Jakten på Mina Bai

Mina Bai skrev den 24.07.17 på sin blogg om en kvinne som valgte å bade med bukse, kåpe og hodeplagg. Så kom et motsvar fra Sofia Rana og Linn Nikkerud under tittelen «Friheten til å bade med klær».

En analyse av Bais blogg

I sin blogg stiller Bai kritiske spørsmål til en trend som dessverre eksisterer og øker i omfang blant konservative muslimer.  Hun tar til motmæle mot patriarkalsk strukturell tenkning fra den kulturen hun kjenner godt og skriver:

«Islams regler for tildekkende påkledning gjelder begge kjønn. Men den muslimske mannen har over tid reformert seg og kler seg ganske «vestlig» og fritt. Han går i kortermete skjorter og med shorts i sommervarmen, og hodeplagget er sløyfet. Til og med de mest konservative menn fra Islamnet eller Islamsk Råd kler seg bekvemt vestlig og tar på slips og dress i offisielle sammenhenger. De samme mennene er de fremste forsvarere av kvinneundertrykkende plagg som nikab.»

Så snur hun seg til sine medsøstre og spør:

«Hvorfor står ikke troende muslimske kvinner opp og konfronterer dem med dobbeltmoralen? Hvorfor skal ikke muslimske kvinners hud og hår tåle dagens lys når den muslimske mannen har kunnet frigjøre seg?»

Jeg vil hevde at denne teksten inneholder en klassisk feministisk posisjonering. Hvis denne teksten hadde blitt skrevet i et av landene som styres eller er påvirket av islamsk sharia-lovgivning, ville Mina Bai uten tvil bli dømt til fengsel og fysisk mishandling. Hvis denne teksten hadde blitt oversatt til arabisk, persisk eller urdu, ville mange feminister i land som er preget av konservativ islam trykket den til sine bryst og brukt den i sin kamp for likestilling.

Kritikken mot Mina Bai, skrevet av Rana og Nikkerud

Hele kritikken, som heter «Friheten til å bade med klær» begynner med en selvmotsigende introduksjon. Forfatterne gir Mina rett i at det er uhygienisk å bade med klær i et svømmebasseng, men samtidig støtter de bading med klær i tittelen. De begrunner dette med at selvbestemmelse er suverent for dem.

Men, hva hvis selvbestemmelsen til en person går ut over grensene til en annen? Eller en gruppe? Hvor langt skal retten til selvbestemmelse strekke seg? Har ikke andre mennesker som bader også noen rettigheter? Retten til å bade i et hygienisk basseng for eksempel?

Deretter anklager Rana og Nikkerud Bai for å ikke ha fått med seg det frigjørende arbeidet som gjøres på grasrota mot den patriarkalske kulturen. Kan forklaringen på Minas reaksjon være den at dette arbeidet ikke blir oppfattet som godt nok når flere på «grasrota» støtter bruk av Nikab og er tause i forhold til bruk av barnehijab og støtter retten til å bade med klærne på i et basseng, under flagget «selvbestemmelsens suverenitet». Kan det være slik at Bai opplever at dette arbeidet tar ikke ondet ved roten? At til syvende og sist, handler ikke dette om disse plaggene, men noe mer omfattende; en ukultur og en holdning som skaper og opprettholder denne type atferd.

I tillegg til det diskriminerende budskapet som finnes i denne atferden, svekker disse såkalte rettighetene muslimenes omdømme og skaper stadig mer frustrasjon som slår tilbake på muslimer som gruppe. Disse handlingene skaper store hindringer i forhold til integrering og er med på øke avstanden mellom muslimer og ikke-muslimer.

Så kommer en hersketeknikk, som ikke bare er brukt mot Mina, men også mot andre norsk-iranere som har begynte å reagere på dette. De hevder at vi er blitt skadet av alt som skjedde i Iran og at vi bærer en slags «paranoia» med oss, at vi blander det som skjedde i Iran med forholdene i Norge. På denne måten forsøkes en ekskludering fra debatten.

At vi bærer disse negative erfaringene med oss er det ingen tvil om, men dere som kritiserer oss for dette kan prøve å se annerledes på saken. Vi vet hva vi snakker om fordi vi har sett hvor skadelig det blir når den religiøse identiteten styrkes hos de konservative og når individer med en konservativ og rigid overbevisning danner en gruppe som får mer og mer definisjonsmakt.

Vi vet hvordan friheten til folk, direkte og indirekte, blir innskrenket med sosial og etter hvert statlig kontroll. Vi har sett hvordan moralske koder endrer seg radikalt når en slik gruppe dannes og får økende makt i sitt miljø.

