hits

Babbel fra Resett

kommentarer 27 kommentarer

En kort tur til Wien (Europas juvel) og videre til Kunsthistorisches Museum, plasserte meg rett foran det storslagne maleriet av Pieter Brueghel (1563) med tittelen «Babels tårn».

Hvor har jeg sett dette bildet før, spurte jeg meg selv og kom på at dette er samme bilde som brukes av nettsiden Resett under deres programerklæring (https://resett.no/2017/08/28/onsketekningens-pris/).

Jeg regner med at bruken av dette bildet ikke er tilfeldig, men at den eller de som har valgt dette bildet, ønsker å kommunisere noe. Babel kommer fra det hebraiske ordet Balal som betyr egentlig to ting; 1) det å blande, 2) det å forvirre.

Hvis en leser programerklæringen til Resett, forstår man hvorfor dette bildet er brukt. Det skal kommunisere at sammenblanding av mennesker (det som Resett kaller for «eksperimentet masseinnvandring»), har ført til en identitær og kulturell forvirring i Norge.

Bak forførende intellektualisering

Bak den forførende intellektualiseringen i programerklæringen til Resett, skildres følgende historie om Norge (min tolkning):

Norge var en gang et stykke paradis, en idyll, så begynte noen idealist-tullinger i sekstiårene å ødelegge idyllen. I sin naive dumsnillisme og søk etter Utopia, gikk de løs på alle de flotte verdiene Norge hadde. De overså menneskets iboende biologi og medfødte egenskaper som fremmedfrykt og etnosentrisme og prøvde å rasjonalisere disse bort med kulturrelativistiske forklaringer. Det mest forferdelige de gjorde var å importere innvandrere, et masseinnvandringseksperiment. Disse venstreliberale tok seg utdanning, søkte politisk makt, skapte seg sin egen medieplattform og stemplet sine kritikere som rasister og islamofober.

Resett lover rett og slett en trygg havn for alle kritikerne som er frosset ut i kulden. Nå er det rom for å snakke om fremmedfrykt og etnosentrisme, fordi det er en naturlig del av Menneskeheten. Resett skal resette en forvirret nasjon, lede Norge tilbake til et homogent samfunn med historisk kontinuitet.

Hvor idyllisk var Norge egentlig?

Snakker Resett om det virkelige Norge? Var Norge et stykke av paradis som nå er blitt ødelagt? Jeg var jo ikke her på sekstitallet, men jeg hørte fra min avdøde venninne Gerd på 90-tallet at hun som finnmarking hadde store problemer med å finne seg bolig i Oslo på 60-tallet.

Jeg har hørt også om taterne og samene, også om barn som ble mishandlet og misbrukt på barnehjem. Jeg hørte etter hvert om tyskerbarna. Jeg snakket med en del mennesker som levde på 50 og 60-tallet. De forteller om en tid med en god del fattigdom og klasseforskjeller. Etterhvert lærte jeg om en rik kystkultur, der mennesker reiste ut, og mennesker kom til.

Ikke misforstå meg når jeg skriver dette, jeg elsker Norge. For en tid tilbake sa jeg til en person som står meg nær, i en fortrolig samtale: Jeg er en patriot, jeg elsker Norge. Det er min kjærlighet til Norge som driver meg til å skrive. 

Jeg er blant de av innvandrere som har skrevet de skarpeste religionkritiske innleggene. Jeg benekter ikke at det finnes utfordringer og ukultur blant en del innvandrere med muslimsk bakgrunn, som må konfronteres intellektuelt. Jeg er også bekymret for fremveksten av fundamentalistisk islam og en konservativ tolkning av islam i verden, Europa og Norge. 

