Vi må ikke la ekstremistene vinne

Terror i London, denne gangen foran en moské med muslimer som direkte ofre. Jeg skriver direkte fordi muslimene har vært både direkte og indirekte ofre for terroren i verden. I Midtøsten og Asia er det flest muslimer som blir drept av islamistiske terrorister, mens i Europa blir de indirekte ofre for terroren. For, hver gang det skjer en terroraksjon, ødelegges muslimenes omdømme og rykte i Europa. Jeg vet at det er mange muslimer som gruer seg for blikkene, spørsmålene, den negative omtalen av islam, kommentarene i sosiale medier, osv. i dagene etter terroraksjoner i Europa.

Terroristene er ikke bare ute etter å drepe

Islamistiske terrororganisasjoner som opererer i Europa har en langsiktig strategi. Deres overordnede mål er hverken å drepe eller å skape frykt. Deres overordnete mål er å splitte Europa i to. Krigene i Afghanistan, Irak og Syria og konflikten mellom Israel og Palestina, sammen med en rekke andre geopolitiske forhold har skapt en skepsis mot Vesten i den kollektive psykologien til muslimer. I noen land blir man lært opp til å hate Vesten helt fra barneskolen. Det finnes nemlig krefter i den muslimske verden som vil at hver og en muslim skal hate Vesten. På den andre siden, har muslimene fått mer og mer rollen som «den ansvarlige og skyldige» for det meste som har gått galt i verden i den kollektive psykologien til den vestlige borgeren. Muslimene blir presentert i amerikanske filmer som banditter, dumme, mindre utviklet. I tillegg, hører vi stadig om terrorister og islamister som får mye oppmerksomhet. En negativ oppmerksomhet rettet mot muslimer bygger seg ubevisst sakte men sikkert opp i Vesten.

Terror i Europa kan splitte oss

Hver gang vi blir rammet av en terrorhandling, forsøker terroristene å splitte oss i muslimer/ikke-muslimer. Hvis Europa blir splittet på denne måten, vil denne splittingen skade oss i flere år fremover i tid. Kanskje håper terroristene på en borgerkrig mellom europeiske muslimer og ikke-muslimer i fremtiden? Har ikke slike sekteriske kriger ødelagt flere land gjennom tidene? Terrorhandlingen som skjedde på Seven Sisters Road i nærheten av Finsbury Park natt til den 19.06.17 i London, kan være en hevnaksjon rettet mot muslimer. Denne hevnaksjonen er en gavepakke for terroristene som nå kan vise til verdens muslimer at de ikke er velkomne i Europa og ikke kan føle seg trygge. På denne måten skapes en dobbel paranoiditet i samfunnet: ikke-muslimer blir paranoide på muslimer og vice versa.

Vi må stå sammen

Hvis terroristenes mål er å splitte oss, blir motgiften det å stå sammen. Her har vi et felles ansvar for fremtiden, muslim eller ikke-muslim. Vi står ovenfor en prøve nå. Muslimene, på sin side, må redusere avstanden mellom seg selv og Vesten. Vi, muslimer, må arbeide målrettet for å kvitte oss med de holdningene som har vokst fram internt, som er i konflikt med humanismen. Vi må bli mindre krenkbare, mer åpne for selvrefleksjon. Jeg har en utfordring til deg som ikke er muslim også: vi muslimer trenger ikke å synes synd på, vi trenger ikke din særbehandling og vi vil heller ikke bli generalisert. Tenk på muslimer som en heterogen gruppe, bestående av forskjellige individer. Hvis du har fulgt med, ser du at det foregår en intern debatt om islam mellom ulike mennesker med muslimsk bakgrunn. Denne debatten må være et bevis for deg at muslimer er like forskjellige som alle andre mennesker. Neste gang du ser en som du tolker for å være muslim, enten basert på utseende, klesstil, aksent eller navn, gi ham eller henne en sjanse til å vise hvem han/hun er som et individ. Jeg beskylder deg ikke for noe, men jeg vet at Mennesket av natur kan bruke enkle stereotypier for å få oversikt over verden. Disse stereotypier kan av og til føre oss bak lyset og skape avstand og det er avstand mellom oss terroristen ønsker mest av alt.