Mina Bai reagerer på en trend og har all grunn til det

Bais tekst er etter min mening en klassisk feministisk tekst rettet mot de konservative religiøse krefter. Hun kritiserer en forskjellsbehandling av kvinner som har røtter i tradisjon, religion og ukultur og en kleskode som har de samme røttene, men som samtidig er en forholdsvis moderne trend i det islamistiske prosjektet, som må bekjempes intellektuelt. Denne diskriminerende holdningen til kvinner kommer fra den samme kjernen som støtter tvangsekteskap, barnehijab, barneekteskap, æreskultur og en rekke andre absurde handlinger som ikke hører hjemme i et moderne og opplyst samfunn basert på menneskerettigheter og likestilling. På slutten av sin tekst appellerer hun til fornuften og advarer mot regresjon til bokstavtro. Hun ser på muslimske menn og kvinner som individer som kan tenke rasjonelt og oppfordrer dem til å bruke fornuften, istedenfor å stadig synes synd på dem og ha lave forventninger til dem.

Og, mens noen er opptatt av å jakte på modige stemmer som Mina Bai og kjemper for «friheten til å bade med klær», kjemper kvinner i land som Algerie i disse dager for retten til å kunne gå i bikini på stranden, igjen, uten å bli utsatt for verbal og fysisk trakassering. For det kunne de nemlig gjøre for noen år tilbake, før strandmiljøet ble dominert av nikabkledde kvinner og konsensus endret deretter.

33 kommentarer

Judas Iscaroit

31.07.2017 kl.00:08

SVENSKA ULLA BERÄTTAR: SÅ VAR DET ATT BO I SAUDIARABIEN

https://samtiden.nu/2015/07/svenska-ulla-berattar-sa-var-det-att-bo-i-saudiarabien/

Erfaring fra å leve blant muslimer er at dem kan ikke leve sammen i vårt samfunn.

Derfor er det viktig å kaste ut alt som heter multikultur. La dem integreres i sitt eget land. La dem bygge opp sitt eget land. La dem kjempe for sine endringer i sine egne land.

Vi har ikke behov for dem.

De som er for multikultur viser seg å være seksgale middelaldrene kvinner som på statens bekostning. Det er både pedofile som går for "asylbarna", men også andre som kjøper sex av eldre "flyktninger".

Irene Myrbostad

31.07.2017 kl.00:16

Mina Bai er en viktig debattant som har min sympati. Hun står for noe vitalt, aktuelt og sannferdig problematiserende, og på tross av mye ureflektert meningsmotstand og simpel trakassering. De to damenes resonnementer om retten til å bade i klær og kåper i fellesbadene våre virker ikke bare merkelig, men tåpelig. Det skulle tatt seg ut om det ble normen, da ville bassengene blitt en klorpøl! Som om det ikke er nok klor der fra før...

Sajber

31.07.2017 kl.06:39

I det øyeblikket "selvbestemmelsen" går utover andre, er det per definisjon ikke lenger "selvbestemmelse"

"Min frihet slutter der andres frihet begynner".

BareLurer

31.07.2017 kl.08:17

Det er rett og slett forferdelig å se islamister, "antirasister" og "feminister" gå sammen og forsvare islamisters tolkning av hva som er "sømmelig". At ikke spesielt Nikkerud skammer seg for å løpe den rake motsetning av feminismens ærend er jo egentlig til å... ja, skal man le eller gråte?

Nikkerud som månedens nyttige idiot for islamismen! I hard konkurranse med mange andre, dessverre...

Kritisk

31.07.2017 kl.08:28

Typisk hodeløs feministiske motsigelser.

Den ene dagen raser de mot "patriarkalske strukturer" og legger all skyld på menn som undertrykker kvinner av religiøse hensyn - og den neste dagen skrifter de mening og raser mot menn som nekter kvinner å bade med digre klær på.

Det aller viktigste er å legge all skyld på menn - ikke be kvinner ta ansvar for egne handlinger. Feministisk hersketeknikk er tanketom og ideologisk inkonsekvent.

Tom

31.07.2017 kl.10:31

Vanvittig provoserende! Vi andre dusjer med såpe før bading, nettopp av hygieniske årsaker, hva gjør muslimene spesielle i dette tilfelle? Vasker vi oss ikke før badet blir vi også bedt om å forlate svømmehallen!

