Den nye feminismen

«dere har mobbet muslimer som går med skjerf, dere støtter de som brenner koranen og tegner Mohammed karikaturen. vettu hva kjære, for meg har du ingen kvinnelig verdier. verdier kommer av respekt og respektere andres religion osv. om du går naken eller med skjerf er ditt problem. men når du snakker dritt om hijab og islam generelt så må du faen meg tåle og bli kalt prostutuert, for det er du i mine øyner.»(sic).

Dette var skrevet i kommentarfeltet til en av Nettavisens kvinnelige bloggere, Mina Bai, den 18.02.17. Mina Bai skrev i bloggen med tittelen «Vær så god bli krenket» om en del sinte menn med muslimsk bakgrunn som har sjikanert og trakassert henne over lang tid.

Mina, som selv er en sekulær og kulturell muslim, skriver blant annet i denne bloggen:

«Jeg er sliten av hets, trakassering, trusler, jeg har angst for å åpne mailboksen, jeg frykter enda en ekkel melding fra enda en falsk profil laget av en muslimsk mann. Alt fordi jeg skriver om muslimske kvinners rett til egen kropp og seksualitet.»

La meg understreke: Ikke alle muslimske menn undertrykker kvinner. Mange flotte menn med muslimsk bakgrunn har faktisk meldt seg på i kampen mot kjønnsdiskriminering. Likevel, finnes det en del menn som føler seg truet av disse kvinnelige stemmene.

Freedom
Licensed from: Fascinadora / yayimages.com

Angsten som blir projisert
Denne hetsingen, den uttalte aggressive holdningen og psykiske terroriseringen som vi ser her mot Mina Bai, representerer dessverre en del av virkeligheten til mange kvinner med muslimsk bakgrunn som forsøker å heve sin stemme og krever frihet og likestilling for alle kvinner.

Jeg påstår at denne angsten som Mina og andre opplever er egentlig en angst som disse sinte menn opplever selv, men som de ikke klarer å håndtere. Angst som ikke kan bearbeides internt, må eksternaliseres med full kraft, gjerne med hatefulle ytringer, psykisk og fysisk vold. Denne angsten projiseres ut på kvinnen som har begynt å protestere mot æreskulturen. Disse sinte menn har ikke brydd seg med vestlige feminister, som ikke har utgjort en nevneverdig trussel mot deres hegemoni, men nå er situasjonen annerledes. Det er DERES EGNE KVINNER som har begynt å bråke.

En ny feminisme
Kvinner som Mina Bai representerer en sjelden blomst. De representerer en ny feministisk bevegelse, som er sprunget ut av sin egen kulturelle og sosiale kontekst og har fått sin egen uttrykksform. De er inspirert av den feministiske bevegelsen i Vesten, men er ikke helt lik den heller. De leser gjerne «Det annet Kjønn» av Simone De Beauvoir, men de har også sine egne heltinner, som Forugh Farokhzad (feminist og poet fra Iran). Det som er likheten mellom dem og den vestlige feministiske bevegelsen, er at begge opponerer mot patriarkalsk dominans og krever likestilling med menn. Det som er forskjellen er at den feministiske bevegelsen fra den muslimske verden har en betydelig mer brutal kvinnekultur å kjempe imot. Muslimske kvinner har i tillegg en mye vanskeligere kamp og må kjempe på flere fronter, da en del av disse sinte menn gjemmer seg bak «offerrollen», tilhører «en minoritetsgruppe» og har brukt kulturrelativisme til sitt ytterste, for å bortforklare sin oppressive kultur og atferd. Disse sinte menn har to ansikt: et sint ansikt og et offeransikt.

