Hvem har lov til å ha kritiske meninger om islam?

Et av motargumentene undertegnede får i diskusjonen rundt islam, er: Hvem er du som skal komme med kritikk mot islam? Eller: de som kritiserer islam har ikke peiling på islam.

Jeg har over lengre tid lurt på hvem det er som egentlig har rett til å uttale seg om islam; det være seg positivt eller negativt.

Hvem har greie på islam?

Åpenbart trenger man ikke å være imam for å kunne uttale seg om islam. Imamene er ganske forskjellige fra hverandre, noen er kloke, andre har svært absurde idéer og tolkninger om islam. Noen av de er til og med radikaliserte og oppfordrer til vold. For eksempel er lederen av terrororganisasjonen IS utdannet teolog og har doktorgrad i Islam. Og han anser seg selv som den store lederen for alle muslimer og mener at han har forstått islam riktig. Jeg påstår at enhver muslim, uten teologisk utdanning, er pliktet til å tenke og reflektere over sin religion, også med et kritisk blikk.

Alle typer overbevisninger fører til en kognitiv lukkethet. Man lukker for impulser, idéer og tanker som strider mot egne overbevisninger. I tillegg, hvis man har investert følelser i sine overbevisninger, blir man krenket og såret når noe kritisk treffer det man tror på. Enhver muslim burde se inn i seg selv og spørre: Hvorfor tror jeg på det jeg tror på? Hvor kom denne troen fra? Hvorfor tenker jeg at det som jeg tror på er sant? Hvorfor har andre kommet til andre konklusjoner? Hvorfor reagerer andre på min tro? Hadde jeg hatt den samme troen om jeg var født i et land med en annen religion? Kan jeg ha tatt feil?

Poenget mitt er at det å reflektere over egen tro er ikke det samme å dyrke sin egen tolkning og tro på islam. Det er to helt forskjellige prosesser. Det ene, å reflektere over sin tro, er fremadrettet. Det andre, å dyrke sin egen tro, er imot utvikling.

Islam eies ikke av imamer eller teologer. Den som har vokst opp i en muslimsk kultur, har vokst opp i en kultur preget av islam og identifiserer seg med muslimer, og har ikke bare lov, men plikt til å tenke og mene noe om islam.  

Kan ikke-muslimer mene noe om islam?

Det er også noen som mener at de som ikke er muslimer har ikke rett til å uttale seg om islam, de har i hvert fall ikke peiling. Det er interessant at ikke-muslimer avskrives så kontant når det gjelder dette temaet, fordi, på den annen side; muslimer nøler ikke ett sekund med å omfavne den teknologiske utviklingen fra Vesten (som hovedsakelig er skapt av ikke-muslimer). Muslimer bruker mobiltelefon, internett, Facebook, bil og datamaskin. De tar fly til Mekka for Hajj. De bruker Youtube for å spre sitt budskap.

Så, hvis man omfavner vestlig teknologi skapt av ikke-muslimer, hvorfor kan man ikke da slippe ikke-muslimsk opplysningsfilosofi inn i sin idéverden? Hvorfor skal man ikke la tenkningen til Descartes, Hobbes, Spinoza, Locke, Hume og Voltaire slippe til i islamdebatten? Jeg vil heller si at ikke-muslimer, som på en eller annen måte blir daglig påvirket av islam og muslimer, har plikt til å blande seg inn i diskusjonen om islam, og muslimer burde omfavne deres tenkning, også når den er kritisk.

Kritisk tenkning er vondt, men nødvendig

Den troen som ikke blir utsatt for kritikk, er dømt til stagnasjon. Mange reflekterer ikke over sin tro, andre tror at de reflekterer over den, men de bare dyrker det de har lært av sine foreldre og andre autorative figurer. Kritisk tenkning som kommer fra utenforstående kan være sårende, men den kan også være selve kimen til videre utvikling.

26 kommentarer

Tor Andre Kongelf

22.04.2017 kl.16:20

Problemet er at folk som ikke er muslimer og som ønsker å involvere seg i debatten bare kan uttale seg positivt i forhold til islam om de ønsker å beholde jobben sin. Selv har jeg fått ganske store utfordringer ifb arbeidsgiver bare å kritisere selvfølgelige ting som barnebruder.