Judas Iscaroit

31.07.2017 kl.11:37

I dette blogg innlegget forteller en venstreradikal feminist sitt møte med en muslim. Hvordan muslimen lyver og manipulerer kvinner. Der kontrollen blir strengere og strengere. Men følger av voldtekter og trusler.

http://archive.is/BsPWd#selection-367.0-367.61

Historien slutter ikke der. Siden bloggen er slettet og hun fortsatt klarer å synes synd på slike mennesker. Det må være noe virkelig galt med de venstreradikale feministene.

Ingar

31.07.2017 kl.11:46

Nå er det ikke meningen å avspore, men hva er det som gjør at det blir skrivefeil i overskriften? Dette drar ned kvaliteten rett og slett.

Antizombie

31.07.2017 kl.12:01

Niqab på stranda må være noe av det mest meningsløse jeg kan tenke meg. Da har man virkelig bommet på poenget. Da kan man like godt sitte i en mørk kjeller og etterligne skyggene i kjellerrommet

Layla N.

31.07.2017 kl.12:34

Jeg slutter aldri å forbause meg over norske feministers knefall for konservativ islam - her gjelder én regel for menn og en annen for kvinner. Fy f***.

Kristine

31.07.2017 kl.13:26

Takk for enda en god artikkel Shahram Shaygani. Jeg får med meg alt det du skriver :). Noe jeg lurer på, hvorfor er det slik at mange iranere har blitt ateister og agnostikere etter å ha levd under et prestestyre mens sunni-muslimer som kommer fra land med diktatur, korrupsjon og svært konservative religiøse tviholder på sin religion? De har jo levd under lignende styresett som mennesker fra Iran, men allikevel står de fast ved sin religion? Håper du tar deg tid til å gi meg et detaljert svar, dette er noe jeg har lurt på veldig lenge.

Shahram Shaygani

31.07.2017 kl.14:33

Kristine: Hei, takk for hyggelig tilbakemelding. Det er helt klart en del forskjell mellom iranere og andre innvandrere med muslimsk bakgrunn. Dette bekreftes også ved epidemiologiske undersøkelse. Iranere virker generelt mer skeptiske til religion, er mer kritisk til konservative holdninger og praksis. Kanskje iranere som kom til Norge på 80-tallet og 90-tallet var også en selektert gruppe, ganske skadet og skepsis til islamisme? Man kan også lure på hva slags sosioøkonomisk gruppe de tilhørte?

Rune

31.07.2017 kl.14:29

Å kjempe for sin rett til å skitne til andres badevann blir litt dumt.

Skal jeg da kjempe for lov til å tisse i bassenget, noe som også er uhygienisk?

Eller skal naturister også få lov til å bestemme selv hva de vil/ikke vil ha på seg? Skal selvbestemmelse kun fungere en vei?

Det er vel faktisk langt mer hygienisk ihvertfall.

Det er regler for antrekk og oppførsel på slike steder, og går din selvbestemmelse på tvers av det må du nesten føye deg eller holde deg hjemme eller steder der det er andre regler.

torkel

31.07.2017 kl.14:40

Rana og Nikkerud De begrunner dette med at selvbestemmelse er suverent for dem. Er de virkelig ikke klar over at de fleste blir underkastet et hatspreget syn på kvinner, og så kommer de med en slik meningsløs argumentasjon.

Jeg heier på alle de kvinnene som arbeider mot dette psykopatiske kvinnehatet som det er i det muslimske miljøet.

Judas Iscaroit

31.07.2017 kl.14:57

Shahram Shaygani:

Du "glemmer" at mange av Iranere er zoroastere ikke muslimer, mange hater islam men er tvunget til å be til feil "gud".

Pluss også den iranske Bahá'í-troen er en forfulgt av muslimer i Iran.

Men igjen. Iranere må tilbake, slik som alle andre, til sine egne land for å endre og bygge opp sitt eget land.

Kristine

31.07.2017 kl.16:06

Takk for svar Shahram Shaygani :) . Flyktninger fra Iran har alltid pekt seg ut som de med høyest utdannelse,så slik sett kan det være årsaken til at svært mange iranere har forlatt sin tro. Jo høyere utdannelse jo større sjanse er det for at man ikke er religiøs.

Trine

31.07.2017 kl.16:21

Bra skrevet! Du har alltid mange gode poeng og er en fornuftig stemme i debattene :) Keep on!