Forvirring hos vestlige feminister
Hvordan skal de vestlige feministene ta imot sine nye medsøstre? Den vestlige feministen har i hovedsak sin bakgrunn fra venstresiden i politikken. Venstresiden har tradisjonelt beskyttet minoritetsgruppene og bekjempet herskerklassen. I kampen mot rasisme har venstresiden alltid vært trofast og kompromissløs. Venstreorienterte vestlige feminister opplever nå en forvirring, fordi man i større og større grad har begynt å ta opp problematiske forhold innenfor minoritetskulturer som venstresiden helst ville vært foruten. Disse kvinnelige uromakerne med muslimsk bakgrunn ble først observert som enkeltfenomener. Deres støy ble bortforklart med beroligende tilbakemeldinger som «Ja, det finnes vold i alle kulturer» eller «sånn var det også i Norge for 100 år siden».

Men nå begynner disse kvinnene å bli mange, man kan ikke lenger forklare dem som enkeltfenomener, og de klassiske bortforklaringene er gjennomskuet. Nå samler de seg, organisert i SeFF-nettverket (Sekulær Feministisk Front). Vi er vitne til fødselen av en ny feministisk bevegelse i Norge, der minoritetskvinner har tatt eierskap til sine egne kampsaker.

Feminisme er politisk uavhengig
Likestilling er et tegn på et samfunn som har videreutviklet seg. Dette er viktig å huske på: likestilling er et gode for samfunnet, ikke bare for kvinner, men også for deres sønner, brødre, fedre. For menn, for alle.

Feminisme er en bevegelse mot kjønnsapartheid og skal være politisk uavhengig. Vestlige feminister står ovenfor en historisk oppgave og må nå støtte sine medsøstre med muslimsk bakgrunn. Og dette er viktig: deres stemmer kan ikke ties i hjel, saken kan ikke ofres på grunn av politisk rivalisering. Sinte menn som forsøker å mobbe disse kvinnene til taushet vil på sin side gjemme seg bak offerrollen, rope: respekter min kultur! respekter min religion! Men, feminister må stå samlet om det standpunkt at kultur, tradisjon og religion kan aldri rettferdiggjøre diskriminering basert på kjønn. 

 

34 kommentarer

Røy

21.02.2017 kl.16:38

Eg sko' gjerna støtta dessa feministane, eg, hadde det barra ikkje vore for at det ville vore både rasisme og islamofobi. Så det me istaden må gjør e' å gå ennå hardare ut mot den heilt forferdelege diskrimineringa så kvite menn utsetta sine kvinnor for. Så kan dei stakkars muslimske mennane få meir i stønad og større forståing for sin kultur og religion, ôg for synet på at dei muslimske kvinnane så ikkje går kledde med hijab svikta heila sin bakgronn. Eg e' visse på at både SV og Raudt støtta denna løysinga, han e' jo den einaste måten å ta denna utfordringa på så ôg e' politisk korrekt, vettu. Og eg går gjerna i fakkeltog for dei muslimske feministane, så lenge dei alle samen har hijab og ropa Allahu Akbar medan dei går, det e'kje berre lurt det e' kjempelurt.

ACAB

21.02.2017 kl.17:06

https://www.document.no/2017/02/21/har-ikke-skjont-en-doyt/

Torkel

21.02.2017 kl.17:11

En meget god og relevant artikkel som setter likeverdet i fokus.

Tommy Zielinski

21.02.2017 kl.17:29

"Feminisme er en bevegelse mot kjønnsapartheid og skal være politisk uavhengig"

Ja, det har du sikkert rett i, men det har vært ganske vanskelig å få øye på de ikke-venstreorienterte feministene.

FRP får ikke mye gehør for sine 8. mars paroler, fo å si det mildt!!

ACAB

21.02.2017 kl.17:32

sletter du kommentarer du og shahramaygani ?

må du brenne i helvete. håper du blir kasta til ulvene og sendt hjem.

Shahram Shaygani

21.02.2017 kl.17:37

ACAB: Vis respekt!

