Hijab og læreryrket

Dette er den mest vanskelige bloggen jeg har skrevet hittil. Mens jeg skriver dette, kjenner jeg at jeg er delt inni meg. Saken gjelder Hanan Abdelrahman, som er årets vinner av Holmboeprisen. Hvorfor er jeg så delt inni meg når jeg sitter og skriver denne bloggen? Fordi jeg liker nesten alt med Hanans prestasjon; en kvinne med muslimsk bakgrunn som etter alt å dømme er en suveren og engasjert lærer, som etter lærerutdanningen tok videre fordypning i matematikk og som med stor entusiasme underviser barn i matematikk.

Jeg finner likevel én ting som er problematisk her, og det er hijaben hun har på seg på skolen og mens hun underviser barn. Jeg gratulerer henne med prisen, men klarer ikke å klappe. 


De mørke kreftene rundt hijab

Jeg spaserer langs en strand i et land i Syd-Europa. Jeg blir oppmerksom på tre kvinner som sitter på en benk, en mor og to jenter. De sitter for seg selv og prater på arabisk. De er godt tildekket, på toppen har de en tett hijab i hvitt, resten av kroppen er godt dekket med svarte, vide og lange kapper. Under har de mørke bukser på seg. Det eneste du ser av disse jentene er ansiktet, resten er godt pakket inn. Jentene må være rundt 13-14 år. Jeg registrerer at disse tre kvinnene ikke er kledd etter værforholdene, men ut ifra en konservativ tenkning innenfor islam.

Det er noe med blikket til den ene jenta som gjør meg oppmerksom; hun ser på noe lengre borte, nærmere havet. Jeg følger blikket hennes, på 15-20 meters avstand sitter en gjeng ungdommer, jenter og gutter, som har det gøy. De prater høyt og ler. Det er rundt 7-8 ungdommer. De er kledd ut ifra værforholdene. De snakker med hverandre, tuller og har det moro. Plutselig løsriver en av jentene seg fra gruppen og løper mot havet. Hun løper og skriker henrykt. En gutt løper etter henne med opprømte gledesrop. Jeg smiler, disse ungdommene minner meg om hvordan det var å være ung: livet, leken, det andre kjønn, flørten, spenningen. Jeg ser tilbake på jentene i hijab. Alle disse «ungdomsfølelsene» mine blir borte, jeg er trist.

Det bildet jeg skildret nå er en virkelighet for mange innvandrerbarn i Europa, som ikke gjør meg bare trist, men også urolig. Dette bildet varsler om de mørke og til dels usynlige kreftene som befinner seg rundt «hijabmentaliteten». De to hijabkledde tenåringene representerer en god del ungdom som blir fremmedgjort i sitt eget land, fordi de må følge foreldrenes konservative tolkninger av en religion. Disse foreldrene skaper en indre konflikt i sine barn; på den ene siden skal disse barna adlyde sine foreldres påbud og være lojale til deres forventninger, men på den andre siden så har de lysten og driften til å utforske livet, seg selv og verden. Det er disse mørke kreftene som nå har kommet over og inn i den kollektive psykologien blant en del muslimer som er bosatt i Europa. Underteksten er: Vær en god muslim! Og hva er en god muslim for dem? Å være sterk i troen, være lojal og følge tradisjoner blindt.Glorifisering av hijab

Jeg skulle mer enn gjerne skrevet masse gratulasjoner til Hanan Abdelrahman, som så mange andre på sosiale medier har gjort, men jeg klarer ikke det. Eksempelet jeg beskrev ovenfor varsler om den uretten mange tenåringsjenter med muslimsk bakgrunn blir utsatt for i det nye fenomenet «barnehijab» i Europa. Hanans valg om å ta på seg hijab som lærer, er problematisk. Hun viser til storsamfunnet: Se, det er mulig å ha på seg hijab og være en vellykket lærer! Storsamfunnet klapper for henne og gratulerer! Hun, som en dyktig og respektert lærer, sier indirekte til barn med muslimsk bakgrunn: hijab er bra. Her skjer det mye vondt mellom og under linjene, derfor kan ikke jeg være med på å klappe.

Hijab kan ikke bare glorifiseres, for den bærer med seg en mørk sky som påvirker barnet, integreringen og samfunnet i en negativ retning.  Hanans valg om å ha på seg hijab på skolen, er med på å glorifisere hijaben og med det forsterkes de mørke kreftene som påbyr hijab med tvang eller med sosialt/kollektivt press på ungdommen. Vi gratulerer Hanan og klapper for henne. Det er så godt, endelig dukket det opp en muslimsk kvinne med hijab som ligner på det vi i Europa ser på som normalt: at en kvinne lykkes i sin karriere. Det er som om at vi nå har akseptert avviket (muslimske kvinner skal være usynlige) og når noen få lykkes (som egentlig er normalt) jubler vi av lettelse og glede.

Mens vi klapper og jubler, skal vi ikke glemme at«Bina», ble drept i Sverige for en stund tilbake, fordi hun sa nei til hijabs mørke krefter. Vi skal ikke glemme de jentene som sitter på sine respektive «benker», ser på de andre ungdommene og livet som går dem forbi og kjenner på en voksende konflikt i seg som må undertrykkes. Vi skal ikke glemme de jentene som får direkte og indirekte beskjed om at de ikke skal gifte seg med «ikke-muslimer». Vi skal ikke glemme at mentaliteten bak hijab skader norske ungdommer med muslimsk bakgrunn.


Jeg kan ikke være med på festen

Jeg sitter med et ubehag nå. Jeg skulle gjerne sluttet meg til dere som klapper for Hanan og gratulert henne med prisen. Jeg skulle gjerne jublet for dette sjeldne fenomenet. Og enda viktigere, jeg skulle gjerne være så tolerant som dere er, fordi, mange av dere som jubler eller står stille og ser på, vet godt hva jeg snakker om. Dere vil bare ikke forholde dere til det eller kanskje dere vil fortsette å være populære, «gode» og «liberale». Det er tross alt mye hyggeligere å klappe for alt det positive enn å være håret i suppen. Jeg skulle gjerne ha vært med på denne festen, men jeg klarer det ikke, fordi tanken på de to tenåringene i hijab ved stranden kommer tilbake og plager meg.

