La oss snakke om de gode innvandrere også

Det er snart valg og et av temaene er innvandring. Vår integreringsminister reiste til Sverige for å lære om hvordan hun kan redde Norge fra «svenske tilstander».  Det er en universell tendens hos Mennesket som fanger «det negative» først og husker og grubler på det. Så lett det positive glipper i dette. Har vi utviklet denne tendensen (å fokusere på det negative) under evolusjonen? Kanskje det å huske på det negative har vært viktig for vår overlevelse som art? Når det gjelder innvandring og innvandrere snakker vi ofte om de utfordringene som finnes, men kanskje glemmer vi de gode og positive innvandrere i debatten?

Innvandrerens smerte

Jeg var nylig på en studietur i Minnesota. Under denne reisen fikk jeg vite at ca. 17-20% av befolkningen i denne staten har norske røtter. Under turen tenkte jeg ofte på de første generasjoner norske innvandrere som kom til USA. De kom jo i en tid der det ikke fantes mobiltelefon, internett, skype eller email. Mange av de reiste til USA for godt, disse norske innvandrere, disse nordmenn som ville ha et bedre liv. De var klar over det at sannsynligheten for å komme hjem er kanskje ikke så stor og de beveget seg mot det ukjente. Jeg prøver å forestille meg hva disse norske innvandrere, disse lykkejegerne, tenkte på da de begynte på sin reise? Eller da de endelig kom frem? Hvordan forholdt de seg til hjemlengselen sin? Hvor hardt måtte de jobbe for å klare seg? Hva tenkte de om hjemmet sitt i Norge da de lå på dødsleiet? Mange av de amerikanerne jeg møtte hoppet i ekstase da de hørte at jeg kom fra Norge. «I have 100% Norwegian blood in me», «I have 40 % Norwegian genes», «I have to visit Norway one day», «I want to go back to Norway when I get old».  

Vi glemmer ofte hva slags påkjenning det er å vandre ut, komme til et nytt land, lære et nytt språk og forholde seg til en ny kultur. Mange innvandrere må gjennom et betydelig fall i sosial status, mister sitt nettverk og kjemper for å skape seg en fremtid. De lever i savn. Deres kjære dør, men de får ikke si farvel til dem, noen ganger kommer de for seint, andre ganger kan ikke de engang være med på begravelsen. Mens de bygger seg et nytt hjem, drømmer de om sitt gamle hjem. Til tross for alt dette, lykkes de, de står på egne bein, arbeider hardt og gir ikke opp.

Respekt for de innvandrere som lykkes

Hvis vi ser rundt oss, ser vi dem overalt, de hardtarbeidende innvandrere som lykkes. Når du går ut neste gang, prøv å se rundt deg. De er over alt, hardt arbeidende mennesker som forsøker å komme seg videre, til tross for all motgang og smerte de må igjennom. De som smiler til deg, mens deres hjerte gråter. Å, så lett det er å glemme dette, når vi ser på disse menneskene rundt oss. Så trist det blir, når disse menneskene blir til statistiske tall eller når de mister sin individualitet og blir behandlet som en masse. Når de mister sine menneskelige kvaliteter i de politiske diskusjoner og debatter. Disse menneskene fortjener ros, de er langt ifra stakkarer, de er våre hverdagshelter. Hver og en av dem har en unik historie, full av emosjoner, full av sterke opplevelser. De er som levende romaner, vakre og lesverdige.

Kan vi se på dem med undring, med nysgjerrighet, med respekt, uten å bli farget av våre fordommer?

31 kommentarer

Jo Herman

29.08.2017 kl.21:53

Godt poeng og godt skrevet Shahram. Det er en stor påkjenning å emigrere og slå seg ned i et fremmed land. De fleste av oss tenker ikke på hva folk har gått igjennom for å komme dit de er. På,den annen side er jeg ikke sikker på at indianerne ser det på samme måten.

Jens

29.08.2017 kl.22:57

Det er jo vanskelig å mentalisere når man er personlighetsforstyrret. Dessverre er dette også blitt et fenomen her til lands nå. Det er en rød tråd fra personlighetsforstyrrelse til gruppebias.

Meg

29.08.2017 kl.23:00

Jo Herman, godt poeng...indianerne ble fratatt landet sitt og nesten utryddet av innvandrerne.

Senere begynte jaggu innvandrerne å kidnappe afrikanere for å få slaver til farmen sine...

" gode innvandrere, my a**".

