Ja, vi vil ha flere som Shurika Hansen!

Lørdag den 23. september ble det holdt en markering mot æreskultur og æresvold foran Stortinget.

Dette var et tverrpolitisk arrangement, et samarbeid mellom Kvinnegruppa Ottar og SeFF (Sekulær Feministisk Front). 

Tverrpolitisk/tverrideologisk

Her stod flere modige kvinner frem og holdt appell, tok et oppgjør med æreskulturen hver på sin måte, delte personlige historier og krevde oppmerksomhet rundt dette fenomenet. Blant disse var Shurika Hansen, Laial Ayoub og Maria Khan. Blant de som stod der og hørte på, kunne man se folk fra Arbeiderpartiet, SV, Høyre, Fremskrittspartiet og Rødt. Hvis jeg ikke tar feil, mener jeg at jeg også kjente igjen to personer fra organisasjonen SIAN blant tilskuerne.

Det som gledet meg mye, var at her var det faktisk folk fra ytterste venstre til ytterste høyre tilstede, som møttes for en felles kampsak som er viktigere enn deres politiske ståsted. Jeg vet for eksempel at hvis SIAN hadde hatt politisk makt i Norge, ville jeg som er innvandrer med muslimsk bakgrunn ligge dårlig an. Likevel, gledet det meg at to fra ytterste høyre fløy kom til dette møtet. Kall meg naiv, men jeg tenker at man skal aldri slutte å møtes, aldri slutte å snakke sammen og aldri slutte å anstrenge seg for å finne en vei for å nå frem til den andre, uansett hvor uenige man er.

Jeg, personlig, er villig til å snakke både med folk fra en nynazistisk organisasjon og folk fra en ekstrem islamistisk organisasjon.

Stempling av motstand

Etter at markeringen var over, tok det ikke lang tid før jeg hørte at en såkalt menneskerettighetsaktivist og feminist med innvandrerbakgrunn (som har markert seg med en tøff og brautende holdning mot sine meddebattanter) skrev på Facebook at Shurika Hansen flørter med høyreekstremister. Så begynte en god del av hennes sympatisører å kaste seg på og forsterket hverandres idé om at Shurika Hansen arbeider for høyreekstreme krefter. Shurikas synd? Hun hadde tidligere gitt et intervju i Resett! Noen så dette som et tydelig bevis på at Shurika er nå en høyreekstremist!

Jeg spør meg: Hva er dette? Hvordan kan personer som kaller seg samfunnsdebattanter, liberale og feminister oppføre seg slik? Jeg vil prøve å forstå hva det er som får dem til å så lett ofre en så viktig sak (æreskultur og alle de synlige og usynlige ofrene for den) for å opprettholde et fiendebilde av sin motstander i debatten?

Svart/Hvitt

Det som har ødelagt debatten om innvandring og islam er svart/hvitt tenkning. Hos noen ligger det en «kjernetro» i at hvis du ikke er med meg, så er du rasist/islamist, høyrepopulist/islamo-leftist. Det er ofte de som er størst i kjeften i debatten som er raskt ute på Facebook og henger meddebattanter ut med navn, bilde og stempel. De anklager den andre for ditt og datt, men ser ikke sin egen rolle i dette. Deres verden er full av automatiserte tanker: hvis du skriver i Resett, er du høyreekstrem! Hvis du blir avbildet med Hege Storhaug et sted er du «islamofob»! Hvis du deltar på et møte med Islamnet er du islamo-leftist. Hvis SIAN møter opp på et arrangement, er arrangøren rasist. Og så videre, og så videre.

Dialog, dialog, dialog! For å kunne forstå den andre, må du snakke med den andre. Den andre kan av og til være din erkemotstander.

Demokrati, demokrati, demokrati! Du må tåle at en annen ser verden annerledes enn det du gjør. Det gjør ikke den andre mindre menneskelig av den grunn og det er heller ikke beviset på at det er du som har den høyeste moralen.

Ytringsfrihet, ytringsfrihet, ytringsfrihet! Dine religiøse følelser og helligdommer og din hellige ideologi vil kontinuerlig bli utfordret i et demokrati, men du må ikke bli så krenket at du starter en mobbekampanje mot din meningsmotstander.

Jeg gleder meg til å følge opp arbeidet Shurika Hansen gjør i fremtiden og ønsker meg flere kvinner (og menn) som henne fra innvandrermiljøet, som tør å stå opp mot ukultur.   

18 kommentarer

Gaunil

24.09.2017 kl.12:37

Om vi ikke hadde denne mobbekulturen som setter stempel i panna de - så har vi nok fått frem flere slike som Shurika Hansen som kaller en spade for en spade. Tipper at majoriteten av innvandrerjentene er enig Shurlika Hansen.

Inger

24.09.2017 kl.13:51

Og jeg, kjære Laila, vil heller ha tusen som Shukria Hansen, Mina Bai, Mahmoud Farahmand og Shamran Shaygani enn en eneste deg.

kris

24.09.2017 kl.14:16

Hei Inger kan du gi meg eksempel på hvilke positive ting islam og muslimer tilfører oss?

Tony

24.09.2017 kl.14:22

Det burde uansett være en tankevekker at stort sett alle verdens religioner fungerer fint sammen, bortsett fra Islam som har et oss mot dem tanke-syn. Skal Islam og muslimer få noen som helst troverdighet, så burde de også gå i bresjen for å få ryddet opp i eget hus, men det ser vi svært lite av, istedenfor så skal det være opp til alle andre å forstå Islam.