 

 

37 kommentarer

Thomas Frydenberg

20.06.2017 kl.19:35

Helt enig i at det er viktig at vi alle står sammen.

Gunnar

20.06.2017 kl.19:59

Enig i det han sier, men muslimer må også vise at de tar avstand fra terror der personer blir drept. I dag er det ikke slik overhodet. de har jo lov å drepe kuffars står det i Koranen. Og koranen og Muhammeds eksempler blir fulgt om du er muslim. Så lenge mange muslimer (som leser koranen) ser på oss andre Nordmenn som laverestående, så blir det problemer.

Judas Iscariot

20.06.2017 kl.20:43

Enig, for å løse dette må muslimer ut av vestlige land. Siden "kulturen" har ingenting med en sivilisasjon å gjøre.

Men globalistene må også forhindres å drive å bombe eller skape konflikt i alle land.

ingrid

21.06.2017 kl.08:41

"Å stå sammen" er dessverre en illusjon. Muslimer lever

etter koranen i alt de gjør, og derfor vil de aldri

integrere seg i et demokratisk land. Dette er fakta,

en muslim må leve etter koranen. Så at alle skal stå

sammen, en flott tanke, helt sikkert. Men du som muslim

selv, må jo vite at det blir med den fine tanken.

Når kvinner blir undertrykket slik vi vet de blir, kan

det aldri bli noe oss sammen, dessverre. Så, vi har to

muligheter: At muslimene tilpasser seg landet de bor i,

eller alle muslimer bor i muslimske land. Dette blandingsforsøket fungerer ikke, hele Europa er i opp-

rør, og, dessverre igjen, det var ikke slik før

muslimene kom til Europa. At de må leve etter koranen

er noe de har valgt selv, derfor blir det egne samfunn,

IKKE sammen med norske, og vi ser dette hver eneste dag.

Hver kvinne med hijab viser at hun IKKE vil være del av

Norge, slik vi lever her. Så om dette vil gå, jeg tror

ikke det. En god tanke, bevares, men ikke mulig å utføre

atle

21.06.2017 kl.10:09

"vi må ikke la ekstremistene vinne" er alle klisjers mor, og Shahram Shaygani er enda en Muslim som er adskillig smartere enn de som tror på at dette er noe som opptar ham.

Er du muslim og kan hoste opp noen klisjeer som de rike feite og ignorante nordboerne kjøper tvert, er du sikret status og betydning. At en hvilken som middels fjortis også kunne sagt dette, blir ikke registrert.

(jeg har ikke lest annet enn overskriften)

Så lenge ordet "muslim"må behandles med varsomhet, og kravene til selvfølgeligheter ikke gjelder for dem, har de en enkel jobb med å imponere. Derfor er det også en smarting som nå skal bygge en Moske med kvinnelige Imamer, som er åpen for alle trosretninger og seksuelle legninger.

Dette gjør han selvsagt for at dette opptar ham, ikke fordi her henger støtteordningene løst, og denne grunderen blir en velstående mann.

Det beste hadde vært om Islam hadde overtatt styringen av Norge mens det enda er noe å styre. Den Innbilte klokskapen i den politiske eliten er en fornærmelse mot all rasjonell fornuft.

FRIDA

21.06.2017 kl.12:34

Min kommentar ble slettet. Takk til deg INGRID for din kommentar med fakta som jeg stiller meg bak.

Kingsley

21.06.2017 kl.14:35

Muslimske terrorister ødelegger for andre ikke muslimske innvandrere som har integrert seg, er lovlydige, er ikke kravstore og belastning på vert samfunnet. Muslimske innvandrere har alternativer og,rike unkler i gulf stater de kan flytte til.

