Integrering er ingen dans på roser, men Norge er et godt land å bli integrert i

Min kvinnelige pasient ligger på divanen. Hun gråter og sier i dyp fortvilelse:

Jeg savner mitt hjem. Jeg trives ikke i Oslo. Folk er annerledes her. Alt er annerledes her. Jeg vil hjem, vekk fra Oslo.

Vet dere hvor hun er fra? Hun er hverken fra Iran, Pakistan, Afghanistan eller Somalia. Hun er fra Bergen!

Det å komme til et nytt land, lære et nytt språk og skape et nytt nettverk er krevende. Det handler om innsats, vilje og utholdenhet, men det handler også om å kjenne på og holde ut med sterke følelser. Man må forholde seg til separasjon, tap og sorg. Man skal forholde seg til det som er fremmed og ukjent. Integrering krever mye mentalt arbeid. En skal etter hvert forlate en del av de gamle skikkene og omfavne de nye. 

Innvandreren opplever et stort skifte i kvaliteten av å være i verden (fra et eksistensialistisk perspektiv). De fleste innvandrere kommer med en drøm om en bedre fremtid i Norge. De fleste av dem vil lykkes, jobbe og forsørge seg selv og sin familie. De fleste vil bli både likt og godtatt av nordmenn. Mange kommer for å finne det de drømmer om, men finner istedenfor en realitet som er annerledes enn det de drømte om. På godt og vondt, fordi man kan ikke leve i eller av drømmer.


Anklagen mot «storsamfunnet»

Den klassiske forklaringen på integreringsproblemer kan lyde slik:

Innvandrere, på grunn av en annen etnisitet, religion, navn eller hudfarge blir diskriminert av storsamfunnet. Nordmenn må bli mer tolerante fordi hovedårsaken til integreringsproblemet er toleransemangel hos storsamfunnet.

Denne hypotesen opplever jeg som ganske etablert hos en del samfunnsdebattanter som har engasjert seg i integreringsdebatten. Jeg finner denne tilnærmingen problematisk, til dels uheldig i forhold til integrering.

Jeg har bodd i 29 år blant nordmenn. Hvis jeg skal si noe om mitt inntrykk av nordmenn, hva vil det bli? Jeg vil si, nordmenn er som alle andre folk i bunn og grunn. Det finnes alle typer «nordmenn», det finnes hyggelige, sure, ulykkelige, rare, sosiale, friske, syke, tilbaketrukne nordmenn. Som blant alle andre folk.

Hvis noen spør meg om hva jeg synes om Norge, hva vil svaret mitt bli? Jeg må tenke litt først før jeg svarer. Jeg har en del kognitive referanser til Norge og de vil garantert prege svaret mitt. Jeg har opplevd litt av hvert i Norge, de første årene var ingen dans på roser. Det var krevende på mange måter, det var preget av psykisk påkjenning, lite sosialt nettverk, dårlig økonomi, lav språk- og kulturforståelse. Min tilværelse var preget av å ikke finne min plass, stå utenfor, føle seg fremmed. Men det er ikke alt. Jeg har også vanvittig gode opplevelser av Norge i den vanskelige tiden. Først og fremst husker jeg flotte mennesker, etnisk norske, som tok vare på meg, som hadde respekt for meg, som inkluderte meg, veiledet meg og ga meg muligheter.

Her kom de «negative minnene» først i mine assosiasjoner og (det er viktig) skjøv de positive opplevelsene mine til side. Hvis jeg ikke hadde reflektert godt over dette, ville jeg stå i fare for å henge meg opp i kun de negative opplevelsene mine. Da ville jeg sitte med hovedsakelig negative assosiasjoner til Norge.

 

Tid for en ny tilnærming?

Går det an å ha en tilnærming til integreringsdebatten der innvandrere ikke blir presentert som ofre og nordmenn ikke stemples som intolerante?

Både innvandrere og nordmenn er mennesker og deler derfor en rekke basale menneskelige egenskaper. Innvandrere, spesielt i de første årene i Norge, befinner seg i en stressende situasjon. Som alle andre mennesker under stress, kan innvandrere ha større tendens til å fokusere på det negative, være mer krenkbare og gå raskere i forsvarsposisjon.

Nordmenn er også som alle andre mennesker og kan respondere med stereotypiske tolkninger, bli engstelige for det som er annerledes og generalisere når de møter noe som er fremmed.

Det vi trenger i integreringsdebatten er mer empatisk anstrengelse, fra begge sider. Vi må anstrenge oss for å forstå hvordan den andre opplever sin verden. Da vil vi kanskje oppdage at mange innvandrere ikke er kravstore, vanskelige eller snyltere. Og vi vil kanskje oppdage at de fleste nordmenn er hverken rasister eller fremmedfiendtlige.