ACAB

22.04.2017 kl.17:55

Folk elsker å moralisere og klarer du å oppfattes rasistisk, noe som ikke er veldig vanskelig i våre tider ligger du dårlig an. Skal du si noe må du alltid ta ti tusen forbehold og selv da står det folk i kø for å spytte på deg, media inkludert.

Den som fant ordene godhetsposører og godhetstyrranniet traff spikern på hue.

Erik Solberg

22.04.2017 kl.18:13

Fritt for Alle å lese Koranen! Da må man ta stilling ! Enhver inteligent person med sundt bondevett vil se at Islam ikke er noen religion,men en IDEOLIGI! En svært farlig og voldselskende ideologi! Koranen er gjennomgående infisert av beskrivelser av straffemetoder og drapsmetoder på vantro og frafalne! Ikke mye kjærlighet og tilgivelse å finne der nei!

Terje Bakken

22.04.2017 kl.18:27

Jeg synes at fantastiske «Jeanette» sa det ypperlig med ordelag som gikk sånn sirkus her: "Nordmenn er feige og redde. Jeg kan stå imot islam bare fordi jeg har en annen hudfarge - mens andre nordmenn? Dere er livredde for å bli kalt for rasister! Islam er ikke en rase - men, islam raserer jo mer den tro får fotfeste i Norge!"

Er det ikke forunderlig sak - alle disse sterke kvinner som våger å reise seg opp mot islam - mens disse såkalte selverklærte feminister som har sterk stemme innen kvinnenettverk og kvinnekampgrupper - holder helt helt kjeft?!

Tenk på hvor mange mennesker det var i Norge som våget å utfordre kirken og kristendommen. Tenk så over hvor mange av de som er igjen på barrikader? Av kremen, av fiffen - av eliten, disse med makt? Er det INGEN igjen! Alle kryper og logrer for islam!

Om islam er en religion, bør de samme mennesker utvise kamplyst - og vise at verden har gått videre! Derimot, om man medgir at islam er en ideologi - er det kanskje litt vanskeligere? Alt annet av ideologi som har spredd død, fordervelse og lidelser bekjemper man! Som alltid - har islam fått et merkverdig frikort.

Frikort til å sette kvinner som annenrangs - stemple homofile som mer av verdi som død enn levende. Frikort til å bedrive terror. Er det terror, død og fordervelse innen islam, er det alltid en ensom ulv. Selv de mest fanatiske som hyller ut hellige vers mens de dreper - blir unnskyldt med at de "ikke har noe med islam å gjøre".

Nordmenn, vi liker knapt å si hei til naboen. Når man da har blitt "mishandlet" av media og politiske partier i en årrekke - ender det opp med tragisk feighet.

Sagt på en enklere måte: Nordmenn og den største demonstrasjonen var på 70 tallet engang mot høye bensinpriser. Stillferdig med en eller annen plakat. Årstallet erindrer jeg ikke - men utover det er det bare Blitz og deres kumpaner som har skapt bråk og trøbbel. Islam? 3000 i Norgeshistoriens største ulovlige demonstrasjon.

Lilly

22.04.2017 kl.19:26

Det er enkelt å være religiøs, men langt vanskeligere å være åndelige.

Johan

23.04.2017 kl.02:20

Jeg har flere muslimske venner og kollegaer. Uavhengig av hva hvordan de oppfatter egen religion vet jeg mer om islam enn dem. Hvorfor.? Fordi jeg stiller spørsmål og finner svar de aldri gjør.

presidenttrollet

23.04.2017 kl.02:25

Hvis en virkelig vil havne i helvete. Så tro gjerne på islam. Gud sier det ganske enkelt: Du skal ikke ha andre guder enn meg. Så islam er en fake religion. Muslimer kommer ikke til himmmelen men på første klasse rett til helvete. Jeg sier bare god tur muslimer til helvete.

Judas Iscaroit

23.04.2017 kl.08:56

Hvis du er en muslim og tror på islam?

Vis meg et flygende esel.

Hvis du ikke kan.

Da er du en tulling som tror på dette tull som heter islam.