Jeg mener likevel at det går an å drive med religionskritikk og beholde en humanistisk tilnærming. Sannheten er at Norge var ikke et paradis på jord på 60-tallet og er heller ikke blitt kuppet av islamister. Norge befinner seg i 2017, i en urolig verden, og en av de mange utfordringene verden har idag, er islamistisk terrorisme og fundamentalisme. Muslimer er rammet av en tragedie som heter politisk og fundamentalistisk islam og dette preger dessverre også en del av norske muslimer, men ikke alle. Det Norge jeg elsker, er ikke en fantasifigur, slik Resett sin programerklæring presenterer det. Mitt Norge er et virkelig land med sin historie, med mennesker av ulikt opphav, kulturelt så vel som etnisk. Et ekte Norge med sine gode og mørke sider og mangfoldige historie. 

En forførende og skadelig retorikk

Resett vil overbevise oss om at eksperimentet masseinnvandring har ødelagt Norge, at nasjonen befinner seg i en status av total forvirring. Man får assosiasjoner til en frisk og sunn kropp som ble infisert med virus. De skyldige, ifølge Resett, er «venstreliberale» og «innvandrere». En slik tanke er lettvint og polemisk. Dens enkelhet blir forførende. Enda verre, en slik tanke kan ligge i underbevisstheten vår. Når man møter en mørkhudet person, kan denne tanken raskt aktiveres, spesielt hvis denne personen gjør noe galt eller oppfører seg dårlig. Da kan raskt denne enkle teorien som Resett innfører bli forklaringen, fordi det er slik psyken fungerer; den bekrefter sine idéer og tanker. Poenget er at virkeligheten er mye mer kompleks enn det Resett forsøker å fremstille den som. På denne måten blir Resett ikke noe annet enn en populistisk bevegelse.

Fremmedfrykt og etnosentrisme er kanskje medfødte egenskaper alle mennesker har, men det betyr ikke at man skal la fremmedfrykt eller etnosentrisme styre oss. Det betyr ikke at det bør legge føringer for hvordan vi skal møte framtida. Mennesket er også heldigvis, utstyrt med evnen til rasjonell tenkning, nettopp for at drifter og impulser ikke skal ta over hele vår funksjon. Ved hjelp av vår rasjonalitet kan vi styre underbevisste frykter og drifter. Resett glemmer at tilknytning er også iboende hos Mennesket.

En slik ideologi som Resett forkynner i sin programerklæring, med sin enkelhet, skaper avstand og splitting, ikke nærhet og forståelse. En slik ideologi skaper forvirring; babbel.

Konklusjon:

Tilbake til bildet av Pieter Brueghel og Babel. Kanskje Resett gjør rett i å bruke dette bildet som symbol for sin virksomhet? I myten om Babel, liker ikke gud å se at mennesker står sammen. Derfor bestemmer gud seg for å forvirre deres språk, slik at de ikke kan forstå hverandre lenger. Kanskje det er akkurat dette Resett holder på med; leker gud og sprer forvirring?

27 kommentarer

07.12.2017 kl.04:43

Ein god illustrasjon på babbel.

Ateist

07.12.2017 kl.08:05

Jeg mener du er ute på ville veier med denne kronikken. Din argumentasjon mot noen som stiller seg fritt til innlegg som også innebærer religionskritikk skal fordømmes og usynliggjøres. Det viser virkelig hva en spesiell religion har av oppfatninger om vestlige verdier. Jeg har kritisert religion i årtier og har aldri opplevd å bli stemplet som en med fobier eller som rasistisk, men nå sitter kortet løst. Jeg mener at du mer enn antyder at Resett er rasistisk og det er vel en av grunnpilarene i den kritikken som avstedkommer om noen ytrer kritiske meninger om islam. Offerrollen er påtagende, men like fullt meningsløs. Som ateist mener jeg at all religion skal under lupen og kritikerne skal slippe disse tåpelige beskyldningene og brunbeisingen som ?din? side kommer med. Denne brunbeisingen av religionskritikk oppstod først da kritiske røster til islam ble fremsatt. Din kritikk av Resett er en forlengelse av en konstruert virkelighetsforståelse. Jeg hilser all kritikk av religion velkommen og ser ikke ? og har aldri sett ? på de som kommer med den kritikken som rasister.