Innvandrere trenger ikke å bli foret med forestillingen om at de er stakkarer som har kommet til et land med mye intoleranse. De må bli møtt med empati, deres vanskelige situasjon må bli bekreftet (spesielt på det emosjonelle planet), men man skal ikke stoppe der. Man skal fokusere på deres ressurser, man skal hjelpe dem til å se hvor lett en kan gå i beredskap og forsvar mot det som oppleves som fremmed. Man skal snakke om det fine med Norge, mulighetene som finnes og ikke minst de kulturelle verdiene som har skapt det gode samfunnet vi lever i. Nordmenn på sin side må bli klar over hvordan det kjennes, på et subjektivt og eksistensielt plan, å være innvandrer og hvor menneskelige disse prosessene er. Til slutt, tror jeg at både nordmenn og innvandrere har godt av å bli minnet om de innvandrerne som har lykkes i Norge. 

15 kommentarer

Judas Iscaroit

27.07.2017 kl.01:03

Nå er det slikt at disse ulovlige økonomiske migrantene skal kastes ut. Denne "integrasjonen" er blitt påtvunget oss av korrupte og uærlige politikere og like korrupte byråkrater. Der dem i ren egoisme signert konstruerte "lover" bare for å blidgjøre gale globalister som higer etter makt og penger.

Svindel som kalles integrering skal avvikles, og de som har svindlet til seg opphold må returner hjem igjen.

Når det er snakk om "empatisk anstrengelse" er det uten verdi. Fordi det finnes ikke i den pedofile dødskulten islam. Muslimer lever og følger Taqiyya. Slik "kultur" må vekk fra vesten. Det er som å tro på en lystløgner. Det er"flogging a dead horse".

Ser at Shahram Shaygani ikke har kunnskap om Norge. Spurte en "farget" hvor hun kom fra. Hun ble sur å sa "jeg er norsk, født i Bergen". Svarte "da er du en utlending". Hun forsto ikke spøken.

Martin

27.07.2017 kl.01:28

Veldig bra artikkel. Jeg mener at vi nordmenn generelt oppfører oss bra mot folk fra andre land. Selvsagt vil nok dette kommentarfeltet snart vitne om noe annet. Men foruten nettkrigerne med utdannelse utelukkende fra internett og YouTube så er jeg av den sterke oppfatning av at den jevne nordmann i gata ikke er rasister.

Har flere gode venner som er utlendinger, men kjempegodt integrert i Norge! Kjempeflotte mennesker som jeg ønsker velkommen.

Judas Iscaroit

27.07.2017 kl.08:20

Martin: Du er ganske naiv og dum. Dette har ikke noe med å ha utenlandske venner. Dette handler om å få vekk svindel og annen kriminalitet. Ikke bare som kommer hit, men også den kriminalitet utført av politikere, byråkrater, media og NGOer.

Har utenlandske venner så ditt argument er meningsløst. Det er som "I read the financial times because i have pink bathroom".

Jeg har blant annet universitetsutdannelse. Dette har ikke noe med "rasisme" å gjøre. Dette handler om fornuft.

De er folk med horder tankesett er for "integrering".

Her er et eksempel på hvordan en "moderat" og godt "integrert" muslim oppfører seg mot de folk som har hjulpet ham.

Muslim Migrant Brutally Murders Elderly Austrian Couple

http://www.thegatewaypundit.com/2017/07/tunisian-muslim-brutally-murders-elderly-austrian-couple-hatred-political-party/

JG

27.07.2017 kl.11:10

Det finnes alle typer «nordmenn», det finnes hyggelige, sure, ulykkelige, rare, sosiale, friske, syke, tilbaketrukne nordmenn. Som blant alle andre folk.

Men i kommentarfelt virker det for meg som det finnes mye forskjellige ulykkelige, rare, sure, redde, syke, smålige «nett-troll» som ser ut for å ha et ekstremt behov for selvhevdelse

Judas Iscaroit

27.07.2017 kl.11:52

JG: Du er kun en naiv og dårlig opplyst person.

Ungerns premiärminister: Soros och EU-eliten vill muslimifiera Europa

http://newsvoice.se/2017/07/25/soros-vill-muslimifiera-europa/

toto

27.07.2017 kl.12:59

Kjære deg , muslimer vil jo ikke integreres . De lever jo sine liv på utsiden av det norske . Menger seg med sine egne , oss vil de ikke ha som venner .

Pikebarna blir utstyrt med hijab , muslimske barn leker oftest med hverandre om de er mange nok .

Så hvor trykker vanskeligheten med integreringen da ?

Morten Archer

27.07.2017 kl.13:05

Slapp av, Judas. Jeg vrir på Shahram Shayganis råd: sett deg inn i hvordan de andre tenker, de du er uenig i. Hvis du skjønner hvordan dine motstandere tenker blir du et klokere menneske.

Judas Iscaroit

27.07.2017 kl.13:33

Morten: Jeg vet hvordan dem tenker. Det er kun galskap og svindel. "Know your enemy" benyttes alltid. Men også 'id, ego og super-ego' som den kokain sniffende og langer Sigmund Freud definerer er ok å ta med. Gruppepsykologi og flere andre metoder og tankesett.