Inger

24.09.2017 kl.14:34

Som ateist har jeg vanskelig for å se ar religion tilfører noe positivt. De personene jeg nevner gjør imidlertid det. De er viktig stemmer i samfunnsdebatten. Les og døm selv.

Inger

24.09.2017 kl.15:10

Og jeg glemte å nevne Amal Aden, Shabana Rehman og sikkert mange flere. Personer med beina i to ulike kulturer, som er reflekterte og nyanserte, som står opp for humanistiske og demokratiske verdier, selv om det koster dem pepper fra ulike kanter.

JennyO

24.09.2017 kl.16:54

"Jeg har lett verden rundt etter "moderate muslimer", men ikke funnet noen.

Jeg møtte en mann som ba meg på en øl. Han kalte seg "moderat muslim".

"Du er ikke muslim om du drikker øl", sa jeg, og gikk fra ham.

Så møtte jeg en mann som inviterte meg hjem til seg. "Se på døtrene mine", sa han. "Den eldste skal bli doktor, den yngste skal bli lærer. Kunnskap er viktig!"

"Du er ikke muslim om du er tilhenger av at kvinner skal ta en utdannelse", sa jeg og gikk min vei.

Så møtte jeg en mann som ville diskutere Darwin og utviklingslæren. "Jeg tror at jeg som muslim er ment å se på historiene i Koranen som lignelser", sa mannen. "De viser hvordan jeg kan leve, og viser at det viktigste jeg kan gjøre er å vise omtanke for andre, og at jeg ikke skal profittere på andres ulykke."

"Du er ikke muslim om du ikke tolker Koranen bokstavlig," sa jeg og forlot ham.

Så min konklusjon er entydig, det finnes ingen moderate muslimer, og hele religionen burde være forbudt!"

Jan Johnsen

24.09.2017 kl.16:55

Takk til Shahram Shaygani for nok et viktig innlegg om kommunikasjon mellom ulike grupper i vårt samfunn. Hvis folk fulgte hans råd, ville vi få mindre hatretorikk og i mindre grad utvikle destruktive fiendebilder. Som Shaygani skriver er det en viktig forutsetning at vi virkelig lytter til den andres argumenter. Det er bare da vi har mulighet til å utvikle en meningsfylt dialog.

kris

24.09.2017 kl.19:44

Shahram Shaygani islam har absolutt null positive ting å tilføre vestlig tankegang og kultur.

Islam er en utdatert middelalderideologi som ikke hører hjemme her. Og islam skal komme i dialog? LOL!

Kan du nevne en eneste islamsk stat hvor det er demokrati, likestilling og ytringsfrihet?

Og spar oss for brunbeising.

Laila

24.09.2017 kl.20:27

Jasså, slettet mine innlegg! Det beviser vel at jeg har rett. Ser at du lar Ingers svar til meg stå da. Litt av en psykiater du. Fy f.

Shahram Shaygani

24.09.2017 kl.20:35

Laila: Laila: Min blogg, mine regler. Forhold deg til saken, da har du absolutt ytringsfrihet, går til sikanering og personangrep, blir det slettet, sånn er det.

Alexio

24.09.2017 kl.20:32

Laila, og Kris. Alkohol kommer far arabere. matematikk, kalligrafi. Arkitektur er store inspirasjon. Islam er en religion. Og har ingenting med den universell vitenskap å gjøre. Demokrati er ikke den eneste styreform som passer alle land eller. Her er det valgfritt fra land til land. Grekerne initiert Demokratiet, og ble en modell som ble adoptert for de fleste stater i Europa med landene spesifisitet i bønn. Hybride demokrati(Israel, å sammenlikne med Norge parlamentarisme. Kina er langt ifra det styresystemet du etterlyst hos arabisk-landene. Men hvem kontrollerer Norge Oljerikdom utvikling? Hvorfor Norge oljefond invester i Saudi Arabia? På tross av den bokstavelig Islam som kapper hender til tyver og halshogging av de døpte til døden hver fredag etter bønn? Norsk Hydro også har bygget opp aluminium Fabrikk i Quatalum. I Quatar.

Laila

24.09.2017 kl.20:39

"

Shahram Shaygani

24.09.2017 kl.20:34

Laila: Min blogg, mine regler. Forhold til saken, da har du absolutt ytringsfrihet, går til sikanering og personangrep, blir det slettet, sånn er det."

Kan du begrunne det? Du oppfører deg som en unge og ikke en voksen mann! Og som sagt, du lar Ingers svar stå. Er det for at jeg skal føle meg ekstra ille?? At det er langt bedre å ha muslimer i Norge enn etnisk norske? Jeg skal sende klage på deg til helsetilsynet! At en psykiater kan opptre slik som du er helt uhørt - og ikke minst promoteringen av Islam som du bedriver.

Shahram Shaygani

24.09.2017 kl.20:43

Laila: Kan du definere hva er "muslimer" for deg? Hvordan definerer du de? Hva er dine grenser for å definere dem? Hvordan klarer du å skille mellom for eksempel: Fundamentalister, liberale, ikke-troende, agnostikere, kulturelle og ex-muslimer? Hva slags kriterier bruker du? Hva skal du gjøre med norske konvertitter? Skal de ut av landet? Hvor? Hva skal du gjøre med muslimske barn som blir født her? Hvor skal de dra?

Laila

24.09.2017 kl.20:43

Og mener du at Inger holder seg til saken.. men det er vel i tråd med en muslims meninger så da er det å holde seg til saken. Hvordan KAN du være psykiater?? Du mangler jo leseevne og logikk. Skremmende.

Shahram Shaygani

24.09.2017 kl.20:49

Laila: Ikke personangrep da blir det slettet.

Skriv en ny kommentar

hits