 

73 kommentarer

ingrid

29.04.2017 kl.12:10

Takk igjen for et utrolig godt skrevet innlegg. Og jeg forstår

akkurat hva du mener. Hijaben forstyrrer.

Kvinneundertrykkende plagg må forbys.Jeg har et spørsmål, jeg

har tenkt på dette lenge. Hvorfor stoler ikke muslimene på

sine døtre og kvinner ? Hvorfor må de alltid gå i grupper?

For meg og min mann, han er sydeuropeer, jeg er norsk, er

det aller viktigste å kunne stole på hverandre. Også når vi

er alene eller med andre. Hvorfor ikke stole på sin kone,

ikke kle henne slik, forbud mot parfyme ? Hvorfor ?

Det å kunne stole på en person, samme hva som skjer, er

ikke dette det viktigste ? Hvorfor all denne mistro?

Jeg skulle gjerne ha visst hvorfor.

Shakeel Rehman

29.04.2017 kl.12:53

En voksen tar ansvar! Meget bra. Vi må problematisere slik at den tolerante romantikken ikke blir ensidig. Vi skal klappe for læreren og gratulere henne, men også problematisere.

Det er akkurat det Shahram Shaygani gjør og jeg klapper for Shahram av beundring fordi han tar ansvar.

Eirik

29.04.2017 kl.13:18

Godt sagt.

Er vel liten tvil om at dette mørket disse blir tvunget til å leve i passer en viss gruppe i samfunnet vårt som hånd i hanske.

For å sette det på spissen.

Jentene i denne gruppen på 7 som du beskriver synes nok dette er helt greit.

AndersInge

29.04.2017 kl.13:33

Kjempe bra skrevet.

Fikk vondt inni meg av jentene på benken. Utrolig trist 😞. Foreldrene til de på benken gjør at det alltid kommer til å være "oss" og "dei".

PK står og applauderer som nyttige idioter. Integreringen går enda treigere og avstanden øker.

Erling Stavheim

29.04.2017 kl.13:53

Jeg synes alle skal klappe for Hanan Abdelrahman, hun er helt sikkert en suveren lærer med eksepsjonelle pedagogiske evner. Det er myndighetene som tillater at barn eksponeres for de mørke kreftene religiøse symboler representerer. Det stilles ingen krav til hvordan en ansatt i det offentlige skal forholde seg til bekledning av påståtte religiøse symboler. Lærere kan f.eks. gå i gensere hvor det står at du kan komme til helvete hvis du ikke tror på Jesus eller ha tøystykke rundt hodet fordi man vil komme nærmere sin Gud. Så lenge myndighetene ikke tør å ta tak i denne uskikken vil Hanan og hennes medsøstre naturligvis fortsette å eksponere barna våre for alle slags mulige religiøse symboler. Det er en trist utvikling.

Erik

29.04.2017 kl.13:57

Hva mener du med hijabs mørke krefter?

Per berg

29.04.2017 kl.14:05

Veldig bra skrevet...

Linda Victor Thorsen

29.04.2017 kl.14:06

Jeg velger å heie på Hanan. Og så håper jeg at hun tar ansvar, og er tydelig på at hijab er hennes valg som voksen. Barnehijab er jeg helt imot! Spør du meg, burde det være 15-årsgrense på plagget. Først i den alderen er jentene modne nok til å ta et eget valg, uavhengig av foreldrenes mening. Det er forferdelig trist at 13-14-åringer blir seksualisert og pakket inn i uformelige gevanter som hinder dem i å utfolde seg som frie tenåringer. Jeg lurer imidlertid på en ting: Hvorfor går alle med "full" hijab i Europa når de ikke nødvendigvis gjør det i f.eks. Iran? Der har jeg sett flere som bare har et slør over hodet og skuldrene, slik at noe av håret og halsen synes. Når det er lov der, så hvorfor ikke her?

indocte

29.04.2017 kl.14:41

Skjønner det er en vanskelig avveining for deg, men kan hun stilles til rette for det du peker på? Kan du da også stilles til rette for f.eks kommentaren og synet til acab som kommer fram på din blogg? Svaret er et klart nei etter min mening.

Audvin

29.04.2017 kl.15:04

Når ikke en opplyst og velutdannet mann som Shaygani og diverse andre velmenende muslimer, fatter at det som står i vegen for

en overgang til et noenlunde vestlig preg og en tankegang i samsvar med normer bunnet i fornuftige og rasjonelle prinsipp

med muligheter for medmenneskelig samkvem, er en altoverskyggende koran som ikke lar mennesker leve uten denne ene og eneste religion, islam. Det anbefales at Shaygani og flest mulig muslimer melder seg inn i "Ex Muslims of Norway"!

De har forstått og tatt konsekvensene av sin forstand!

Hans-Henrik

29.04.2017 kl.15:06

Her må det gå an å ha to tanker i hodet samtidig: På samme måte som ingen bør tvinges til å bære hijab, bør heller ingen forbys å bære det. Da er vi ikke bedre enn mørkemaktene i muslimske miljøer. Samfunnet beveger seg i sekulær retning, og for den som vokste opp på Nordvestlandet i 70-åra er dilemmaene dagens unge muslimer møter, lett å kjenne igjen. Men det gikk da bra for oss også...

Kai Inge Buseth

29.04.2017 kl.15:07

Tusen takk til Shaygani, og alle de andre varslerne, med innsikt i hvilke utfordringer Islam og dens symboler medfører for et vestlig demokrati. Det er beundringsverdig at dere holder ut, uvitenheten blant politikere og det norske folk virker endeløs.