ACAB

21.02.2017 kl.17:39

piss meg i øret. du fortjener fint lite respekt. akkurat som alle andre muslimer som hyler ut om det samme. respekt er noe man gjør seg fortjent til, og du fortjener det ikke.

Shahram Shaygani

21.02.2017 kl.17:46

ACAB:
ACAB: Jeg lar dine kommentarer blir stående igjen litt til, slik at folk ser hva slags krefer jeg og mine venner må kjempe i mot. Jeg sletter kommentarerene dine ikke fordi du er uenig med meg, men fordi du uttrykker deg på denne måten. Du er hjertelig velkommen tilbake hvis du kan skrive på en respektabel måte.

ACAB

21.02.2017 kl.17:45

la kommentarene stå. be a man.

ACAB

21.02.2017 kl.17:54

https://www.document.no/2017/02/21/yazidi-piger-bliver-solgt-sexslaver-kvinder-demonstrerer-mod-trump/

Espen André

21.02.2017 kl.18:27

Støtter deg Shahram og vit at ACAB ikke er noe som reflekteres i det norske folk.

ACAB

21.02.2017 kl.19:04

piss meg i øret. er det noe vi nordmenn har fått nok av er det muslimer med særkrav og relgiøse overbevisninger som ikke passer i det norske samfunn.

du kan ikke si velkommen til alle fjerne kulturer og tro det er nok, det er ikke sånn det funker. vi blir invadert av hijabbærende tomsinger som ikke ønsker noe frihet. de vil ha islam og hva enn det innebærer. det holder ikke for meg så send dem vekk. send dem til sverige. du ser hvor bra det funker der. å tro det blir noe bedre i norge med flere muslimer er latterlig.

fuck off. ta med deg hijaben og respekten du krever et annet sted. her i norge er du ikke velkommen.

ACAB

21.02.2017 kl.19:13

https://www.document.no/2017/02/21/marine-le-pen-nekter-a-ta-pa-hijab/

Inger

21.02.2017 kl.19:31

Stakkar deg ACAB, du har det ikke godt verken med deg selv eller andre skjønner jeg. Gjør noe med det i stedet for å lire ut av deg så masse vissvass.

Til Shahram, takk for dine innspill, de gjør meg optimistisk tross alt. Skulle bare mangle at vi alle ikke stiller opp for Mina, flotte dama.

Min drøm, mitt ønsker, sikkert urealistisk at nettopp dette skulle være det eneste tema 8. mars i år. At vi kunne stille opp for alle de flotte innvandrerkvinnene våre, de skamløse jentene, de sekulære og exmuslimer. La de få leve sine frie liv, la oss sette disse "mannfolka/guttene" på plass, gi dem tilbud om opplæring og oppdragelse

ACAB

21.02.2017 kl.19:33

https://www.document.no/2017/02/20/donald-trump-innvandringen-sveriges-store-problem/

ACAB

21.02.2017 kl.19:34

ja her kommer det mye slitne kommentarer. prove me fucking wrong.

Kenneth

21.02.2017 kl.19:43

Godt skrevet! Problematikken rundt vestlig feminisme og kvinner fra minoritetsgrupper er et viktig tema som det til stadighet blir danset ring rundt. Dobbeltmoralen i den vestlige feminismen kan synes å være en av grunnene til dens stagnasjon.

Ellers synes jeg det er bra at du lar forkastelige kommentarer bli stående ? heller at slikt kommer frem en at det blir fortiet ? «I sola sprekker trollet».

Stå på!

ACAB

21.02.2017 kl.20:03

hør, hør

curt jansson

21.02.2017 kl.20:48

ACAB er en som ikke våger å stå for sine utsagn med eget navn.

Ingen å ta på alvor. Litt synd på ham, egentlig.

AJ

21.02.2017 kl.21:23

Hvis feminisme hadde vært det samme som likestilling, hadde ikke feminisme vært et ord.