Nasrin fra Persia

31.07.2017 kl.16:34

Det er viktig å vite at de fleste av iranere eller persere er født muslimer av muslime foreldere. Dette er automatisk. Men poenget er at de fleste av oss praktiserer ikke islam. Vi er født under shahen og den gang var landet mer sekulært og mere vestlig og de fleste som kom til Norge i slutten av 80 talet er fra denne gruppen. Vi er opptak av utdanning, jobb og integrering.😊

Nasrin fra Persia

31.07.2017 kl.16:37

Mente opptatt

Martin A. Engeset

31.07.2017 kl.21:14

Shahram Shaygani.

Eg har visst stilt dette spørsmålet til Dykk før, men ikkje fått svar: Ein debatterar store og viktige detaljar om Islam, men kvifor flyktar ein frå det mest sentrale av alt når det gjeld religionen: Kva er eigentleg Islam?

Både Koranen (td. 4/82) og Islam hevdar at Koranen er send ned av ein allvetande gud, er guden sine eksakte ord og kopi av Moderboka i Allah sin himmel, og at eit prov for dette, er at Koranen er perfekt og feilfri.

Men Koranen er full av faktafeil (utrulege 1750+), andre ikkje-religiøse feil (350+), sjølvmotseiingar (300+), punkt så uklare at Islam enno i dag ikkje veit sikkert kva som er meint (650+), abrogasjonar (rettingar av punkt i teksta - minst 124, muligens 500+, eg har sett forskjellige tal), språkfeil (225 eller litt fleire - ofte ikkje-arabiske ord i ei bok som påstår å vera reint arabisk), etc. INGEN allvetande gud ville levera ei heilag bok av slik kvalitet - og på toppen har den dårleg littrær kvalitet med td. mengder av gjentakingar, logiske feil, etc.

Men når alt dette provar at det ikkje er sant at boka kjem frå ein gud, kva er då Islam?

Dette er eit kjærnespørsmål langt viktigare enn sjølv store detaljar som td. kvinnesyn, terrorisme, etc.

Eit lite ekstraspørsmål: I og med Koranen beviseleg ikkje kjem frå ein gud, kva ventar då islamske terroristar dersom det er eit neste liv?

Shahram Shaygani

01.08.2017 kl.17:13

Martin A. Engeset: Hei, jeg har ingen problem med å se og akseptere denne kritikken du kommer med. Religion har en sterk påvirkningskraft på mennesker og derfor kan ikke bekjempes bare med å snakke nedlatende om den religiøse (jeg sier ikke at du gjør det). Religion sitter tett i psyken, beveger emosjoner, handler om andre ting enn gud (ofte egne fantasier). Jeg tror noen vil aldri holde på sin tro uansett hvor lite fornuftig denne troen virker for andre. Derfor har jeg mer tro på reformasjon

Kristin

01.08.2017 kl.08:48

Jeg gikk innom Mina Bai sin facebook side i går hvor blant annet det du nevner i din artikkel ble diskutert. En sterkt troende muslim, som hadde mange sitater fra Koranen skrevet på sin facebook side, omtalte Mina Bai på en sterkt nedvurderende måte, komprimert ble hun vel kalt en æreløs hore. Slik jeg har forstått så krevde Profeten at man skulle snakke pent til sine med-mennesker, hvordan i all verden kan da en sterkt troende muslim, falle ned på et så ekkelt nivå? Er det slik at vennlig prat bare gjelder de som er muslimer selv eller. Vil helst ha svar fra dem som har vært/ er muslimer, slik at svaret jeg får er korrekt.

Mansor

01.08.2017 kl.12:34

Hei Sharam!

Du skriver "Hele kritikken, som heter «Friheten til å bade med klær» begynner med en selvmotsigende introduksjon. Forfatterne gir Mina rett i at det er uhygienisk å bade med klær i et svømmebasseng, men samtidig støtter de bading med klær i tittelen".

Sharam: du er vel klar over at man gjerne ikke bade i de samme klærne som man går i til daglig? om en kvinne velger å bade med klær, så er det gjerne "badeklærne" til denne kvinnen, og ikke festklærne som kanskje er dynket med parfyme og som man har svettet litt i? Det fremstår som ganske overraskende at en tenkende person som deg bruker et så dårlig gjennomtenkt argument... De aller fleste kvinner har gjerne egnet svømmeklært,enten det er bikni eller burkini, som kun brukes til svømming, og da er vi tilbake til kjernen i denne delen av saken: er det da uhygenisk å bade i badeklær i et svømmebasseng? Selvklart ikke! men går du på do for å bæsje og hopper ut i bassenget uten å ha vasket rumpa/rektum, ja da kan vi snakke om uhygiene! Så både du, Rana og alle dere snakker her uten å tenke dere om. Det er ikke uhygenisk å bade med badeklær!