Shahram Shaygani

07.12.2017 kl.08:14

Ateist: Hei, jeg er for en ubegrenset religionkritikk, inkludert islam. Du misforstår, jeg skriver ingen steder i denne kronikken at noen er rasister. Jeg kritiserer Resett (og mange som blir forført av Reesett) for deres tilnæming. Underteksten av deres programerklæring blir avslørt her.

Ateist

07.12.2017 kl.10:28

Jeg skriver ingen steder i mitt innlegg at du skriver at noen er rasister, men:"jeg mener at du mer enn antyder at Resett er rasistisk og det er vel en av grunnpilarene i den kritikken som avstedkommer om noen ytrer kritiske meninger om islam."

Og i ditt tilsvar mener jeg du fortsetter ferden.

Morten Archer

07.12.2017 kl.11:14

Ateist: Det er du som tar på deg offerrollen, ikke Shaygani. Den kler deg like dårlig som alle andre.

Ateist

07.12.2017 kl.11:25

Morten Archer: Nå venter jeg på en forklaring, eller er den vanlig komentaren fra en "god" uten begrunnelse.

Kjetil

07.12.2017 kl.11:58

Babel er ikke en myte, det er en faktisk hendelse. Det som skjedde var at menneskene hadde et språk og en leder, og da var ingenting umulig for dem, så Gud bestemte å stoppe utviklingen med å gi dem mange språk slik at de ikke forstod hverandre og det ble null samarbeid, og det oppstod mange nasjoner når folket begynte å utvandre utover jorden.

Og siden har det stått stille, noen har reist til månen, men siden det ikke er noe samarbeid mellom nasjoner så står det ganske stille de kommer ikke mye lenger. Dette var en geni strek av Gud som holder menneskene nede og i ro.

Ståle

07.12.2017 kl.12:05

Hei Shahram.

Noe jeg tror mange "innfødte" norske reagerer på er råskapen i forhold til tidligere harde politiske kamper i Norge.

Vi har siden 1945 f.eks hatt religionskamp, homo-kamp, og kvinnefrigjøringskamp i Norge, men uten drap. Ikke engang trusler mellom motpartene fantes i det offentlige rom.

At Norge så visst ikke var et glansbilde for alle på 1960-70 eller 80 tallet tror jeg nok de fleste kan enes om. Men vi løp ikke rundt og truet med å drepe hverandre, slik tradisjonen ser ut til å være i muslimske land.

Anti-abort presten Ludvig Nessa truet f.eks aldri med å drepe den lesbiske kvinnesakskvinnen Liv Finstad. Det ville vært fullstendig utenkelig. Han hadde heller ingen "fanklubb" som på eget initiativ kunne være troende til å gjøre noe slikt.

Ja, det har forekommet drap som følge av politisk kamp siden 1970 tallet i Norge. Men de er utrolig få. Særlig i forhold til samme periode et hvilket som helst muslimsk land, og drapene er helt uten støtte fra drapsmannens påståtte meningsfeller.

Ellers er jeg helt enig i at Resett har en del kraftig reaksjonære innlegg, i likhet med enhver avis eller nettside tilhørende på en av de politiske ytterfløyene.

At høyre-konservative legger skylden for alt som er galt på venstresiden, er omtrent like bekymringsfullt som at Rødt's leder Bjørnar Moxnes og hans meningsfeller (inkludert ytre venstre nettstedet Agenda)legger skylden for alt som er galt på høyresiden og USA.

Nicolai

07.12.2017 kl.12:08

Hva har islam bidratt med som er positivt i Norge? Som du sier, vi er i 2017. Det er ikke sånn at hvis vi ikke har innvandrere i norge vet vi ingenting om hva som skjer ellers i verden. Det er ikke sånn at vi ikke vet om historier, kulturer og skikker i andre land selv om vi ikke har innvandrere her. At det ikke er berikende økonomisk vet vel de fleste. Selv om fornektelsen er spesielt sterk i sverige og de som nesten faller utenfor venstresiden av skalaen.