Sorry, Shaygani, men du vet..tankene vandrer når du skriver sånt. :) Det er alltid mange sider i saker.

Lagertha

29.08.2017 kl.23:14

Vi som bodde her før de kom mister også vår sosiale status når innvandrerne kommer. Vi mister våre jobber og blir kalt rasister! Og i motsetning til de, hjelper det ikke oss overhodet om vi står på aldri så mye om vi ikke er politisk korrekte! Hva med å se på som har aner fra generasjoner i Norge tilbake med et romantisk blikk?? Og nei, jeg ser ikke på innvandrere noe bedre eller verre enn andre. For et j...la piss.

Tore L

29.08.2017 kl.23:28

Mister våre jobber og sosiale status...? Er vel øst-europeere som isåfall tar jobbene fra norske håndverkere. Er det disse du tenker på?

Judas Iscaroit

29.08.2017 kl.23:42

Nå er det slik at på den tiden folkene flyttet til USA var det åpen innvandring. Det har vi ikke i Norge nå. Argumentasjonen er å si at en åpen og lukket dør er det sammen. Men som man forventer vil en muslim alltid lyve.

Det som har skjedd i Norge er at vi er blitt presset på uønskede elementer på oss av gale politikere. Derfor må disse ulovlige økonomiske migrantene hjem igjen. Fordi dem kom hit ulovlig.

Staleg

30.08.2017 kl.07:37

Utvandrere fra Norge var selvsagt en del av "de hvite" som tok landet fra USA's urinnbyggere.

Men det finnes gode kilder som viser at negerslaver var svært lite utbredt blant norske bosettere, og at de ytterst få som hadde det ble åpent kritisert av sine samtidige.

Dette skyldes ikke nødvendigvis at norske innvandrere var mer "moralske" enn andre, men at nordmenn flest bosatte seg i områder av USA hvor bruk av negerslaver var lite hensiktsmessig og derfor lite utbredt, og at de fleste norske bosetterne var relativt fattige og ikke hadde råd til å skaffe seg slaver uansett.

I tillegg var mange av de norske innvandrerne tidligere slaver selv, i og med at de hadde rømt fra håpløst dårlige husmannskontrakter.

Den store forskjellen på innvandring nå og da er at de som kom til USA forventet INGEN TING, og fikk heller INGEN TING av det offentlige (ut over billig jordbruksland i deler av innvandringsperioden).

Mange gikk til grunne i alkoholisme og/eller fattigdom, men disse hørere vi sjelden om.

De vi hører om er de som klarte seg godt eller klarte seg dårlig, men som i det minste klarte seg.

Den amerikanske staten hadde aldri greid å ta imot så mange innvandrere som den gjorde hvis den hadde måttet forplikte seg til å hjelpe de som ikke lyktes umiddelbart.

Dermed ble dette med innvandring for USA's del snudd til noe positivt: De som lyktes, tilførte landet rikdom, velstand, kreativitet, arbeidsinnsats og utvikling.

De som ikke lyktes forsvant. Enten ved at de døde, eller ved at de dro tilbake.

John

30.08.2017 kl.07:45

Gode innvandrere? Har du spurt indianerne? Hva med de svarte som ble kidnappet? Kan ikke sammenligne usa og Norge. Jobber du ikke i usa,får du ikke fem flate øre! I Norge blir visse innvandrere belønnet for ikke å jobbe!

Belan

30.08.2017 kl.07:48

I min arbeidsplass ( frisør) har jeg mange utfordringer, blant å kunne svare logisk, for jeg ofte fordømmelser om innvandrere, 1000takk mr. Shahram, her er mange høye argumenter som kan redde hverdags humøret :)

Lagertha

30.08.2017 kl.07:52

Til Tore L: jeg snakker om vi som blir kalt rasister for våre meninger om Islam og deretter får sparken uten skikkelige begrunnelser, loverhjemler, løgner med mer. Du kan lese min blogg: lagertha.blogg.no. Det er for øvrig noe pussig med en psykiater som forteller hva man skal tenke om andre - og da vi som bor her fra før. Vel, man blir jo nærmest kalt psykisk syk om man ikke liker Islam. Meg har jo arbeidsgiver villet ha til behandling og tvangsbehandling. Og jeg ble jo sendt til psykiater under arbeidskonflikten.