Når grensene fordamper og ingen blir stilt til ansvar for å utnytte dette til å invitere en inkompatibel og uønsket ideologisk samfunnsform inn i landet. Hva gjør man da? Når ble dette stuerent, ja bent frem en villet politikk?

Godhetstyranniet trumfer landets sikkerhet, velferd, samhold og river i filler vår trygge tilværelse, ved å legge til rette for fienden i eget land og aktivt hindre eget forsvar ved kun å godta at man holder hender, er sjokkerte, lager rosetog, gråter en skvett og og ellers holder munn så man ikke krenker fienden.

I dagens samfunn hylles slike politikere av en saueflokk som breker grenseløs, selvutslettende godhet.

Foreslår at de islamvennlige politikerne pålegges å leve et par år i et islamsk land, likegyldig hvilket, for så å tenke over om dette er noe de fortsatt ønsker å bruke skattebetalernes penger på å få innført i Norge. Ikke umulig at pipa hadde fått en annen lyd da og at de etterpå hadde satt mer inn på å verne sitt eget land fremfor skamløst å svike det.

Islam er ingen venn av oss, det er en samfunnskannibal med utslettelse av vår samfunnsform som uttalt mål. Løgnen "Dette har ingenting med Islam å gjøre" er gjennomskuet en gang for alle.

https://www.rights.no/2017/04/tysk-journalist-pa-moskebesok-mens-man-konstant-snakker-om-integrering-utenfor-preker-man-det-motsatte-innenfor/

Islam er fienden. Selverklært sådan: Koranen utelukker det parlamentariske demokratiske system. Alt politikerne har å gjøre er å lytte til den erklæringen, forby Islam i Norge og vips er problemet blitt overkommelig, siden man med det omsider har fått sanksjonsmuligheter. Den største belastningen blir å stå i mot saueflokken til Godhetstyranniet og det krever ryggrad, men slike politikere finnes. Vi må bare stemme på dem!

ACAB

29.04.2017 kl.15:39

Hvilke politikere er det som går imot islam og masseimmigrasjon? det skulle jeg likt å visst. Jeg har forstått at frp visstnok er motstandere av immigrering men jeg har til gode å oppleve det.

Hvem stemmer man på for å få en slutt på denne masseinvasjonen vi opplever? jeg driter langt i skatt og bompenger per idag. Jeg vil ha en slutt på invasjonen vi opplever.

Stine

29.04.2017 kl.15:46

Det oser hykleri av dette innlegget. Fokuser heller på deg selv og din klesstil, verken andre kvinner eller menn.

Det er latterlig at du skal ta vekk æren fra en kvinne - som velger å gå fritt med det hu vil - som soleklart fortjener denne prisen basert på hennes arbeid.

Du undertrykker en kvinne, basert på hva hu har på seg. Samt. sitter å definerer hva en god muslim er. Ta deg en bolle.

Din ubehag og dine tanker er en del av de mørke kreftene du snakker om. Tenk på det, du.

Shahram Shaygani

29.04.2017 kl.18:55

Stine: Det var mye personangrep. Leste du kommentaret til Mari?

Mari

29.04.2017 kl.15:57

Jeg bor på Oslos østkant, og ser en tydelig eksplosjon i tallet av antall jenter som nå går i hijab i forhold til for bare et par år siden. Og bare i går så jeg sikkert ti stykker i niqab. Dette gjør meg trist på vegne av de jentene som blir tvunget til å bruke disse plaggene. En annen ting som skremmer meg er hvordan disse muslimske mennene ser på oss andre som ikke tilhører denne religionen. 😥det er direkte ubehagelig mange ganger. For to år siden gikk jeg i singlet og en shorts og opplevde å bli kalt hore av to muslimske kvinner. Trist utvikling.

Ole

29.04.2017 kl.16:03

Du skriver utrolig bra. Er veldig enig i det du skriver. Hijab burde vært forbudt. Hijab hører ikke hjemme i et sivilisert land som Norge!

Det er mange flotte og ressurssterke innvandrere i landet vårt. Men det er trist å se så flotte kvinner gå tildekket. Jobber selv med en hijab dame fra Afghanistan. Hun er på mange måter ødelagt av konservativt kjønnsmønster og tradisjon..(kan ikke sole seg eller bade sammen med menn, hun ønsket å bli sykepleier men kunne jo ikke reservere seg mot å pleie/vaske menn o.s.v.)

Kast hijaben og lev livet da vel!

Kai Inge Buseth

29.04.2017 kl.16:04

>>Det er latterlig at du skal ta vekk æren fra en kvinne

Stine

Tja, hvor skal man begynne. Ok. Les innlegget en gang til og ordentlig denne gangen. Så vil du se at Shaygani absolutt ærer kvinnens arbeid, men at han ikke ærer den påtrengende, voldelige og totalitære politiske ideologien Islams uniformseffekt/symbol hun velger å bruke, som for nordmenn blir som å vifte med hakekorset. Sett deg inn i hva disse ideologiene står for, istedenfor å forhastet moralisere over de som virkelig vet hva ideologien Islam står for og som vil verne både deg og alle våre etterkommere mot den.Slik unngår du å utilsiktet bli en nyttig idiot for denne ideologien.

FRIDA

29.04.2017 kl.16:05

Takk igjen for din gode og velskrevne blogg, Shaygani.

Jeg er svært enig med deg og har sittet med samme tanker som deg i div. situasjoner. Senest i fjor sommer på en varm sommerdag kom et ungt par med et barn ruslende i parken. Kvinnen og den lille jenta som var ca-6-7 år bar lange skjørt og lange sorte jakker og hijab. Mannen gikk ved siden av med lang shorts som rakk ned til leggen og kortermet skjorte.

Andre barn som lekte i parken var i shorts og lette sommerklær. Noen lekte i en vannfontene for det var veldig varmt. Da gikk også mine tanker spesielt til den lille jenta som var inntullet i lange side klær og hijab i varmen.