Shahram Shaygani

01.08.2017 kl.17:09

Mansor: Men hvis du leser min blogg så ser du at dette handler ikke om klær og hygiene, men en mentalitet som er bak! En mentalitet som diskriminerer kvinner som du helt sikkert kjenner igjen.

Mansor

01.08.2017 kl.13:41

Hei ACAB,

"pakkis i badeshorts"? sier mye om deg! og helt ærlig, jeg ville ikke likt å bade i noe mer enn shorts, aller helst ikke det heller ;) MEN, jeg respekterer andres rett til å gjemme så mye av kroppen deres som de vil når de skal bade. Ingen skal tvinges til å vise mere av sin kropp enn det de selv finner behagelig. Det er denne retten jeg støtter, ikke de som tvinger andre til å enten kle av seg,eller kle på seg! Ha en fin dag ACAB

Shahram Shaygani

01.08.2017 kl.17:09

Mansor: Ikke bruk tid på ACAB

Judas Iscaroit

01.08.2017 kl.13:48

Slik oppfører en muslim seg

Han kastade sin fru från balkong ? jagas

http://www.expressen.se/nyheter/han-kastade-sin-fru-fran-balkong-jagas

Kristine

01.08.2017 kl.14:31

Mansor, jeg er etnisk norsk, hvis jeg hadde møtt opp med dongeri og genser i et felles badebasseng så hadde jeg blitt kastet ut selv om jeg hadde insistert på at det var mine badeklær. Vi har disse reglene pga hygiene, og da må reglene for alle være helt klare slik at det ikke sklir helt ut,ingen kan vite om alle bruker disse kledene bare til bading. Ang deg som muslimsk mann, bruker du shorts som går nedenfor knærne og som går over navlen? Hvis jeg ikke husker feil, så er dette et minimum klede for menn.

ACAB

01.08.2017 kl.17:27

Her sletter vi som aldri før shabarabaraysa. Kom deg hjem til muslimland. Du har ingenting i norge å gjøre.

Bent

01.08.2017 kl.17:33

Det er en ting jeg undrer meg over. Det er alle de som tror at problemet med ekstrem islamisme blir løst ved at man sender alle muslimer tilbake til muslimske land. Hvis hele vesten skulle gjøre det, så kan jeg jeg garantere at det vil gjøre vondt verre. Hatet mot vesten vil vokse og de vil bli mye farligere.

Beklager, men dette er en enkel sannhet som burde vært fortalt visse personer her for lenge siden.

Judas Iscaroit

01.08.2017 kl.20:20

Bent: Les litt historie. Konflikten med Islam er 1400 år gammel. Så det er smart å sende alle sammen tilbake. Femte kolonister har vi ikke behov for.

Vi har ikke behov for dette.

"Pakistani asylum seeker is jailed for attacking British wife he married to get a visa with a hammer (but judge REFUSES to deport him)"

"Muslim Refugee Beat Western Wife With Hammers Upon Seeing What She ?Forgot?"

Nå er det kommet fram at korrupte mennesker i media skal kun propagandere positive om islam.

Fra "Barcelona declaration" en avtale mellom EU og muslimske land der står det under kapittel Media:

"Close interaction between the media will work in favour of better cultural understanding. The European Union will actively promote such interaction, in particular through the ongoing MED-Media programme. An annual meeting of representatives of the media will be organised in this context."

https://norgesavisen.no/wp-content/uploads/2017/07/Barcelona-avtalen.pdf

Bent

01.08.2017 kl.20:54

Judas Iscariot, ønsker du at vi skal etsblere en steil front mot mer enn en milliard muslimer? Når er du fornøyd? Når 3dje verdenskrig har startet?

Du kan ikke etablere en steil front mot alle muslimer og fortelle dem at de er uønsket i vesten uten at det får enorme konsekvenser. Hva er det du egentlig ønsker?

Judas Iscaroit

01.08.2017 kl.21:50

Bent: De konflikter vi har er skapt av globalister. At disse "multikulturelle" er nyttige idioter er ikke vårt ansvar.

Vi må få vekk alle disse korrupte politikere, byråkrater, media og NGOer vi har som dumper disse "multikulturelle" på oss.

Så avskaffe multikulturen i vesten, fordi dem er kun en løgn. Kun aktivert av globalister og deres medløpere. Så disse "multikulturelle" må hjem å bygge opp sitt eget land.

Skriv en ny kommentar

hits