Ørnulf Wang-Sandaas

30.08.2017 kl.09:36

Naturligvis finnes det svært mange kjempeflotte innvandrere (i Norge), som virkelig er en berikelse for landet. Typisk for dem er at de deler vår kultur og religion og tradisjonelle arbeidsmoral. De har høy arbeidsdeltakelse og bidrar, og forsøker ikke å pådytte oss sine skikker. Statistikken viser oss hvem dette i stor grad IKKE gjelder. Når det gjelder USA er vel det et skoleeksempel på hvor forferdelig innvandring kan være for de innfødte?

Morten Archer

30.08.2017 kl.09:39

Judas: "Men som man forventer vil en muslim alltid lyve." Du avslører hvor fordomsfull du er. Det å påstå at alle muslimer lyver er en grov krenkelse av alle de ærlige, hardt arbeidende muslimer i hele verden. Det du sier er at fordi noe muslimer lyver så lyver alle muslimer. Ethvert menneske med den minste kontakt med virkeligheten ser at det er feil. Du sprer fordommer. DU lyver.

Petra

30.08.2017 kl.09:47

Totalt skivebom å sammenligne med utvandring til USA! Hadde fattige nordmenn den gang fått muligheten til å få økonomisk hjelp av en "rik onkel" i nærheten av Norge, hadde vi helt sikkert foretrukket dette. Men hvis det var slik at det hadde ventet uttallige NAV-stønader i USA, ville nok mange flere unge sterke menn tatt turen over havet. Da hadde sikkert hele Europa reist avgårde.

Men USA har aldri vært så utrolig dumme at de har hatt slike ordninger. Her fikk man klare seg selv! I Norge i dag blir innvandrere behandlet som stakkarslige ofre, med uttallige støtteordninger. Det verste er at de ikke ser ut til å skjemmes, de tar det som en selvfølge og jeg har til gode å høre noen av dem takke oss!

Karin Glæstad Vilming

30.08.2017 kl.10:08

Interessant og tankevekkende. Jeg møter mange av disse ressurssterke innvandrerne i min hverdag. Som regel glemmer jeg at de er innvandrere, og tenker bare på dem som kolleger, venner, en allright person. Jeg hadde akkurat samme opplevelse som Shahram blant mine slektninger i Minnesota for noen år siden. Men det var ille å se hvordan mange indianerne hadde det. Det fikk meg til å tenke på hvordan vi har behandlet vår urbefolkning - samene. Så et spørsmål til dere som ikke kommenterer under eget navn: hvorfor skjuler dere hvem dere er? Hva er forskjellen på dere og dem som bruker nikab?

Tore

30.08.2017 kl.10:15

Hvis du går noen få år tilbake så brukte mediene mye spalteplass på innvandrere som hadde gjort det bra i Norge. Grunderpriser ble utdelt osv. men så raknet det.

Noen av de høyest profilerte gutta som skulle fungere som rollemodeller for andre innvandrere endte i fengsel for svindel og bedrag. Folk fikk bekreftet sine fordommer og media kapitulerte.

Nordmenn som utvandret til USA flyttet til et knallhardt liv uten NAV eller sikkerhetsnett og mange bukket under, en skamløs sammenligning.

Morten Archer

30.08.2017 kl.10:56

Tore, du svartmaler. Hvilken dokumentasjon har du på at det rakner, at ikke innvandrere gjør det bra i Norge lenger? Jeg tror grunnen til at media ikke skriver så mye om det nå er at det ikke er noen nyhet lenger. Det er for mange innvandrere som lykkes. I tillegg er media generelt dårlige på å bringe fram historier om ting som går bra (unntatt sport). Jeg tror nesten alle næringslivsledere med suksess syns de kunne fått mer dekning i media.

ACAB

30.08.2017 kl.12:30

Sludder. Samtlige utlendinger i media blir ompixelert til nordmenn og omtalt som nordmenn atpåtil i noe som er historieforfalskning, fremført av falske journalister, i et falskt media.

CMS

30.08.2017 kl.12:49

Lærte norske prester barna sine at de skulle hate den opprinnelige befolkningen? Fulgte de en bok hvor det står at alle som ikke er som dem skal slaktes eller få straffeskatt? Tok de seg til rette, fikk alt de trengte og mer til, samtidig som de åpenlyst viste sin forakt for sitt nye hjem?Giftet 40 år gamle menn seg med ni år gamle jenter? Lemlestet de barna sine? osv osv

Jeg skjønner hva du vil frem til, men sammenligningen er dårlig... Men jeg forstår det og, for aldri tidligere i historien har nasjoner sluppet inn folk som tilhører en ideologi som går ut på å ta over hele verden, og voldta, drepe eller holde alle andre som slaver, og som har en 100 års-plan over hvordan de skal utradere Vesten.