Blogger

07.12.2017 kl.12:10

Nei bare tryggere, mindre grov volds- og sexualkriminalitet, færre snyltere og drapsmenn

ingrid

07.12.2017 kl.12:11

Veldig synd at du ikke tør å vise frem alle kommentarer

Det sier mye om deg. Skuffende, jeg likte deg en lang

stund. Men feige folk har ikke min sympati.

Shahram Shaygani

07.12.2017 kl.12:32

ingrid: Jeg sjekker kommetarfeltet inn i mellom. Av og til er ikke jeg i nærheten av PC det er årsaken. Ellers når folk sender stygge, til dels fæle meldinger, blir ikke de publisert.

Shahram Shaygani

07.12.2017 kl.12:49

ingrid: Som det svaret jeg fikk her oppe fra ACAB

ACAB

07.12.2017 kl.12:47

Du er en feig svekling som ikke vil lese sannheten om muslimer og Islam. Falske jævla svin. Håper du blir deportert hjem til møkkalandet du kom fra. Islam er en pest og det vet du jævla godt.

KjetilT

07.12.2017 kl.12:54

Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, det så verte sagt høgare opp om at Babels tårn e sanning e sikkert ôg, det, og endå betre at det e ein aen så ôg hette Kjetil så seie det. Halleluja! Pris Herren for det! Og det vett me av di det står i Bøkenes Bok sjøl og alt så står der e sant, særlegt i den norske omsettinga, og ska tas bokstavlegt, det ôg e sikkert ôg. Så at Herren sjøl sytte for at det vart ulike språk, te dømes nynorsk og bokmål, sånn at dei ulike folka inkje forstod kvarandre, det kan me inkje tvila på viss sjela vår ska bli frelst. Så vend om i dag! Sjår deg på bedehuset.

Skeptisk

07.12.2017 kl.12:56

Norge var fredelig før muslimer kom til dette landet. Ingen tvil om det. Verstinger før muslimer var kommunister som vi hadde under kontroll via Ap og etteretningstjenesten. Så å prøve å vinkle ting at Norge var ett helvete som ble "reddet" av "fler-kultur" er en gedigen bløff. Brostein etter brostein til helvete ble lagt ved hjelp av små-partiene, som ikke hadde lest historiebøkene om hva som skjedde når Islam inntok diverse land. Nå kommer kvinner og homofile til å få svi når Sharia-lover blir innført ved tvang. Det holder ved å kaste ett blikk i andre land, som f.eks Svcerige for å se hva som kommer til å skje her. Islam = Helvete

Ateist

07.12.2017 kl.13:03

Shahram Shaygani: Den kommentaren fra ACAB er stygg, men jeg lurer på om det ikke er en såkalt provokatør.Det er velkjent fra tidligere at om du vil sverte noen du er uenig med så kle deg i samme klær og provoser. Jeg kan opplyse at på de sidene jeg er inne og leser, ser jeg ikke slike kommentarer - og heldigvis for det.

jan

07.12.2017 kl.13:09

Dette er en heller pussig argumentasjon som vi ofte hører. Fordi det var vold og fordommer i Norge før den fremmede innvandring skal vi akseptere den nye volden og de nye fordommene. Slik jeg forstår er de nyankomne fredselskende demokrater som ønsker å leve i fred og fordragelighet med sine naboer. Men er det ikke akkurat denne type mennesker de landene de kommer fra trenger? Bør ikke fredselskende og demokratiske muslimer fra Midtøsten og Sentralasia reise hjem og lære sine egne å leve i fred? Det vil jo sette en effektiv stopper for flyktningestrømmen. Eller vil det ikke det? Når det er slik at det var vold og uforstand før så har vi vel nok å stri med om vi ikke skal importere andres problemer også?