Stjernen

23.04.2017 kl.11:43

Islam er skrevet av etter det gamle testamentet på 700 tallet.. Samme bok som jødene lever etter....

Kenneth

23.04.2017 kl.11:51

"presidenttrollet

23.04.2017 kl.02:25

Hvis en virkelig vil havne i helvete. Så tro gjerne på islam. Gud sier det ganske enkelt: Du skal ikke ha andre guder enn meg. Så islam er en fake religion. Muslimer kommer ikke til himmmelen men på første klasse rett til helvete. Jeg sier bare god tur muslimer til helvete."...

All religion er 'fake' da det finnes null bevis for at noen av gudene eksisterer.

Kristne har gjort minst like mye dritt som islamistene.

Eller er du bare en slik pseudo kristen tulling, som har null anelse om hva som står i bibelen og aldri har lest seg opp om kristen historie i Europa og Amerika og hva kristne gjorde mot de som ikke ville tro på 'gud'?

Ta deg en bolle veslegutt. Religion er bare noe tull, uansett hvilken tro man tilhører.

-----

Det er fint at man tar et oppgjør med mentaliteten rundt muslimske/ikke muslimske, men det forandrer lite med tanke på at ingen muslimer tør å manne opp til demonstrasjoner for å avsette enkelte imamer som bryter med egen religion og som oppfordrer til ulovlige handlinger som f.eks barnebruder og drap av ikke muslimske og at muslimer ikke burde la seg integreres i det norske samfunn.

Imamene er roten til alt tullet innad i islam.

Som jeg liker å si: Finner man et dårlig frø, så er det beste å fjerne frøet før det slår røtter og ødelegger alt.

Tesla

23.04.2017 kl.16:18

Kan ikke du skrive en artikkl om dei sataniske talmud jødene? Aboda Sarah 37a les den!

Audun Berg

23.04.2017 kl.16:29

SS har helt rett. Jeg kan heller ikke skjoenne at noen tror paa alt dette tullet som disse imamene preker om. Tenk en verden uten islam. Da hadde vi nesten hatt et paradis paa jord.

Gunnar

23.04.2017 kl.21:36

Tesla: Det holder ikke bare å lese dem. Du må forstå dem også.

http://www.angelfire.com/mt/talmud/short.html

presidenttrollet

24.04.2017 kl.03:32

Islam er kort og godt fake news fra år 622 og idiotien fortsetter enda med kun ett ønske å drepe flest mulige uskyldige mennesker som ellers kunne ha hatt et flott liv i livet. Hvorfor gjør ikke muslimer opprør mot disse jihadistene? Godtar muslimene jihadistenes handlinger siden de ikke tar opprør mot de? hvorfor klarer andre religioner som buddhismen og jødismen og kattolismen og kristne å leve i fred med hverandre? men det sorte fåret islam som kaller seg for perfekt men har kun ett ønske å drepe andre som ikke tilber allah shiten deres...fukings utrolig egentlig i år 2017...å tilbe en avgud som allah som egentlig var pedofil og massemorder....

Khalid Raja

24.04.2017 kl.11:00

Hvem som har rett til å uttale seg? Det være veldig lett: Bare dem rettroende. Derfor ingen av dem som har uttalt seg her burde sagt noe, men bøyd hodet i ære og RESPEKT! Takk for seg.

Audun Berg

24.04.2017 kl.14:06

Boeye hodet i respekt for en pedofil massemorder, Nei det faar da vaere visse grenser. Og enhver som vil har sin fulle rett til aa uttale seg.

Simen Fulland

25.04.2017 kl.00:40

Khalid Raja:

Hvem er de rettroende? Shia? Sunni, andre retninger innen islam? Hvem predikerer den riktige lære innen de forskjellige rettningene?

Hvorfor er din forståelse og din gruppes forståelse av islam riktig og de andre sin feil?

Hvem fortalte deg hva det er som er riktig forståelse av islam?

Moren og faren din, din første imam? Imam nummer 2, nummer 3? osv?

Jeg antar at du er en voksen mann med evne til å tenke selv. Gjør som blogg forfatteren anbefaler. Bruk din kritiske sans og still spørsmål ved ting.

Det er kun da verden går fremover.....

