, deltar og bidrar i sosiale samlinger, akkurat som alle andre mennesker.

Svar: de er som vanlige mennesker, bortsett fra at de forakter det vestlige levesett og vil leve som for 1000 år siden. De vil noe med hijaben: jeg tror de vil vise avstandtagen fra oss andre, som de forakter. Fordi de ikke blir gitt alternativer og muligheter som oss andre, eller bare vil være radikale eller bare "sære". De har kanskje problemer og lever dem ut ved å være annerledes og dermed få noe å hate andre for og like seg selv bedre. Folk med psykiske problemer finner ofte "knagger" å henge problemene sine på.

En venninne sier at hun foretrekker hester i stedet for mennesker. Hestene og stallen er enklere å forholde seg til enn samfunnets alle krav og menneskenes kompliserte liv. Kanskje føler noen at burkaen beskytter dem mot en vanskelig verden de ikke takler. De vanskelige menneskene og kravene deres holder seg borte når de ser hijaben.

Det de fleste opplever med sin hijab, niqab eller burka er at andre overser dem, ofte fullstendig. At andre flytter seg vekk fra dem og ikke snakker med dem eller oppsøker dem eller henvender seg til dem. Noen vil synes synd på dem og vil støtte dem, men bare fordi tildekkingen uroer og skaper sympati hos noen av oss.

De sier at alle skal få kle seg som de vil, men dette er dobbeltmoral, da de selv ofte mener at ALLE kvinner bør kle seg dekkende og unngå menn og unngå det dekadente vanskelige vantro livet. Litt som nonnene i gamle dager. Nonnene og munkene var ofte homofile og lesbiske som gjemte seg i klostrene der de kunne drive med sitt i fred for andre. Europas munkeklostere var fulle av homofile menn.

Jan Kaffir

08.01.2017 kl.19:54

Men hva synes pasienter og beboere på sykehjem? Helseansatte burde være kledd likt.

Jan Kaffir

08.01.2017 kl.19:55

Men hva synes pasienter og beboere på sykehjem? Helseansatte burde være kledd likt.

Siri

08.01.2017 kl.21:31

Jeg reagerer på behandlere som har halskjede med kors. Har til og med blitt behandlet av ei som hadde et halskjede i gull med Jesus.

Hvorfor er ikke dette et tema i bloggen din?

Abbas

08.01.2017 kl.22:17

Jeg mest sannsynligvis du kommer ikke til å legge mine kommentarer ut men siden du er en shah-tilhenger fra Iran så jeg må skrive det. Din argument er grunnlegende feil. La oss se fra en an annen side, hva blir neste er det greit å ha skjegg ? eller er det "problematisk" for en DØMMENDE pasient også ? Hva med navnet ? Hvis man har en muslimsk/arabisk ligende navn blir det problematisk ? Land som USA / Canada / UK tillater hijab ikke i helesevesenet men til politiet også , trro du de har gjort det uten å forske på det ?

Birger Rieb

08.01.2017 kl.22:43

Shahram Shaygani er ikke mye profesjonell. Han misbruker sin status som psykiater til å fordømme en gruppe av mennesker hvis religøse tilhørighet han fordømmer. Hijab er ikke et eksisterende problem. Hans tilnærming til muslimer, spesielt muslimske kvinner som har valgt å bruke hijab, av religiøse eller tradisjonelle grunner, og sammenblandingen av hans profesjon og politiske ståsted, diskrediterer han i sin rolle som medisiner.

Anne K.Hansen

16.01.2017 kl.18:59

Fornuftig og godt skrevet og i tråd med normalen i Norge.De som kommer må tilpasse seg det norske og ikke legge inn krav som har med religion å gjøre.Hijab er så U-norsk som det kan bli. Det hører ikke hjemme noen steder i Europa.

Joanna Schäfer

12.05.2017 kl.18:32

Takk for fin artikkel

Jeg er selv lege , og jobber på sykehuset.

Jeg mener at på jobben gjelder sykehus uniform , og ingenting annet, hodet skal ikke dekkes med noe plagg , hverken tørkle, turban , eller noe annet , med mindre er det operasjonslue. Har man egene klær under lege frakken på poliklinikken, skal disse være neutrale, uten utringninger i dekolteen, smykker ,eller annet som fanger oppmerksomheten. Forby hijab , og lignende på jobben!!!

Sett krav til påkledning på arbeidsplassen!!!

Skriv en ny kommentar

hits