Anne

29.04.2017 kl.16:11

Hei Shahram, takk for blogginnlegg. Jeg er ikke helt enig med deg. Hanan skal klappes for, for det hun har utrettet og fortsatt gjør. Hun er en voksen kvinne, og har følgelig lov å bruke hijab hvis hun vil. Kanskje kan det sende ut feil signaler om at alle bør bære hijab, men egentlig tror jeg det ikke. For voksne jenter klarer å tenke selv. Og jeg håper at Hanan, nettopp fordi hun har innflytelse gjennom sitt arbeid, vil være den første til å si at det skal være etter eget valg, og at en skal være stor nok til å kunne ta dette valget.

Til slutt: Fint om du luker litt i kommentarene. Du ønsker vel ikke ondsinnet, stygg rasisme på siden din?

Shahram Shaygani

29.04.2017 kl.18:58

Anne: Hei, klart Hanan er en flott og sterk kvinne. Derfor tror jeg at hun tåler en diskusjon rundt bruk av hijab og de problematiske sidene ved den. Synes ikke du, Anne? Jeg mener at Hanan skal bruke hijab og praktisere sin religion. Men skolen er ikke plassen for å utøve religion. Spesielt når vi har et fenomen som barnehijab som må tas tak i.

Henrik

29.04.2017 kl.16:13

http://koranen.no/hva-er-wahabisme/

FRIDA

29.04.2017 kl.16:17

Til Stine.

Jeg tror ikke du helt forstår virkeligheten bak hijab og andre kvinneundertrykkende klesplagg.

Synes du virkelig det er greit at kvinner utraderer seg selv for å tekkes en ideologi som undertrykker kvinnen?

Forby Slike klesplagg og andre symboler som signaliserer undertrykking. Hvor mange barn,unge jenter og kvinner finnes som MÅ bære denne kreasjonen med TVANG.

Det er lett for oss som står på sidelinjen og kan VELGE.

Kai Inge Buseth

29.04.2017 kl.16:21

>>at en skal være stor nok til å kunne ta dette valget.

Anne

Hvor stor skal man være for å ta et valg om å gå med hakekors?

Først når du har skjønt at det er to sider av samme sak, vil du greie å forstå hva Shaygani egentlig skriver:

Det skal ikke være et valg å kunne fremme symboler for totalitære ideologier i det demokratiske Norge.

Nazismen er forbudt av samme årsak som ideologien Islam burde forbys: Menneskefiendtlig, rasistisk og utelukker det parlamentariske demokratiske system, det som sørger for at du og dine etterkommere kan bo i Norge uten å bli påtvunget leveregler fra år 600.

Bjørn Nilsen

29.04.2017 kl.16:29

Som alltid skriver du meget gode innlegg, takk for all info, om Islam du legger ut, håper bare mange nok leser og forstår alvoret,,,

Stine

29.04.2017 kl.16:35

Interessant å lese hva Kai og Frida skriver. Dere er vel eksperter innenfor emnet Hijab? Dere har vel studert og forstått det emnet i forskjellige kontekster? Dere har sikkert snakket med hijabkledde kvinner og blitt fortalt at de alle blir tvunget og undertrykt? Spar meg. Ta dere en bolle, og ta frem noen bøker (om hijab, om islam, om ALT). Les for og imot. Snakk med kvinnene som bærer hijab. Ikke kom med oppkast som argument. Kom med kilder. Kom med fakta. Eller la vær å svare og melk kua videre.

Shahram Shaygani

29.04.2017 kl.18:59

Stine: Jeg har vokst opp med kvinner i hijab.

ACAB

29.04.2017 kl.16:40

Anne,

Jeg beklager for innlegget jeg skrev. Er bare sur og frustrert for at en med innvandrerbakgrunn tok kona mi fra meg. Hun mente jeg var undetrykkende, dominerende og dårlig utstyrt. Jeg har mye sinne og frustrasjon i meg. Derfor ønsker jeg innvandrer vekk fra dette landet. Slik at menn som meg har en sjans.

Fremmedfrykt er mellomnavnet mitt.

Igjen. Beklager.

Janna

29.04.2017 kl.17:14

Hijab har vært forbudt i offentlig skole både i Tunisia og Tyrkia - fordi det ble forbundet med fundamentalisme.

Når mange millioner kvinner i verden er lovpålagt

å bære hijab er det vanskelig å se på det som kun et frivillig valg i Norge.

HD

29.04.2017 kl.17:37

Jeg forstår absolutt ikke logikken i innlegget ditt!

For det første beskriver du kun din egen tolkning av hva hijab er og hva det står for. Og underbygger din tolkning ved å tolke en erfaring som du beskriver, at du har swtt noen kvinner og unge jenter med hijab på stranda. Det er svørt problematisk at du TROR, ved kun å ha observert en ung jente se bort på en gjeng som lager mye lyd, bety at "den gjengen der, ah. Skulle ønske jeg var som dem". Med mindre du snakket med denne jenta som du ble oppmerksom på angående hva hun tenker, så vet du ingenting om hva hun mente med verken blikket sitt eller hva hun hadde i tankene sine.

Hvordan i all verden er det problematisk med lærere som bærer hijab? Med mindre denne læreren forfekter egen tro gjennom praksisen sin så er det på ingen måte problematisk. Har du hatt problemer med lærere som bruker jeans, fordi de kan påvirke elever til å tro at de må gå med det samme? Kom igjen'a.

Dette blir altfor dumt.

Hanan skal absolutt få klapp på skulderen, og masse ros. Hun er en dyktig lærer, ikke fordi hun bærer hijab, men fordi hun nettopp er dyktig i det hun gjør.

Du had godt av å lære deg å se på menneskene bak hijaben, og ikke stanse så fort du ser plagget.