Morten Archer

22.06.2017 kl.21:53

En meget bra kronikk, Shahram Shaygani. Det er flott at du som muslim skriver slik. Det er viktig at du sier til dine muslimske venner at vi må stå sammen, så får vi etniske nordmenn si det samme tilhverandre.

@atle. Du ekskluderer vel deg selv fra å bli tatt seriøst når du sier at du bare har lest overskriften. Du rakker ned på kronikken uten å være konkret. En frustrert 12-åring kunne skrevet et like bra innlegg som ditt. Prøv en gang til og vær saklig.

@Ingrid. Du skriver at det er fakta at alle muslimer må følge Koranen. Det er like mye fakta som at alle kristne må følge alt i Biblen. Hvis du f.eks. leser litt statistikk om hva muslimer mener om demokrati, dødsstraff for ikke-troende, kvinners rettigheter, osv, så vil du se at det er store forskjeller fra land til land og innad i landene. Muslimer tolker Koranen like ulikt som forskjellige kristne kirkesamfunn tolker Biblen. Muslimer er ikke EN ensartet gruppe. Og muslimers forståelse av hva det vil si å være en god muslim endrer seg over tid, ut fra de erfaringer de gjør, kollektivt eller som individer - akkurat som vi ikke-muslimer gjør.

Frankie

24.06.2017 kl.10:46

Kanskje på tide å innse det åpenbare faktum at vi har det best hver for oss.

Renny R. Toftegaard

24.06.2017 kl.11:16

Det er nå slik at hver gang jeg ser en kvinne i hijab, vet jeg hun er en troende muslim som følger koranen og er enig med sharialovene. Det betyr at hun egentlig ser på meg som en vanntro, og at hun dermed burde drepe meg. Hvis hun ikke er troende, hvorfor går hun da med hijab som gjør at hun stikker seg ut fra sine nye landsmenn her i norge? Det beste hadde vært om de tok avstand fra de radikaliserte islamistene, ved å nekte å gå med islamske religiøse symboler og å tilpasse seg det vestlige samfunnet.

atle

24.06.2017 kl.11:27

Morten, jeg kommenterer ikke artikkelen. Jeg kommenterer overskriften. "12 åring" kommentaren din er lavmål. Hvis du vil imponere, må du først skjønne hva du kommenterer.

Espen

24.06.2017 kl.12:17

@Frankie Akkurat slike holdninger gjør samfunnet verre

John

24.06.2017 kl.12:45

Skjønner ikke hvorfor de vantro vil leve sammen med oss Nordmenn, når de hater oss?

FRIDA

24.06.2017 kl.12:45

Den enkelte av oss kan bare se oss rundt om i verden eller der vi bor så ser vi hva Islam og muslimer representerer og står for. Virkeligheten kan ingen fornekte. Men mange lever i en drømmeverden og håper at ting skal bli til det bedre. Det har Sverige og svenskene gjort i mange år nå. Resultatet ser vi i dag og Norge er på god vei etter.

Ansvaret ligger hos politikerne i det enkelte land.

John

24.06.2017 kl.12:46

Skjønner ikke hvorfor vil de vantro vil leve sammen med oss Nordmenn, når de hater oss?

Tommy Hove

24.06.2017 kl.12:46

Det er oss mot dem, som vanlig.

Dvs vanlige folk mot religiøse ledere...

John

24.06.2017 kl.12:48

Skjønner ikke hvorfor vil de vantro vil leve sammen med oss Nordmenn, når de hater oss? Det er en stor gåte.

John

24.06.2017 kl.12:50

Det er viktig at vi står sammen , men hver for oss i forskjellige land.

Sajber

24.06.2017 kl.13:17

Det hadde vært det ideelle.

En god start hadde jo vært om Sunnier og Shiaer kunne stå sammen fremfor å drepe hverandre?