ACAB

07.12.2017 kl.13:16

Jeg er ikke noen provokatør, jeg bare sier det som det er. Muslimer er en pest og en plage. Deporter hele gjengen.

ingrid

07.12.2017 kl.13:49

Det svaret du fikk fra ACAB var stygt, men jeg sendte

et langt innlegg, der var ingenting frekt eller stygt,

bare til info. Synd at du mener jeg er i samme gruppe

som denne ACAB. Jeg skrev helt normalt og prøvde å

forklare noe. Men når man blir slik behandlet, slutter

man å skrive. Jeg vil gjerne vite hva som var stygt

av det jeg skrev ??? Jeg forstår det ikke.

Kari Harveg

07.12.2017 kl.14:13

Vi som var unge på 60-tallet sier ikke at alt var perfekt. Vi hadde nok fordommer med folk både fra nord og vestlandet. Kriminalitet har det alltid vært, men ikke sånn som nå. Før var sånne ting virkelig oversiktlige. Oslo var en veldig trygg by for unge jenter på 60-tallet. Drosje var det ingen problemer med å ta. Oslo Politi hadde den hele og fulle oversikt over folkene i byen. Jeg har ingen tro på religionsfrihet når den friheten brukes til å drepe, voldta, selge narkotika og forvolde terrorhandlinger. Send de tilbake der de kom fra!!!!

Laila

07.12.2017 kl.14:27

Jo, Norge var faktisk mye bedre før innvandringen! Var ditt land så bra eller er det det nå?? Er det ikke derfor du bor her? Alle land har sin historie selv om den delvis er dårlig og sitt folk av både gode og onde. Hva konkret vil muslimer føre oss av gode da?? Jeg kan ikke se en ting!! Det kommer til å bli he..te på den jord når islam får flertall i maktapparatet.
Og vi ser jo også hvordan innvandrere bruker Norge etter at deres beskyttelsesbehov er over - de drar på ferie til egne hjemland, sender barna til koranskoler med mer. Hvorfor bor de da her? Tror de at vi ikke kun så på de som flyktninger og asylsøkere, men som noen som skulle overta landet?
Etnisk nordmenn er sterke og stolte folk, krigere. Det er forferdelig det som skjer med de nå.

Berit Jacobsen

07.12.2017 kl.16:21

Shahram Shaygani: Allerede i innledningen til dette innlegget

kompromitterer du deg selv ved din totale omskrivning til det

ugjenkjennelige av Programerklæringen i Resett.

Tidligere leste jeg mange av dine innlegg og fikk et positivt

inntrykk av at du fremsto som en viktig brobygger mellom de

store kulturforskjeller som har utviklet seg her i landet.

Men så skjedde det noe som endret din holdning -

Bildedokumentasjon av endringer i gatebildet i Norge:

Du presenterte uttrykk som om avbildning av personer tar fra

dem deres Jeg, for da gjør du deres Jeg til ditt Jeg. osv.

For de av oss som ikke er psykoanalytikere oppfattes det som -

unnskyld uttrykket - høyttravende svada.

Så kom du med innlegget om FRYKT, hvor du ga nordmenns uvilje

mot islam i Norge diagnosen frykt. Noe vi åpenbart burde

overvinne før vi ble oppslukt av vår egen frykt...

La meg være ærlig:

Jeg misliker sterkt at islam ser ut til å få fotfeste i Norge,

og iblant føler jeg sinne, men ikke FRYKT.

Fra mitt synspunkt har sterk religiøsitet sterkest utbredelse

og best vilkår der befolkningen har lite utdannelse, er fattig

og underkuet, uten særlig håp for fremtiden.

For egen del har jeg ingen gudstro, og det gjelder mange i

vårt land. Vår rettesnor er egen moral og samvittighet, som

det gyldne bud: du skal gjøre mot andre som du vil andre skal

gjøre mot deg. (Muligens nedarvet fra kristendommen.)

Som følge av friheten og likeverdet i vårt samfunn har vi lært

å ta ansvar for egne handlinger og egen fremtid.