Shahram Shaygani

29.04.2017 kl.19:12

HD: Takk for svar. Jeg har vokst opp med kvinner med hijab som brukte det frivillig og kvinner som ble tvunget til det. I tillegg, har jeg mye kontakt med innvandrere som har vært utsatt for tvang og trakassering. Jeg snakker med dem, ja. Du kan ikke sammenligne hijab med jeans.

Gaunil

29.04.2017 kl.17:38

En meget god illustrasjon på hva hijab er. Også en god illustrasjon på hvor tåpelig og feige vi vi andre er. Media er over seg av begeistring av at en hjabkledd lærer lykkes. Vel å bra at denne læren hylles men det er ikke vel å bra at media ikke evner å se problemet eller er så feige at de ikke tør å nevne problemet som bloggskribenten her nevner.

Takk til Shahram Shaygani som er våken nok til å se problemet.

xsam

29.04.2017 kl.17:52

Jeg forstår absolutt ikke logikken i innlegget ditt!

For det første beskriver du kun din egen tolkning av hva hijab er og hva det står for. Og underbygger din tolkning ved å tolke en erfaring som du beskriver, at du har swtt noen kvinner og unge jenter med hijab på stranda. Det er svørt problematisk at du TROR, ved kun å ha observert en ung jente se bort på en gjeng som lager mye lyd, bety at "den gjengen der, ah. Skulle ønske jeg var som dem". Med mindre du snakket med denne jenta som du ble oppmerksom på angående hva hun tenker, så vet du ingenting om hva hun mente med verken blikket sitt eller hva hun hadde i tankene sine.

Hvordan i all verden er det problematisk med lærere som bærer hijab? Med mindre denne læreren forfekter egen tro gjennom praksisen sin så er det på ingen måte problematisk. Har du hatt problemer med lærere som bruker jeans, fordi de kan påvirke elever til å tro at de må gå med det samme? Kom igjen'a.

Dette blir altfor dumt.

Hanan skal absolutt få klapp på skulderen, og masse ros. Hun er en dyktig lærer, ikke fordi hun bærer hijab, men fordi hun nettopp er dyktig i det hun gjør.

Du had godt av å lære deg å se på menneskene bak hijaben, og ikke stanse så fort du ser plagget.

Fremtidig lærer MED hijab

29.04.2017 kl.18:34

Du skriver mye bra, men dette er å sette ting litt på spissen. Dine meninger om islam skinner tydelig gjennom hele bloggen. Litt rasistisk? Ja definitivt!

Kom heller med noe konstruktivt eller la være!

Shahram Shaygani

29.04.2017 kl.18:46

Fremtidig lærer MED hijab: Rasistisk? Nevner jeg noe rase her?

FRIDA

29.04.2017 kl.18:50

Til Stine,

Jeg vet hva jeg snakker om . Kanskje bedre enn du noen gang kan forestille deg. Jeg har bodd i muslimske land og VET hva tvang betyr. Jeg tror også at Sharam Shaygani kjenner denne ideologien og kulturen bedre enn noen andre her inne.

Du må godta andres meninger. Ser du oppfordrer meg til å ikke kommentere her fordi jeg ikke er enig i ditt kvinnesyn og hijab.

Vi har demokrati her (til en viss grad )og kan ytre meninger på lik linje som deg. Selv om du ikke liker det.

Jeg er veldig glad for at det finnes mennesker som Sharam Shaygani som vet hva han snakker om og som deler sine meninger og belyser dem gjennom sin blogg.

Shahram Shaygani

29.04.2017 kl.19:02

FRIDA: Takk, jeg har vokst med kvinner som går med frivillig hijab og kvinner som er blitt tvunget til det. Jeg synes det er problematisk å utøve sin religion på skole, man kan selvsagt være fri til å tro på det man vil. Vi skal ikke lage en offerrolle av Hanan, som er en intelligent og sterk kvinne.

Zain

29.04.2017 kl.18:56

Godt skrevet. Synd ikke folk tar tildekking av kvinner mer på alvor. Snart er det for sent.

Bernt

29.04.2017 kl.19:18

Stine høres ut som Saudi Arabias ambassadør. Det er for kvinnenes egen skyld at de ikke skal kjøre bil eller bestemme over seg selv.

Det er for deres eget beste at tenåringsjentene må sitte innepakket i klær ved stranden. Stine mener at vi hadde skjønt det hvis vi leser bøker. Om Islam.

Hvorfor sitter det ingen mannlige muslimer innepakket på en benk ved stranden? Hvorfor kan guttene leke rundt med de ikke-muslimske jentene? Hvilken bok skal jeg lese om det?

29.04.2017 kl.19:20

Det er kun voksne som ser dette som problematisk, barn er tolerante og forståelsesfulle, helt til de voksme får indoktrinert dem med sitt livssyn.

Shahram Shaygani

29.04.2017 kl.19:25

Anonym: Barn skal være barn. Hijab er et plagg som har mange signaler med seg, den har ikke noe plass på en skole og i et klasserom, tenker jeg. Barn skal spares for dette. Barn forstår mer enn det man tror.

29.04.2017 kl.20:14

Enig med deg. Lærere bør være politisk og religiøst nøytrale på jobb. Sette elevenes behov foran sine egne, rett og slett.

Lars

29.04.2017 kl.21:05

Flott og modig post. Ikke overraskende at noen kommer trekkende med rasisme. Men islam har ingen ting med rase å gjøre, det er ikke biologisk, det er ikke medfødt eller et karaktertrekk. Islam er troen på visse verdier og påstander, og det er ikke annerledes enn annen tro eller overbevisning. Rasismebeskyldninger er uforstand.

Mange steder i verden drepes kvinner som tar av seg hijaben. Det er et plagg som henger sammen med grov undertrykkelse. Jeg synes derfor ærlig talt at det ikke er noen unnskyldning at man bruker det frivillig. Om en kvinne er undertrykt eller selv støtter religiøs undertrykkelse... plagget har den kulturelle betydning det har, og det inkluderer undertrykkelse og død.