Det er kanskje der det må begynne?

Det neste som må skje er en reformasjon av Islam. Det må skje fra innsiden.

Islam som ideologi er uforenlig med vestlig demokrati og da blir det kanskje litt mye å håpe på samhold med så mye motsetninger.

Polariseringen er uansett et problem og bidrar til forverring. Et tydelig utslag av svikt i samfunnets håndtering.

Det skal dessuten mye til å endre generasjoner av norsk intoleranse for det som er annerledes.

Antikommunist

24.06.2017 kl.13:44

Kan jeg spørre om en ting psykoanalytiker Shaygani:

HVORFOR gjør muslimene så mye ut av seg og skaper overskrifter, når ingen andre grupper gjør i nærheten av det?

Ingen, absolutt INGEN andre grupper er i fokus eller bedriver terror og lager all annen faenskap på norsk jord med sine uendelige kravlister. INGEN!

Kan du forklare meg det?

Enda bedre kan du lage et blogginnlegg om det? Fokus: Hva gjør muslimene så enestående i negativ betydning. Ta det som en utfordring hvis du tør.

Anders

24.06.2017 kl.13:45

Islam handler i bunn og grunn om at mannen kontrollerer familien, kvinner og barn. Denne kontrollen vil de mannlige muslimene aldri gi fra seg. Hvilke muslimske land skal vi i vesten se opp til som foregangsland hvor islam står for menneskerettigheter og likestilling?? AP/Eurabiapartiet/Araberpartiet/Allah skal med partiet sine velgere må gjerne gi et godt svar:)

Loobot

24.06.2017 kl.14:27

Muslimer har radikalisert normalen sin over de sidte 70 årene...

Det som i 1950 var nesten fanatisk er nå normalen....

Og vesten har liberalisert seg..

Vi beveger oss fra hverandre...

Men noen tror vi skal møtes på midten

Martin A. Engeset

24.06.2017 kl.14:36

Det er så mange grunnar til forskjellig som vert debattert. Men kvifor dreg ein ikkje fram grunnen til alle grunnane: Koranen - og det faktum at det er så mange faktafeil og andre feil og sjølvmotseiingar i boka, at feila, etc. provar 100% og meir at den ikkje kjem frå ein gud = Islam er ein oppdikta krigs"religion". (Sjå td. www.1000mistakes.com.)

Olemann

24.06.2017 kl.14:52

Antikommunist @ Du kommer med et veldig godt spørsmål, et spørsmål jeg også har lurt på i mange år.

Antikommunist

24.06.2017 kl.15:05

Vi får neppe et ærlig svar på spørsmålet Olemann.

FRIDA

24.06.2017 kl.15:26

Humes tolkning:

Er Gud villig til å bekjempe ondskap,men ikke i stand til det?

Da er han ikke allmektig.

Er han i stand til det,men ikke villig?

Da er han ond.

Er han i stand til det og villig?

Hvor kommer da ondskapen fra?

Er han verken i stand til det eller villig?

Hvorfor da kalle ham Gud?

ACAB

24.06.2017 kl.15:49

Muslimer er en kreftbyll som må fjernes.

S

24.06.2017 kl.16:58

Prøver å dele oss i muslimer og ikke-muslimer?

Skillet var og er der før IS kom på banen.

Det er muslimer og det er ikke-muslimer.

Norge bør forbeholdes ikke-muslimer.

Arne Leif Hofgaard

24.06.2017 kl.17:59

Det blir ganske patetisk å fremme tanke om at "vi må stå sammen, så lenge muslimer selv ikke klarer "stå sammen", men myrder hverandre fordi noen er shia og noen er sunny muslimer.

Selv islamsk helligste sted, hvor "alle" muslimer ønsker å reise på pilegrimsreise til, har nå nå blitt angrepet av muslimer som tilhører "en av sidene", her i Norge har vi ikke opplevd en eneste kraftig muslimsk demonstrasjon mot voldelige muslimers herjinger rundt om i verden, veldig få mannlige muslimer i Norge har vett eller mot til å ta avstand fra muslimske menns vold og undertrykking av kvinner og barn.