Vil du gi meg et ærlig svar, Shahram Shaygani:

Kan du klandre oss for å mislike ankomsten av en islamsk

ideologi som krever så stor plass i vårt samfunn med egne

særregler for bekledning, levesett og kultur? Skal ikke vi ha

rett til å uttrykke at det er uønsket?

Ditt angrep på Resett i innlegget tyder ikke på det.

Det fremstår igjen som "angrep er det beste forsvar", og

er fjernt fra den rollen som brobygger jeg tiltrodde deg.

I den rollen ville du nemlig vært så modig at du skrev et

kritisk innlegg direkte til Resett, og ikke feig bakvaskelse.

Shahram Shaygani

07.12.2017 kl.16:53

Berit Jacobsen: Jeg angriper ikke Resett, men gir den en motstand. Ja, som jeg skriver, er konservativ og fundamentalistisk islam en bekymring som jeg også har. Norge er en del av verden og det betyr det som rører seg i verden, preger også Norge. Hva har du tenkt å gjøre, lage en mur rundt Norge og bevare paradiset? For seint! Norge har nå muslimer, norsk fødte muslimer. Så spørsmålet blir hvordan en skal fremme integrering i vårt samfunn. Resett skriver slik at man skal rense Norge fra muslimer, det går ikke an.

Berit Jacobsen

07.12.2017 kl.18:26

Shahram Shaygani: Spørsmålet om hvordan en skal fremme

integrering i vårt samfunn har bare en mulig løsning:

I Norge har vi allerede en kultur som vi gjennom generasjoner

har utviklet til dagens nivå. De som da velger å banke på

døren til akkurat vårt land og ber om å få slippe inn,

er naturligvis de som må integrere seg i vårt samfunn.

Og som leder av Senter for Sekulær Integrering er det faktisk

DER du har en stor jobb foran deg.

Den løses ikke med nedsettende karakteristikker om vårt land

og våre holdninger til innvandring.

Laila

07.12.2017 kl.18:35

Hvordan kan man ha integrering når vi andre ikke deler islams tanker og verdier og de ikke fraviker dette?
Det sier seg selv at vi blir taperne og at når muslimene er mange nok og har makt vil de gjøre det de selv mener er rett og korrekt i henhold til Islam.
Det er også tullete å ta opp spørsmål om man tror at muslimer vil ta over Norge. Selvsagt vil de verken gjøre statskupp eller ta over mot vår vilje. De vil bare komme i alle stillinger (og bli kvotert inn!) og få makt og da de er oppdratt i Islam vil de selvsagt tenke og handle etter hva som er korrekt i Islam.
Men tro ikke at ting ikke kan skje. Når så mange har misbrukt vårt samfunn så er det godt mulig ting kan skje. Det er allerede folk som har fått inndratt sitt statsborgerskap og som har dratt. Flere har jo misbrukt retten sin til å bo her så det skulle ikke være så vanskelig.
Når muslimer sitter med makten vil det uansett bli terror, geriljakriger og om mulig også full krig.

Frode Amundsen

08.12.2017 kl.21:30

Du har rett i mye av det du skriver. Norge var ikke noe paradis - hva eller hvor er forresten det? Paradis er noe religiøse og kommunistiske ledere fabler om og som de lokker med. For folk flest er livet noe helt annet. Men det som er rett er at Norge gir oss muligheter, gratis skole og helsevesen samt et ganske trygt samfunn. For mange er kanskje det definisjonen på paradis.

Jeg vokste opp på 60 tallet og husker at folk fortsatt bodde i tyskerbrakker som var igjen etter krigen. Det var mangel på mye, det var trangt for mange. Velstanden kom for de fleste utover 70 og 80 tallet da kvinnene gikk ut i arbeidslivet og mange familier fikk 2 inntekter. Ellers har jeg stor respekt for din kritikk av Islam. Det tyder på mot.

Skriv en ny kommentar