Jag blev diskriminerad på grund av klädsel

http://soheilafors.blogg.se/2017/july/jag-blev-diskriminerad-pa-grund-av-kladsel.html

Her ser vi at for en muslim, er det å være rasistisk eller diskriminerende oppfattes som demokratisk. Fordi dem tror at slik dem oppfører seg er noe man kan gjøre, fordi man er "fri" til å gjøre hva som passer seg, men også at dette er inkluderende, og alt det andre svada dem ytrer.

Enkelt kast alle sammen ut. Vi har ikke behov for multikultur som er en hindre for et samfunn til å fungere, men også et hinder for videre utvikling.

ACAB

27.07.2017 kl.15:59

Muslimer er en kreftbyll i Europa og må skjæres ut og fjernes.

Hallo

27.07.2017 kl.19:54

Jeg skjønner egentlig ikke hvorfor denne diskusjonen har dukket opp om det ikke var noe utfordringer med integrering.

Å jo!!!!!! selvfølgelig har denne diskusjonen dukket opp, fordi vi har en helv... utfordring med det de kaller integrering.

Det har blitt slik at etnisk norske skal integreres til de som kommer og ikke motsatt.

Den dagen innvandrere skjønner at de MÅ tilpasse seg de lover og regler som gjelder i det ladet de kommer til hadde problmet vært løst.

Men så lenge de niholder på sin ideologi og prøver å forandre verden i sitt bilde, oppstår utfordringene.

Kan dere innvandrere få dette inn i hodet en gang for alle.

Ha respekt dit dere kommer og prøv ikke å forlang respekt når dere kommer, respekt er noe man gjør seg fortjent til.

Det går fae... meg ikke en dag uten et eller annet innlegg som tar opp dette problemet, begynner å bli passe lei.

Klarer man ikke å innrette seg etter et lands gjeldene lover og regler har man ikke noe i dette landet å gjøre.

Kan det være så vanskelig å forstå da?

Martin

28.07.2017 kl.00:53

Judas, har du utenlandske venner...? Det gjør meg i så fall veldig glad!

Men jeg mener at det absolutt handler om eksempler som å ha gode integrerte venner. Les innlegget til Sharhram en gang til. Det er du som med vilje gjør det til noe annet.

Tusenvis av muslimer bor i Norge uten å gjøre noe galt. Så å bruke en artikkel fra noe en enkelt muslim gjorde i Østerrike for å underminere godt integrerte muslimer her, er ganske håpløst.

Du kan gjerne kalle meg naiv og dum hvis det får deg til å føle deg bedre, men godt integrerte mennesker vil alltid være velkomne i mine øyne.

Kan legge til at muslimer som setter islam foran norsk lov, er noe jeg er enig i kan utvikle seg til et større problem. Og det er heller ikke de jeg henviser til ovenfor.

Ha en fin sommerdag i morgen

Shahram Shaygani

28.07.2017 kl.07:13

Martin: Kjære Martin, takk for kloke tilbakemeldinger.

Judas Iscaroit

28.07.2017 kl.08:10

Martin: Alle vet at ingen muslim vil "integreres".

Muslimska Brödraskapets organisering i Sverige och Europa

Yusuf Al-Qaradawi utgör en av Muslimska brödraskapets viktigaste ideologisk-religiösa ledare. Han skrev följande om sekularismen i sin bok ?How the Imported Solutions Disastrously Affected Our Ummah? 1977:

"Sekularismen må vara accepterad i kristna samhällen, men kan aldrig vinna allmän acceptans i ett muslimskt samhälle."

http://arbetartidningen.se/2017/04/muslimska-brodraskapets-organisering-i-sverige-och-europa/

Så man skal ha sympati for en eller annen snill muslim? Da må man også forsvare nazismen og tillate f.eks. Gestapo. Fordi den kan være noen snille der.

Vi får høre "Det er ikke alle muslimer som er terrorister". Tenk deg at et par av non-stoppene i posen inneholder gift, spiser du hele posen, eller tar du sjansen på noen få? Kanskje du lider kanskje av non-stop fobi?

Så du er villig til å gå over lik, bare fordi at du skal føle deg "snill og god"?

Disse må integreres i sitt eget land. Enklere er det ikke.

Gunda

28.07.2017 kl.10:39

Martin: Du skriver at "tusenvis av muslimer bor i Norge uten å gjøre noe galt". Er dette et bevis for at de er godt integrert? De holder seg med sine egne, bruker uniformer og følger en religion som de setter over våre lover og regler. De gjør gjerne ikke noe galt, men kan du ærlig talt si at de tilfører det norske samfunnet noe positivt? I tilfellet, hva?

Gunda

28.07.2017 kl.10:49

Artikkelen omhandler innvandrere og integrering. Hvorfor er det slik at vi aldri hører om drap, voldtekt og bilbranner begått av buddhister, hinduer, kristne eller katolske innvandrere? Kan det hende at hele denne diskusjonen dreier seg om utfordringene knyttet til innvandring av muslimer? Jeg tror ikke at majoriteten av muslimer i Norge ønsker å bli en del av den norske kulturen, det er altfor mange bevis på det motsatte. Det er heller ikke så mange muslimer som står fram og heier på de norske verdiene, eller takker oss for vårt bidrag til integreringen av dem selv.

Skriv en ny kommentar

hits