Det er rett og slett umulig for muslimer å integrere seg og "stå sammen med" oss NORSKE.

tta

24.06.2017 kl.18:47

Når det i en undersøkelse i England viser at nesten 50% av muslimene har forståelse for terroren og at 30% Støtter den da er det ikke det minste rart at vi europeere begynner å ta alle under en kam.

Yassir

24.06.2017 kl.23:25

Helt enig, dette høres bra ut.

Selv får jeg stå både sammen med andre og når jeg er for meg selv. Det er ikke alt jeg får stå, men ganske mye.

Stå på ! Det gjør iallefall jeg.

Yassir

24.06.2017 kl.23:43

Jeg beklager mitt forrige innlegg, det ble litt rotete. Det jeg mente var at når jeg står sammen altså får stå sammen og det gjør jeg ofte altså jeg har stå forstå ikke alle og mange liker ikke at jeg får stå de sier at man ikke må få stå. Jeg har stå hele tiden og ikke bare av pene damer men alle damer jeg ha stå sammen med. Ikke sant.

Det er bra å stå og dette sier doktor til meg. Han sier yassir ikke vær sjenert. ha stå er naturlig. La oss alle ha stå sammen.

God jul alle dere.

Den dumme fyren

25.06.2017 kl.00:28

Du må starte med imamene, når unge mennesker nede i midtøsten sier at de skal erobre verden, da har de hørt det et sted, og det er i moskeen, der ligger hele årsaken.

Kahina Loren

25.06.2017 kl.01:34

Jeg venter på at msulimer kan skrive norsk.

Denne borgerkrigen du snakker om?

Den er allerede i gang.

Men, det er foreløpig bare en stridsmakt.

Gjest

25.06.2017 kl.03:42

Wow.

Her var det mange som ikke hadde mye peiling om islam for å si det sånn.

La oss bare ta for oss et par ting her. Og ja, jeg er fullstendig klar over at de som kommer til å svare på dette kommer til å si noe lignende som "du er hjernevasket", "du trenger å lese mer", "du har byttet side".

Men nei, jeg har ikke tenkt å lese Hege Storhaug sin bok om islam for den er feil.

Vi begynner med Sharia.

Hva er skummelt med dette? Vet dere hva det er?

Jeg kan starte med å si såpass at det Sharia handler om hvordan en muslim skal utøve sin religion. En del av Sharia sier at en muslim skal respektere lover og autoritet i det landet de oppholder seg.

Så, da har vi poengtert at Islam sier altså at muslimer i Norge skal respektere Norges lover.

Kvinneundertrykkelse.

Hett tema. Dere sier kvinner som bruker hijab er undertrykt. For å sitere Koranen "det er ingen tvang i religionen". Tygg litt på den.

En mann har ikke mer rett innenfor islam enn en kvinne. Det finnes regler i islam som forteller hvordan kvinner skal behandles og hva de har rett på. En kvinne kan til og med kreve betaling av sin mann for å amme deres barn. Dette ble sagt av Profeten.

En kvinne skal selv velge hvem hun vil gifte seg med.

En kvinne har rett på et eget soverom og eget kjøkken.

En kvinne har rett til å selv bestemme om hun vil skilles.

En kvinne tar ikke sin manns navn ved ekteskap (bør hvertfall ikke gjøre det, for det indikerer et far/datter da man har sin fars navn som etternavn).

Hijab gjelder for mann og kvinne. Menn har også regler for hvordan de kan kle seg. De skal dekke til visse områder, menn får ikke gå i gull og silke for det er for kvinner. Hijab er også betegnelse for hvordan en muslim skal oppføre seg. Senke blikket når de ser det motsatte kjønn. Ikke prate stygt. Oppføre seg sømmelig.