Lily

25.04.2017 kl.00:49

folk som har religion kan ikke tenke, og de som tenker har ikke religion!

ACAB

25.04.2017 kl.01:17

For mange idioter som uttaler på blogg.no Islam må utryddes slik kristendom er utryddet.

Tegninger av muhammed må vanliggjøres og inntil dette skjer må muslimer avvises og hjemsendes fra Europa.

bend

25.04.2017 kl.01:34

Men hvorfor i allverden tror dere vi overhode er inntresert i å delta i deres forkvaklede menneskesyn?

Dra tilbake til deres respektive hjemland og utøv deres feider der.Er overhode ikke for å ha slikt undermåls pakk her

25.04.2017 kl.02:21

Hvis man kritiserer Islam så blir man ofte utsatt for hersketeknikker. Men mange av dem som ødelegger den sunne debatten er i praksis uopplyste folk som har inntatt en mening utifra hvem de ønsker å bli assosiert med. Hvis man sier noe positivt så får man ukritisk applaus og tilsvarende fordømmelse ved kritikk gjerne med forsøk på å trekke rasismekortet. Dette avdekker på mange måter den tomheten som "godhetstyraniet" fører med seg der kritikerne blir forsøkt utmanøvrert med ufine metoder.

Torkel

25.04.2017 kl.08:58

Et godt innlegg, alle de som mener noe negativt om islam blir med en gang kalt rasister. Det er i mine øyne mye mer rasistisk enn det aller meste som har blitt sagt om muslimer. Mesteparten av de rasistiske utsagn som er i samfunnet i dag kommer fra muslimene selv, samt deres støttespillere på venstresiden.

Bjørn V

25.04.2017 kl.09:37

Alle har lov til å ha kritiske meninger om Islam når man ser hva representanter for religionen setter i gang av vold, terror og mord rundt om i verden. Da må vi andre ha lov til å ha kritiske meninger om hva Islam kan føre til.

Cecilie_M

25.04.2017 kl.10:19

Det er bare muslimer, eller eks sådane som har forlatt islam, og de med annen hudfarge enn hvit som får ha en meninger om dette. Får hvite ikke troende (vantro) er det politisk ukorrekt og upassende og mene noe om dette, i følge main stream media, våre politikere og de "retttroende".

Norsk kvinne

25.04.2017 kl.23:18

Hvis man velger å bosette seg i et demokratisk land, så må man ta følgene av sitt valg, eller flytte derfra til et land som har de lovene og den religiøse tro som man tror på. Det er respektløst å kreve at et land med et helt annet styre og en annen kultur skal bøye seg for mennesker som er "gjester".

I et demokratisk land stiller man spørsmål ved det man ønsker, det er tale og pressefrihet. Jeg ville aldri bosatt meg i et land med Islams "verdier".

Det er kristne verdier vårt land er bygget på og som har medført at vi tar imot så mange hjelpetrengende. HVOR ER STOLTHETEN til mennesker som lever på skattepengene hvis mennesker de forakter ? Som kaller OSS VANTRO ? Hvem er isåfall vantro ? Og hvem har verdighet? Det er også svært simpelt å kalle andres tro for vantro. Ingen av oss har alene den fulle sannhet.En annen sak er å stille spørsmål ved en annens tro.Jeg stiller meg undrende til en "gud" som noen mener oppfordrer til vold og drap. -Til alle som forfekter at de dreper i en eller annen guds navn.Å skape fred og kjærlighet, det er Guddommelig. Hvordan kan noen klare å tro på og å føle trygghet ved en såkalt gud som skaper ufred? Hvordan kan noen tro at man kommer til himmelen ved å bli selvmordsbomber?

Kanskje noen bør opplyse de som vil komme for å bo i vårt land hvilke regler som gjelder her. Det er IKKE Islam.Det bør også opplyses om hva et demokrati er. Selvfølgelig skal man stille spørsmål ved Islam, like mye som ved andre religioner.

Aktivt uengasjert

27.04.2017 kl.06:27

Islam er bare enda en menneskeskapt ide? Og da mister jeg interessen for å engasjere meg på tema. Hvorfor velge å tro på en menneskeskapt ide som gir forvaltere av denne makt over individet?

Skriv en ny kommentar

hits