Feminisme har ingenting med frihet og likestilling å gjøre, men om diskriminering, og å være et offer for menn

Judas Iscaroit

21.02.2017 kl.21:34

Nå er det slik at de venstreradikale feministene er en bløff og har alltid vært en bløff. Slike skal gjøres narr av og fjernes fra samfunnet fordi dem støtter islam.

Islam er forkastelig i et oppegående samfunn. Siden den forsvarer kvinneundertrykkelse, pedofili og slaveri. Dette må lukes vekk fra samfunnet fordi den har ingen mening. Det var dødfødt før den ble etablert. Man kan ikke forsvare løgn og oppspinn.

Ben

21.02.2017 kl.21:37

ACAB: kunne du være så vennelig å ikke lenke til document.no? Du er ikke reperesentativ for leserne av siden og vi vil ikke bli assosiert med deg. Hold oppgulpet ditt for deg selv hvis du ikke kan vise folkeskikk.

Mvh

Ben

Even Beinlaus

21.02.2017 kl.22:38

Jeg vil nå påstå at det er en ørliten forskjell mellom vestlige feminister og deres muslimske medsøstre. Hos de vestlige er patriarkatet innbilt, mens deres muslimske medsøstres lidelser er virkelig.

Inger Helene Skjærpe

22.02.2017 kl.00:11

Takk til deg, Shahram Shaygani, for en analytisk og godt fokusert artikkel☆! Du bidrar i høy grad til et ytterst nødvendig og nyttig opplysningsarbeid.

Bea

22.02.2017 kl.01:15

Et godt innlegg som får meg til å tenke på hvor ensomt det må føles å stå opp mot kultur som blir til ukultur. Mina Bai virker reflektert, engasjert og smart og det kan være mye å lære av å lese hennes innlegg fremfor å gyve løs på selve personen. Men det er vel ikke annet å regne med, det er så alt for mange oppdragelsesløse i begge leire

Torkel

22.02.2017 kl.08:27

ACAB Du må være en meget syk person håper du snart får behandling på psykiatrisk.

norsk brun ateist

22.02.2017 kl.08:40

muslimske kvinner har det kjipt az. peace!

Sveinung

22.02.2017 kl.10:12

Veldig bra innlegg. Det er flott at at både sterke kvinner og menn står frem innad i muslimske miljøer og kjemper mot uretten. Men det er trist (og egentlig uforståelig)at de ikke får mer støtte fra norske feminister og politisk venstreside. Stå på!

ACAB

22.02.2017 kl.12:06

jeg er så møkka lei muslimer at jeg får helt krampe.

nygård ble skutt, charlie hebdo, skutt.. muhammed tegninger som får disse jævla tomsingene til å eksplodere og drepe.

frankrike, tyskland, sverige - alle land som disse ufyselige svina ankommer opplever massive problemer.

bruker du hijab i norge er du faenmeg skada. takke meg til ex-muslimer som veit hvor dem kommer fra og hva dem har rømt fra.

Audun Berg

22.02.2017 kl.12:18

Meget bra artikkel. Her blir problemet belyst. Hva denne ACAB driver med er ikke godt å si. Det er jo ikke rart han får folk mot seg med slike uttalelser. Han trenger hjelp. Eller kanskje er det en hun eller en hen. Ikke godt å si. Som mange hevder så står det så mye fine dikt og tekster i koranen, men når det kommer til praktiske ting som virker i dag så er det tydelig vis store mangler. Om ikke en mann tåler å se håret til en kvinne uten å gå helt i spinn da er det noe galt med mannen. Få dempet dette sexhysteriet så kanskje folk kan leve i fred. Hvordan kan slike folk kreve respekt fra oss når de ikke har noen respekt å gi tilbake. Islam passer ikke inn i vårt levesett, det er helt klart. For mye tull og oppkonstruert vas.