Jeg kan holde på i en evighet.

Denne kommentaren kommer ikke til å spille en rolle for store deler av dere, men forhåpentligvis vil de som leser den med åpent sinn skjønne at ikke alt er slikt det blir lagt frem av nettroll og motstandere.

Les litt, og les det slik det faktisk står.

Kristne er langt fra perfekte. Buddhister er langt fra perfekte. Muslimer er langt fra perfekte. Men ikke dra alle under en kam.

Renny R. Toftegaard

25.06.2017 kl.08:29

Gjest. Du bør lese Hege Storhaugs bok. Hvordan kan du si at den er feil når du ikke har lest den? Du trekker frem KUN de sidene av islam som er sympatiske, men vi vet at det er ikke slik det praktiseres alle steder. Hvordan forklarer du at vi ikke muslimer skal sees på som vanntro og at det er muslimenes plikt å drepe oss? Så lenge den epistelen er med i Koranen, har troende muslimer ingenting i vesten å gjøre.

Morten Archer

26.06.2017 kl.14:52

Atle: Er helt enig i at min kommentar om "12-åring" er lavmål. Det er på samme nivå som når du skrev at en fortis kunne ha skrevet kronikken til Shaygani. Så la oss avstå fra sånt heretter.

Sajber: Du skriver: "Islam som ideologi er uforenlig med vestlig demokrati ... ". Shaygani og mange andre offentlige, norske, muslimske personer motbeviser påstanden din. Internasjonale undersøkelser viser at majoriteten av muslimer i verden foretrekker demokrati framfor en sterk leder/diktator.

Anders: Du skriver "Hvilke muslimske land skal vi i vesten se opp til som foregangsland hvor islam står for menneskerettigheter og likestilling??" Når menneskerettigheter og likestilling er utviklet i vesten og påtvunget resten av verden, er det kanskje ikke så rart at muslimske land ikke er på lista over foregangsland. Der er heller ikke de fleste land i Latin-Amerika, Afrika, eller Øst-Asia - med noen få hedelige unntak. Så hvorfor bare trekke fram islam?

ACAB: Du skriver "Muslimer er en kreftbyll som må fjernes." Dette er en ganske unyansert uttalelse. Hvordan skal de fjernes? Mener du at trosfriheten vi har i Grunnloven ikke skal gjelde muslimer? Er du da en forsvarer eller en motstander av våre norske verdier?

S: Samme spørsmål til deg som til ACAB.

Arne Leif Hofgaard: Du skriver "Det er rett og slett umulig for muslimer å integrere seg og "stå sammen med" oss NORSKE." Se min kommentar til Sajber ovenfor.

tta: Du skriver: "Når det i en undersøkelse i England viser at nesten 50% av muslimene har forståelse for terroren og at 30% Støtter den da er det ikke det minste rart at vi europeere begynner å ta alle under en kam." Det er jo nettopp det vi IKKE må. Hva med den halvparten som ikke har forståelse for terror, og de 70% som er i mot? Du vil straffe majoriteten av muslimer for det et mindretall mener? Det ville være brudd på prinsippet om at du er ansvarlig for dine egne handlinger (og meninger), og ikke for din nabos.

Renny R. Toftegaard: Du kritiserer Gjest for å trekke fram bare de sympatiske sidene av islam. Jeg syns det er helt greit når mange i denne debatten bare trekker fram de negative sidene. Summen blir at det er både dårlige og gode ting i Koranen, som det for øvrig også er i Bibelen. I praksis velger muslimer hvilke deler de vil legge vekt på. Det samme ser vi i ulike kristne sekter. I stedet for å dømme alt som har med islam nord og ned, bør vi støtte de kreftene som er moderate og forenelige med vestlige verdier, og kritisere de personer som fremmer holdninger vi ikke liker - som vi alltid har gjort i et demokrati når meninger brytes.

Skriv en ny kommentar

hits