Nå er jeg liberal og ikke for noe generelt forbud, og sterk tilhenger av å ikke fordømme noen, men jeg synes vi som samfunn skal markere avstand fra selve plagget og ikke normalisere det. Jeg synes også barn skal beskyttes mot plagget i grunnskolen ved å forby det her.

Morten Archer

29.04.2017 kl.23:43

Shahram Shaygani: det er alltid en fornøyelse å lese dine innlegg, selv om jeg ikke er enig i alt. Det er hvertfall to grunner til at jeg ikke er for et forbud av hijab: - Det å tvinge kvinner til IKKE å bære et plagg er like autoritært som å tvinge dem til å bruke det. Du gir ikke kvinner frihet ved å erstatte tvang med tvang. - Men kanskje viktigere; ved å forby hijab så forsvinner ikke undertrykkingen. De jentene du så på stranden ville neppe hatt lov til å til å utfolde seg fritt, selv om de ikke hadde hatt lov til å bruke hijab. Og vi ville ikke så lett sett denne undertrykkingen. Vi ville kunne trodd at det er lite tvang og undertrykking av muslimske jenter fordi det ikke er så synlig lenger.

Jeg tror kamp mot symbolene på undertrykking ikke er en effektiv kamp mot undertrykking. Vi må heller fokusere på selve frihetsinnskrenkingen, tvangen og maktbruken. Vi skal endre en kultur. Primært ikke kulturen å bære hijab, men kulturen å kontrollere sine kvinner, særlig døtre, og kulturen at familiens ære ligger i døtrenes uskyld. Mye vanskeligere enn kamp mot hijab, men mye viktigere.

Shahram Shaygani

30.04.2017 kl.00:00

Morten Archer: Hei og tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Jeg er mot forbud av hijab. Det jeg argumenterer mot er bruk av hijab på skolen. Jeg mener at det er grunnleggende viktig at rettsvesenet, skolesystemet og helsevenset forblir nøytrale, fri for religiøse symboler. Jeg mener absolutt at folk skal praktisere sin religion fritt, men religion er en privat sak. Jeg mener også at det er forskjell mellom religionsfrihet og utøvelse av religionen.

30.04.2017 kl.00:31

Så det du egentlig sier er at vi skal droppe krle og kors i flagget, for vi alle vet at religion er det samme som undertrykking.

ACAB

30.04.2017 kl.00:54

Skal du slette innlegga mine får du slette alle. Og at du lar kloner få skrive i navnet til andre er ikke bra.

Shahram Shaygani

30.04.2017 kl.09:55

ACAB: Du må respektere mine rammer. Ikke person angrep, ikke generalisering av en hel folk, ikke rasistiske ytringer!

Gaunil

30.04.2017 kl.02:55

HD: " hvorfor er det problematisk at en lærer bruker hijab"

Det er grunn til å spørre hvorfor Ataturk innførte forbud mot bruk av hijab i skolen og offentlige kontorer ved opprettelsen av det moderne Tyrkia (et muslims land). Jeg tror Ataturk var en framsynt og klok mann.

Audun Berg

30.04.2017 kl.03:40

Nok en noeyaktig og god fremstilling fra Shaharam.

Islam burde forbys sammen med og med alt som henger smmen dette. Det er utrolig at saa mange er blinde for hva som foregaar paa verdensbasis.

det kan se ut som om at vi maa ta i bruk udemokratiske metoder for aa beskytte vaart demokrati. desverre. Tyrkerne valgte diktatur med liten margin. Stakkars folk. Atatyrk var nok paa mange maater en fremsynt mann, men i foelge historien saa turde han ikke bli edru paa grunn av sine fiender.

Vennligst fortsett aa skrive Shaharam.

HD

30.04.2017 kl.08:11

Så enig så enig.

Først er jeg av den gruppen som kjenner godt til dette emnet både sosialt og politisk.

Skal belyse det fra en annen vinkel enn det bloggeren gjorde.

Hijab er en makt demonstrasjon som en mann utøver overfor en kvinne. Kvinnen er HANS eindom/ ting som kun HAN skal tilgang til.

Kvinnen er roten til all elendighet som skjer med en mann dermed MÅ hun dekkes. Dette har blitt predikert av de mest konservative sjeikene i Midtøsten og ble tatt i mot av en del grupper i vesten. Grøsser når jeg tenker på det.

Hanans talenter JA! Hanans hijab ..NEIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII...

Kai Inge Buseth

30.04.2017 kl.09:27

Shahram Shaygani.

Ser ut til at du har gått i baret her og svart på innlegget til en klon:

HD

29.04.2017 kl.17:37

>>Jeg forstår absolutt ikke logikken i innlegget ditt!

>>For det første beskriver du kun din egen tolkning av hva hijab er. . .

Muligens er denne siste den ekte HD?:

HD

30.04.2017 kl.08:11

>>Så enig så enig.

>>Hanans talenter JA! Hanans hijab..NEIII

Spesielt med tanke på denne:

xsam

29.04.2017 kl.17:52

>>Jeg forstår absolutt ikke logikken i innlegget ditt!

>>For det første beskriver du kun din egen tolkning av hva hijab er . . .

Hva sier den siste HD selv? Har du lest HD innlegget lenger oppe i kommentarene, tydeligvis skrevet av xsam?

Denne nedrige måten å sabotere et kommentarfelt på, vil til slutt føre til krav om identifikasjon og muligheten for anonymitet faller bort. Det vil begrense ytringsfriheten og er ikke ønskelig, hverken for de som fremtvinger det med sin dustete adferd, eller andre som har noe på hjertet.

Kai Inge Buseth

30.04.2017 kl.09:46

ACAB

Kommentaren som utgav seg for å være fra deg ble gjennomskuet øyeblikkelig, men er enig i at den bør slettes som den forfalskningen den er. Når det er sagt, så argumenterer du med følelser og ikke med logikk og saklige argumenter. Klarer du å snu på dette, droppe gatespråket og argumentere saklig, så kan ingen klandre deg for dine ærlige meninger og de blir stående.