22.02.2017 kl.22:48

Utrolig bra innlegg om en sak som er svært viktig å ta opp! Ikke minst fylt av veldig mye bra saklig argumentasjon, uten noe form for partisk synsvinkling. Håper innlegget får stor oppmerksomhet.

Audun Berg

23.02.2017 kl.10:11

Det er klart at noen blir sinte når de får presentert mislighetene sine offentlig slik som Mina gjør. Det varste er at hun antagelig har helt rett i det hun skriver. Da treffer det ekstra hardt. Her om dagen støttet jeg Mina og fikk en tirade av ufinheter fra en som tydeligvis følte seg truffet. Da fikk han bevist sitt virkelig jeg. Sånne usakelige innlegg er bare å overse. De faller på sin urimelighet. Når en ikke har sakelige argumenter lengre så kan en trekke rasismekortet eller utskjelling med ufinheter.

Men til disse rasende fanatikerne vil jeg anbefale å finne seg et annet land om de ikke liker seg her hos oss. Men det kan jo innrømmes at enkelte kvinnfolk kan opptre noe irritærenede av og til. Men å true med drap om en ikke ser ut som et fugleskremsel når en ferdes offentlig er å gå for langt. Og dette samtidig som at mannfolkene skal vise sin machokultur det stemmer ikke helt. Det kan synes som om at disse fanatikerne må ha et eller annet å være sinte på hele tiden. Offerolle. Vi har hørt om flere tilfeller der kona har blitt drept fordi hun var blitt for norsk. Hvorfor kom de hit da? Et av noen land som har NAV vil jeg tro. Jeg kan ikke helt skjønne hvorfor flere av disse landene med islam ikke vil utdanne kvinner? Er machoene redd for å få motstand?

Til islamistene vil jeg si at ta dere selv opp til vurdering. Se på hva som skjer i midtøsten. Land etter land blir ødelagt bare på idioti. Likedan i Afrika. Nei karer ta vare på disse kvinnene som kanskje har kommet mye lengre enn dere i utvikling. De siterer koranen om likestilling, men følger ikke dette i praksis. Da skal diktaturet gjelde. Jeg sier igjen at om islamistene ikke liker seg i Norge så reis et annet sted. Men det var ingen som kunne svare på hvorfor de kristne skal drepes. Da ble de svar skyldig.

JS

23.02.2017 kl.14:03

Tror at den type sinne som kommer fram i sosiale medier grunner i frykt. Orker nesten ikke åpne Facebook lenger fordi det er så mye sinne og så mye usaklighet, så lite nyanserte framstillinger fra etniske nordmenn. Får så lyst å kommentere, men det er umulig å diskutere saklig på f.eks. Facebook. Derfor tier jeg heller.

Ser så tydelig at sinnet som spres nesten uten unntak er fra "venner" som ikke akkurat blir oppfattet som særlig reflekterte.

Når det er sagt så er det ikke vanskelig å forstå at også enkelte muslimske menn føler på frykten fra kvinner i deres eget miljø. De blir oppgitt, sinna, usaklig og unyansert. Likestillingen må ikke stoppe opp pga sinna menn - og det tror jeg heller ikke den gjør. Men egentlig er det vel lett å forstå at sterk tro (både for kristne og muslimer) kan være vanskelig å kombinere med likestilling? Vi ser jo f.eks. hvordan KrF til tider sliter med ting som går "på tvers av Bibelen".

Vi er så moderne, så kjempelangt foran alle andre arter her på jorda, men like fullt har vi i oss gener som sier at vi skal sikre oss selv best mulig. For noen betyr det å trykke ned andre, kjempe mot likestilling osv. Blander man den genetiske arven med tro, kan det fort bære galt avsted.

Selv er jeg glad for at jeg ikke har noen tro. Jeg slipper å hele tiden måtte forholde meg til eldgamle lover.

Love u all!

08.03.2017 kl.20:01

tror du trenger selv en psykolog mann...

Skriv en ny kommentar

hits