MEN, jeg og vil se mer av de gode innvandrende. De jeg har møtt eller sett/lest har virket som fantastiske mennesker, men de må jo sloss på to fronter! Mot den konservative delen av eget miljø, og i tillegg hjernedøde folk i Vesten.

Jeg har ingen vonde følelser ovenfor muslimer, det er ideologien som er så ufattelig skadelig. Jeg jubler for hver muslimske kvinne jeg ser uten hijab, og for kommentatorer som Shahram Shaygani, Lily Bandehy og Mina Bai.

Mitt hat går til de vestlige som svikter nettopp disse, til fordel for folk som helst burde blitt sendt til månen...

Morten Archer

30.08.2017 kl.13:09

ACAB: Du kommer med helt urimelige påstander. Du må i det minste underbygge de ville påstandene med fakta.

CMS: Her er det mye å ta tak i:

"Lærte norske prester barna sine at de skulle hate den opprinnelige befolkningen?" Jeg regner med at du snakker om nordmenn i USA. Ja, det er mange tilfeller av at kirken var med på undertrykkingen av urbefolkningen.

"Tok de seg til rette, ... samtidig som de åpenlyst viste sin forakt for sitt nye hjem?" Ja de tok seg i høyeste grad til rette og de fleste hadde ingen respekt for de innfødte.

"Giftet 40 år gamle menn seg med ni år gamle jenter?" Nei, men det er det ingen innvandrere i Norge som gjør heller.

"... for aldri tidligere i historien har nasjoner sluppet inn folk som tilhører en ideologi som går ut på å ta over hele verden, og voldta, drepe eller holde alle andre som slaver, og som har en 100 års-plan over hvordan de skal utradere Vesten." Dette er langt på vei en presis gjengivelse av historien om hvordan europeere la under seg store deler av verden, hvis du bytter ut Vesten med Verden.

ACAB

30.08.2017 kl.13:25

Du er gjenommvaska du Morten Archer. Hjernevaska og ødelagt av massemedia.

Martin A. Engeset

30.08.2017 kl.13:28

Problemet er i utgongspunktet ikkje muhammedanaren, men religionen og dei retningslinene religionen pålegg muhammedanaren å fylgja. Grunnlina er: Alle "vantru" skal omvendast, undertrykkast ("til dei betalar ekstra skatt med villeg underkasting og kjenner seg undertrykte") eller drepast. I tillegg har ein all inhumaniseringa og svartmalinga i Koranen og Hadith av alle ikkje-muhammedanarar, som gjer det moralsk rett å undertvinga eller drepa dei. Det er heilt rett at berre ein liten del av muhammedanarar er eller kan bli farlege i fredstid (ca. 2,5% iflg. internasjonal vetskap = ca. 5ooo potensielt farlege i Noreg til no), men det er heilt umogeleg å veta kven som er kven. Og prisen vert for høg, når ein må venta til drap skjer, før ein kan plukka ut dei farlege. Når då muslimane ikkje greier å halda orden på sine eigen, må dei rekna med å møta skepsis. Ingen likar å bli drepen eller å få born eller borneborn drepne no eller i framtida - for Koranen er påstått å vera evig - av personar som vil fremja ein beviseleg oppdikta krigs- og undertrykkingsreligion.

Vi har og problemet med dei mange formene for lovleg løgn i Islam - betal avlat etterpå om løgnene er for alvårlege. Kven kan stola på ein muhammedanar, ein muhammadansk leiar eller nasjon i alvårlege saker, dersom det ikkje finnest reelle prov i tillegg til kva dei seier eller lovar?

Og toppen av ironi, er alle prova for at det ikkje er sant at Koranen kjem frå ein gud, så moralkodene, levereglane, drapa, etc. beviseleg er basert på ei oppdikta bok og dermed ein oppdikta religion (td. "The 13. Proofs" eller "www.1000mistakes.com"). I og med "religionen" beviseleg er oppdikta, er det heller ikkje rett å nytta namnet "muslim" - dei er ikkje fylgjesveinar av ein gud, men av røvarbaronen og valdtektsmannen (td. Rayhana bint Amr og Safiyya bint Huayay) Muhammed = dei er muhammadanarar.