Audun Berg

30.04.2017 kl.11:04

Forsvaret av islam kan sammenlignes med forsvaret av Adolf Hitler. Som denne ambassadoeren hevder saa er det ingen ting aa kritisere. Adolf startet jo WV og mye annet. Veibygging, vaapenproduksjon, forskning og reduksjon av befolkningen. Mange tyskere mener antagelig fortsatt at han var en bra mann for tyskland. Delte meninger om det vil jeg tro. Men han fikk hjulene igang og skaffet jobber og mat til folk. Om islam gjoer det samme tviler jeg paa. Men reduksjon av befolkninger er de flinke til. Som nasizmen saa er islam noe sammenrusket oppspinn som ikke har noe i moderne demokrati aa gjoere. Faa svineriet vekk saa fort som bare mulig. Dersom nynasiztene skal boykottes og forfoelges saa maa det bli det samme med islamistene ogsaa.

ACAB

30.04.2017 kl.11:57

Kai Inge Buseth

Jeg har fått muslimer og hijab langt opp i halsen etter at den falske grisen Malika Bayan med provokasjonsstuntet sitt lagde et helvete for hu frisør dama så kommentarene blir deretter. Om disse muslimsvina ikke innser at det her i vesten ikke er plass for islam er det påtide å minne dem på det og sende dem hjem. De kan dasse rundt i lakna sine der de hører hjemme. Muslimer har fint lite i vesten å gjøre. Send pakket hjem. Send de forkvakla relgiøse psykopatene hjem.

Ali

30.04.2017 kl.12:17

Ja, er ikke du også lei av at menn skal fortelle kvinner hva de skal ha på seg hele tiden, Shaygan.

Shahram Shaygani

30.04.2017 kl.14:58

Ali: Kvinnen er min mor, min søster, min datter osv. Kvinnesaker berører meg og mitt samfunn

30.04.2017 kl.12:52

Shahram, det er nok ikke bare muslimske jenter som føler seg slik heller ;) Også visse ikke-muslimske ungdom med innvandrerbakgrunn kan kjenne seg igjen i den følelsen, spesielt jenter ;)

Gustav Andersen

30.04.2017 kl.13:28

Et meget godt innlegg. Jeg satt med de samme følelsene. Jeg finner NRKs reportasje satt i sene av noen som vil naturligjøre tildekkein. Jeg mener at vi har skylden. Vi velger politikere som ikke tør ta tak i problemene!

30.04.2017 kl.14:23

Tusen takk! Vi trenger mennesker som deg :-)

Kai Inge Buseth

30.04.2017 kl.20:29

>> Jeg mener at vi har skylden. Vi velger politikere som ikke tør ta tak i problemene!

Gustav Andersen

Du har så rett. Som en annen skriver her: Vi trenger mennesker som Shaygani. Da er det vår plikt å stemme på politikere som gjør det mulig for Shaygani og andre varslere å fortsatt kunne benytte det frie ord i Norge. Hva hjelper det om disse blir innhentet av det de flyttet fra, på grunn av velgere som ikke skjønner den overhengende faren og stemmer AP/SP fordi de tror at andre saker er viktigere.

Valget 2017 er et skjebnevalg, folkens. Stemmer dere AP/SP/KRF/V/SV kan vi bare si: Morn'a Norge.

Stemmer dere Kent Andersen og Sylvi Listhaug i 2017 har vi en mulighet til å få endret grunnloven etter Tyrkisk modell, slik at Islam blir forbudt og ikke kan gjeninnføres senere, selv om Hareide/Støre/Grande skulle komme til makten. Det er eneste veien å gå. Da først kan vi konsentrere oss om de andre sakene igjen og stemme våre "faste" partier.

For de som ikke kjenner til Kent Andersen har dere litt herlig lesning her:

http://www.dagbladet.no/kultur/terroristenes-nyttige-idioter-er-de-som-nekter-a-innse-terrorens-arsak/67483979

http://www.dagbladet.no/kultur/kunsten-a-skape-fiender-sa-ingen-oppdager-fienden/67517219

Norsk kvinne

30.04.2017 kl.23:42

Et meget godt og reflektert innlegg.En lærer skal være en veiviser på mange måter. Hennes klesdrakt vil påvirke elever. Jeg stiller meg undrende til enkelte religioners "ære" og "stolthet". Mange viser i ord og gjerning at de forakter oss, de kaller oss til og med vantro.Hvorfor bevarer da ikke disse sin "ære og stolthet" ved å reise til et land hvis deres leve-ære-vilkår er ivaretatt ? Norske kvinner kan kalles horer. Men HVEM er den største horen når de som hevder dette lever av norske kvinners skattepenger ? Hva er ærerikt når de "skiter i eget reir",i landet der de velger å bo ?

Med sine klesplagg vises også at "jeg hører ikke hjemme her".

Til deg Shaygani. For en flott,modig og sterk person du er. Jeg håper at Hanan leser og forstår poenget med ditt innlegg.En lærer skal være et barns kompass i livet.

Lærer

30.04.2017 kl.23:59

Bravo! Klokt skrevet.

Shahram Shaygani

01.05.2017 kl.00:21

Lærer: Tusen takk : ) Det kommer en etterfølger snart også : )

Audun Berg

01.05.2017 kl.03:12

Jeg er for tiden et sted der mange jobber og har jobbet i araberlanden tidligere. De har ikke mye positivt aa si om den kulturen der. Mange har blitt mishandlet og drept, Voldtatt og fornedriget med vertskapets velsignelse.

Jeg har bare hoert om noen faa av ofrene, men de er sannsynligvis mange. Og om mannfolkene er ille saa er ikke kvinnene noe bedre. Slavedrivere etter nazi stil ryktes det. Innenfor husets vegger er det meste tillatt visstnok. Politiet beskytter sine egne i alle tilfeller. Dette maa vaere bunnfallet av kultur. Det er paa tide at verden faar innblikk i hva som foregaar i disse landene. Sev var jeg ganske naere et sted der de henrettet flere fordi de var kristne for noen aar tilbake.

De som har penger reiser til utlandet og organiserer orgier med fyll og kvinnfolk og andre ting maa en tro. Slikt faar de ikke lov til hjemme. Dobbeltmoral og svineri satt i system.

At en eller annen har blitt en god laerer gir ikke automatisk rett til aa reklamere for en nazifilosofi i den Norske skolen. Naa maa landssvikerne begynne aa forstaa virkeligheten foer det er definitivt for sent. Jeg ser at noen hevder at de er stolte av aa vaere muslimer. Men har de virkelig tenkt seg om hva de tror paa. Ihvertfall ingen ting aa vaere stolte av. Men om de foeler saa sterkt for en annen samfunnsform og filosofi enn den vi har i Norge saa vennligst reis et annet sted. Laerere kan alltids erstattes med noen andre om de er aldri saa flinke.

Men for all del SS fortsett aa opplyse om hva disse fanatikerne driver med. Takker for en god blogg.

Laila Monica Nikolaisen

01.05.2017 kl.13:26

Her ser man at jeg ble satt til andre arbeidsoppgaver fordi jeg ikke ville komme til møte de hadde satt opp da det var et meget kort varsel og jeg her ville vurdere om jeg skulle ha med advokat. Så bestemmer arbeidsgiver at vi skal ha eget møte med min advokat, noe jeg aldri hadde tenkt på. Når arbeidsgiver vil styre bruken av advokat sier jeg opp advokaten. Så bestemmer arbeidsgiver at jeg da ikke vil møte uten advokat - som om jeg ikke følger opp dette - men jeg hadde da aldri tenkt å ha noe eget møte med advokat, men å bruke advokat til alle de spontane møtene arbeidsgiver satte opp. Og da sier arbeidsgiver at jeg må levere nøkkelkortene. Og så får jeg permisjon uten lovhjemmel. Dette er jo helt absurd. En arbeidsgiver kan da ikke sette en til andre arbeidsoppgaver og bruke sin styringsrett fordi en ikke vil gå til et møte uten advokat - en har jo rett til å ha med noen til alle møter med arbeidsgiver. Og så lager de altså så et styr om at jeg ikke vil ha eget møte med advokat og at jeg ved flere anledninger har sagt at jeg ikke vil komme uten advokat - ja og da til de vanlige spontane møtene. Hvorfor var det så vanskelig å sette opp litt lenger frist så advokaten hadde mer mulighet til å komme på de vanlige møtene? Hvorfor var det så viktig at jeg kom uten noen ved min side på de spontane møtene? Og dette syntes flere advokater var greit. At jeg skrev om de på facebook overgikk at de som en statlig arbeidsgiver gav faen i lover og regler.

Lizzie Efemie

01.05.2017 kl.14:17

Når æ ser hijab ser æ Nazi uniform, det lyser ut æ e bedre mentalitet og det e ingen likeverd ut av hijaben. Folk må se plage i historisk perspektiv. Slave kvinner under islam fikk ikke lov til å dekke sæ til i overkroppen og spesielt ikke muslimer. Hijab er et plagg for rasisme på samme måte som KKK hetta er, ingen forskjell der..

Shahram Shaygani

01.05.2017 kl.14:49

Lizzie Efemie: Lizzzie, jeg tror det blir lite konstruktiv og egentlig uheldig hvis vi sammenligner hijab med nazisme. Poenget er å få i gang en saklig disusjon om dette tema. Med denne retorikken skaper vi mer avstand.

oddvar støme

01.05.2017 kl.15:53

Vi skal ikkje godta hiab i skulen eller der unge menneske ferdast. Hiab er ein politisk markør, ikkje eit klesplagg. Denne læraren ber plagget truleg fordi dei mannlege i familien tvingar henne til det.

Mari

01.05.2017 kl.20:56

Jeg jobber i helsevesenet og vi har ekstra vakter innom i perioder som bruker hijab. Noen pasienter reagerer negativt på dette, noe jeg faktisk forstår. Det som er problemet er at pasientene da øyeblikkelig blir stemplet som rasist. Hva med og se andres perspektiv og godta at mennesker kan reagere på forskjellige måter i møte med kvinner i hijab? Jeg opplever også at muslimske menn ikke håndhilser på meg, men kun på mine mannlige kollegaer? Jeg har mange ganger følt meg skikkelig dum der jeg står med en utstrakt arm for å hilse😳 men det skal jeg akseptere, og det er ikke rasistisk....Jeg har reist mye og følger bestandig skikker og vanlig høflighet i møte med nye kulturer.(litt utenom temaet her, men nå er det luftet😊)

Shahram Shaygani

01.05.2017 kl.21:15

Mari: Helt innenfor, spør du meg. Du skriver eksakt om de problemene som har oppstått i de siste årene, men få tør å sette ord på det av frykt for å bli stemplet som rasister.
Dette er en av de grunnene organisasjonen jeg leder, Senter for Sekulær Integrering, er blitt dannet. Håper at du kan ta en titt på facebook siden vår når du har tid. Alt godt

Mari

02.05.2017 kl.07:30

Tusen takk for svar😊 Jeg skal titte på facebook siden med en gang👍

Arne

07.05.2017 kl.16:33

Hei "Stine".

Er du egentlig en mann som bruker navnet Stine i kommentarfeltet?

Er det mulig at en kvinne kan komme med slike kommentarer som et forsvar for disse plaggene og påkledningene?

Det er vel ikke lenger helt ukjent hva plaggene betyr - og at de heller ikke alltid bæres frivillig?

Skriv en ny kommentar

hits