Ja, mange andre innvandrarar fyl nok og oppdikta gudar, men Islam er i tillegg ein apartheid-, uærlegdoms-, undertrykkings- og krigsreligion som skal nytta alle midlar for å omvenda, undertrykka eller drepa alle "vantru" - innkludert midlar som løgn og terror.

Morten Archer

30.08.2017 kl.14:20

ABAC: Siden du legger deg på det nivået kan jeg jo si at DU er hjernevasket av ekkokamrene i alternative media. Vi kommer ikke noe videre med sånn argumentasjon. Påvis konkret hvor jeg tar feil. La oss slutte med dumme personkarakteristikker.

Sigurd K

30.08.2017 kl.14:24

Fortell meg om en eneste somalier som har lyktes i samfunnet!!! Dem er totalt mislykka hele bermen på lik linje med samtlige asylsøkere og såkalt flyktninger fra muslimsk dominerte land! Null arbeid og bidrag til statskassa, kun sutring og syting samt et påfølgende trang til å kreve!! Ut!

ACAB

30.08.2017 kl.14:32

Jeg kunne gitt deg tusen eksempler Morten Archer og du hadde gitt meg tusen tilbake. Les Document.no og skill deg fra massemedia. Du blir lurt til landsforræder. Massemedia er fienden.

ACAB

30.08.2017 kl.14:38

Du ser hvordan det er i USA. Det er på tide med en krig. En krig som kan ta knekken på venstrevridde islamapologeter og massemedias propaganda for globalisme. Å oppfordre til masseinnvandring av relgiøse gærninger er landssvik. Massemedia er landssvikere og jeg håper de får som fortjent. Jeg håper de blir utrydda hele gjengen.

Som de Quislingene de er.

Lagertha

30.08.2017 kl.15:52

Jeg håper også på krig!!

svein andersen

30.08.2017 kl.15:58

Gode innvandrere - kan ikke være mange muslimer blant dem. De har en farlig ideologi. En ideologi som vil knuse vår vestlige demokratiske stat, kultur, tradisjon, frihet, likestilling, rettigheter etcetcetc. Den muslimske terrorisme finner sin grobunn nettopp i islam.

Espen André

30.08.2017 kl.17:32

Afrikanere ble solgt av sine egne til hvite så det er sagt slutt med at de hvite kidnappet dem

Morten Archer

30.08.2017 kl.18:44

Til ACAB og andre som ønsker krig. Aftenposten hadde forleden en artikkel om ekstremisme, spesielt ekstrem islam. Det som er interessant er at ekstremister utvilker sine holdninger likt, uansett hva deres standpunt eller sak er. Her er de 7 stegene alle ekstremister går gjennom:

definisjon:

1. Jeg er fra én gruppe, de er fra en annen.

2. De er alle like.

3. De undertrykker oss.

4. De er alle medskyldige i å undertrykke oss.

5. Vi er bedre enn dem.

6. Vi må slå tilbake mot deres aggresjon.

7. Vold er den eneste veien.

Jeg ser mange av debattantene her har kommet langt ned på denne lista. Ekstremisme er like farlig uansett hvor den befinner seg. Noen bør se seg selv i speilet og vurdere om de er noe bedre som de som de bekjemper.

Artikkelen bør leses i sin helhet. https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/Xy9zx/Jeg-har-innsidekunnskap-om-radikalisering-Jeg-er-en-eks-radikaler--Iyad-El-Baghdadi

ACAB

30.08.2017 kl.19:31

Aftenposten er ikke troverdig. Det er jo selve Rinnan-leiret. Landssvikere om jeg noengang har sett det.

Hanan

30.08.2017 kl.19:36

Når jeg leser hvordan enkelte koker av sinne og hat på grunn av økonomiske fordelene innvandrere får,

Innser jeg hvor romantiske tanker har jeg hatt rundt integrering til tros for all smerte jeg hatt og bekymrene jeg har båret på helt siden politikerene fant ut at det funker å peke syndebukk for å høste sinte irriterte stemmer.

Bekymringer om hvordan barn som er født og oppvokst i Norge påvirkes av all negative signaler som har vært sluppet ut i samfunnet helt siden politikere fått seg en syndebukk som er taus og omringet av sleipe profitter.

Innvandrere barn, barn vi hører om i media, utfordringer som må bygges kriminalitet som må kjempes.

De er samme barn politikere frarøve deres tilhørighet og tilknytning til landet de vokser i og bevist skaper forskjell!

Skriv en ny kommentar

hits